Kert

Kapszulás konyhakert okos termőfölddel, gondozásmentesen – Mire jó?

Csak töltsd fel vízzel, dugd be a konnektorba, és várd, hogy történjen meg a csoda. Ja, és tedd bele a kapszulát, mint a kávéfőzőbe. Ilyen egyszerű lenne a gondozásmentes konyhakert? Erre kerestem a választ a nagyvárosban.

A gondozásmentes konyhakertet nem George Clooney népszerűsíti, mint a kapszulás kávét. Mégis egyre több fiatalnál látom a lakásban: amikor először találkoztam vele, egy űrutazásos film jutott eszembe, amiben hasonló módszerrel növényeket próbáltak meg termeszteni a világűrben. Nem csoda a hasonlóság: az okos termőföldet, amit a kapszulák rejtenek, a NASA által kifejlesztett technológia ihlette. A növények egészséges és gyors fejlődését segíti elő ez az ültetőközeg a víz-, oxigén- és tápanyag-ellátottság optimalizálásával.

Azt hiheted róla, valami puccos háztartási gép, amíg ki nem bújik az első kis növény.

Ültethetsz bele fűszernövényt, mikrozöldet, salátanövényeket, akár ehető virágokat is. Letisztult formájával a modern enteriőr ékessége. Végignézve az interneten, akár szekrény méretű változatban is elérhető, amely már egy nagyobb család salátaigényét is kielégítheti, és közben futurisztikus csodavilágként élhet a nappaliban. Világít és forog! A három palántás pici szerkezettől az egészen nagyig többféle formában képzelték el az alkotók. Így ránézésre máris belopta magát a szívembe.

De hogyan is működik? Tedd bele a kapszulát, amelyben az okos föld és a mag található.

Töltsd fel vízzel, csatlakoztasd az áramforráshoz. Töltsd le az applikációt a telefonodra, és azután csak várj.

Ha ezt kertben művelnéd, akkor előkészítenéd az ágyást, a megfelelő időben elszórnád a vetőmagot, naponta öntöznéd és ugyanúgy várnál.

A kis készülék tartalmaz egy vízszintet automatikusan szabályzó edényt, ami gondoskodik a megfelelő öntözésről. Időzítővel ellátott LED világítás segíti a növények optimális növekedését, vagyis az elegendő fényt. A kapszulába rejtett magok a leírás szerint nem tartalmaznak géntechnológiával módosított szervezeteket, peszticideket, gombaölő- és rovarölő szereket, növényi hormonokat vagy más gyanús anyagokat. Vagyis tiszta szuperélelmiszerünk lehet.

A kertben öntöznöd kellene, várni a napsütést, ha túl sok, akkor gondoskodni az árnyékolásról. Cserébe egész ágyásnyi salátád, bazsalikomod lehet, ha meg nem eszik a csigák.

Továbbra is az a kérdés, szükséges-e ilyen kis űrkütyüvel nevelgetni otthon a növényeket? Kell-e gondozásmentesnek nevezett kert a lakásban? Hiszen önellátásra nem alkalmas, viszont áramot fogyaszt, nem is olcsó.

Nem egy újmódi felesleges kacat, vega-tamagocsi ez?

Ha van kerted, akkor nagy valószínűséggel haszontalan. De ha nincs, akkor egy jó alternatív megoldás kedvenc zöldnövényeid otthoni neveléséhez. Akik már mobiltelefonnal szocializálódnak, azoknak egy edukációs tér. Ezzel könnyebben megismerhetik a növényvilág apró csodáit, akár a villamoson utazva megnézhetik, kikelt-e vajon odahaza a retek, és az app olykor

figyelmeztet, ha bizonyos ideig nem tanúsítottál érdeklődést kertecskéd iránt.

Én ebben látom a legnagyobb hasznát, hogy bekukkantást enged a természet egyik izgalmas szegletébe, mégpedig 21. századi módon. Az így fogyasztott ismeretanyag pedig pottyanhat olyan talajba, ahol szárba szökkenve egy zöldebb gondolkodás felé irányíthatja a figyelmet. Lehet, hogy ez lesz az, ami valami mezőgazdasági pálya felé orientálja a smart-gazdát? Vagy egy újabb innovációhoz, ami az élelmiszertermelésben üt majd nagyot? Ki tudja. De a közben az elfogyasztott növény tiszta vitamin a testnek.

Sokan vannak olyanok is, akik a betonra születtek és ódzkodnak egy igénytelen szobanövény gondozásától is – vagy megpróbálják, de nem sikerül nekik, előfordul az is. Számukra talán bátorító lökés lehet egy ilyen önjáró kertecske a növények gondozásának világába.

Szóval, kedves fanyalgók, kedves kortársaim, akik fölösleges flancnak mondjátok az intelligens virágcserepet, próbáljátok elfogadni, hogy a világ halad. És ha nem nyílik ki a szemetek, elszalad mellettetek. Nekem sem lesz okos kertem, marad az igazi.

Amiben sáros lesz a csizmám és kérges a kezem, ahol esővizet gyűjtünk, és olykor felássuk.

De gyermeki kíváncsisággal szemlélem az applikáción át a fiamék mini kertészetét. A bazsalikomokat már szüreteleik, hamarosan indul a földieper is! S így van ez jól.

Fotó: MartinLaidla/Wikimedia

Ajánljuk még:

Négy évszakos kincsünk: a finom és szép akác

Bizonyára sokak emlékképei közt feldereng, amikor gyermekkorában csak úgy, a fáról letépve csipegette el az akác fehér virágocskáit, májusi délutánokon, hazafelé az iskolából, vagy amikor a nagyi palacsintatésztába bugyolálva sütötte ki forró olajban az édes fürtöket. Nekem legalábbis meghatározó bundás-akácvirágos élményeim vannak gyermekkoromból, melyek minden májusban megdobogtatják a szívemet.

 

Már követem az oldalt

X