Kert

Íme a legmérgezőbb növények a kertben: kisgyerekes otthonokban nagyon vigyázzatok!

A tavasz egyik legcsodásabb velejárója a természet kizöldülése, a szebbnél szebb virágok nyílása. Mind szemet gyönyörködtetőek, ám azt kevesen tudják, hogy sok közülük mérgező. Kisgyermekes szülőként, vagy háziállatok gazdijaként fontos, hogy legyen egy alapismeretünk, melyek a veszélyes növények. Íme egy lista a Magyarországon leggyakrabban előforduló mérgező zöldekről.

Három apróságom születése előtt fel sem merült bennem, hogy a virágok, melyeket nap mint nap csodálok, akár ártalmasak is lehetnek az emberi szervezetre. Majd első kislányom hároméves korában megevett egy-két levelet a játszótéren, és napokon át hányt. Nem sokkal ezután egyik barátnőm pelenkás kisfia evett pár falatot egy virág szirmából, azonnal szaladtak a kórházba gyomormosásra. Ezek az események indítottak el engem az úton, hogy beleássam magam a mérgező növények világába.

Összeállítottam egy listát, melyek a leggyakrabban előforduló mérgező növényeink, amelyek bárki kertjében előfordulhatnak!

Rebarbara

A rebarbaráról legtöbbünknek a finom szószok és mártások jutnak eszünkbe. Azt viszont kevesen tudják, hogy kizárólag a levélnyelek ehetőek. A rebarbara levele a bennük lévő oxálsav miatt hashajtó hatású, nagyobb mennyiségben pedig a veseműködést is leállítja – ehhez nagyon nagy mennyiséget kellene ennünk, tehát nem a rebarbara a legveszélyesebb növény, mégis jó elkerülni!

Tiszafa

A tiszafa minden része mérgező, kivéve piros magköpenye! Szervezetbe jutása után súlyos tünetek lépnek fel, a mérgezés pedig végzetes is lehet. A mérgezés kezdő tünetei: szédülés, ájulás, izomrángás, görcsök, nehézlégzés, szívelégtelenség. A halál gyors beállta miatt a legtöbb tünet észre sem vehető.

Számomra érthetetlen, hogy miért éppen tiszafát ültettek az óvodánk bejárata mellé.

Tavaly a kisfiam két piros bogyót is betömött a szájába, hála Istennek láttam és azonnal kivettem. Biztos nem ő volt az első és az utolsó kisgyerek, aki ezt megpróbálta.

Babérmeggy

Nagyon szép növény, az egyik legelterjedtebb a kertekben, tereken. Termése viszont ciánt tartalmaz, a növény minden része mérgező. Szájba jutva nyelven, torokban égő érzést okoz, majd hányás jelentkezhet.

Kecskerágó

Annak ellenére, hogy ez a növény nagyon mérgező, szinte minden magyar kertben megtalálható. Bár fogyasztása után a tünetek fél napig lappanghatnak, idővel véres hasmenés jelentkezhet, magas láz és keringési zavarok léphetnek fel, néhány esetben kóma is beállhat. 

Puszpáng, buxus bokor

A puszpáng az egyik legnépszerűbb, sövénynek használt bokor, pedig minden része mérgező. Hányást, hasmenést, görcsöket és légzésbénulást okoz.

 

Borostyán

Egy borostyánnal befuttatott fal vagy kerítés mesébe illővé varázsol bármilyen környezetet. Ám sajnos mérgező szaponint tartalmaz, bogyója igen ízletesnek tűnik, megtévesztő külseje miatt áfonyának is gondolhatnánk. Akár a levél, akár a bogyó fogyasztása súlyos tünetekkel járhat!

 

Magyal

A levelek és a bogyók is mérgezőek. A bogyók kinézete igen alattomos, hiszen finomnak tűnnek. Kisgyerekeknél 20-30 db bogyó megevése halálhoz vezet.

 

Rhododendron

Virága és levelei is hányást, szívritmuszavarokat és légzésbénulást okoznak.

Ugyanakkor gyönyörű növény, Borbás Marcsi egy egész videót szentelt neki Kertem című sorozatában: 

Madárbirs

Bár a termését madarak előszeretettel csipegetik, emberek számára nem ajánlott igen magas ciántartalma miatt.

Hóbogyó

Bogyója és gyökere is mérgező, bőr- és nyálkahártya-irritációt okoz, nagyobb mennyiségben hányás, hasmenés és eszméletvesztés lép fel.  

 

Ricinus

Jelenleg ez a legismertebb méreg. Toxinja a ricin, amely blokkolja a sejtek szintéziséhez szükséges fehérjét. Károsítja a gyomrot, lépet, veséket és májat.

Nárcisz

Ennek a gyönyörű virágnak a hagymája mérgező, ásni szerető háziállatokra a legveszélyesebb. Hányást, hasmenést, görcsöket, remegést okoz. Egy egész cikket írtunk erről a virágról, amit ITT találsz.

 

Liliom

A macskák számára a legveszélyesebbek a liliomfélék családjába tartozó növények. A legkisebb mennyiség is veseleálláshoz vezet.

Fehér fagyöngy

Bogyójának fogyasztása hallucinogén hatással bír, emésztési problémákat okoz és lassítja a szívverést. Kisebb termetű háziállatok számára ezek a mellékhatások végzetesek lehetnek.

 

Hortenzia

A hortenzia cianidot tartalmaz, ám igen nagy mennyiséget kellene fogyasztani ahhoz, hogy halálos legyen.

 

Leander

Ez a káprázatos virágzatú növény extrém veszélyes. Akár csak egy szirom lenyelése is halálos lehet kisgyermekek számára. Tünetei közé tartozik a túl alacsony pulzusszám, az álmosság és a remegés.

A kerti gyilkosok koronázatlan királynője

címmel korábban egy egész írást szenteltünk ennek a virágnak!

Buzogányvirág

Rengeteg otthont díszít ez a mutatós szobanövény, ám igen veszélyes. Háziállat vagy kisgyermek semmiképp ne rágcsáljon a levélből, mert a légutakat oly mértékig megduzzasztja, hogy az fulladáshoz vezethet! Bőrhöz dörzsölve erős allergiás reakciót, viszketést, pirosodást vált ki.

 

Flamingóvirág

Élénk színű óriás virágait nyálkahártyát irritáló viaszréteg borítja.

Ciklámen

Főleg a föld alatti, gumós része tartalmazza a méreganyagokat. Akár már kis mennyiségben is súlyos emésztési problémákat okoz. Magyarországon védett növénynek számít, ha találunk is itt-ott, inkább ne vigyük haza. Ellenben a téli otthonoknak is csodaszép dísze, ezért megéri más úton beszerezni egy-két tővel!

Japán cikász

Ez a pálmára hasonlító növény kifejezetten veszélyes kisállatokra és gyerekekre, ha van ilyen az otthonunkban, próbáljuk minél magasabbra tenni.

 

Trombitafolyondár

Ennek a csodaszép növénynek minden része erősen mérgező. Semmiképpen ne kerüljön kisgyerek szájába. Zöldbabhoz hasonló termése miatt időről időre kórházba kerülnek apróságok.

A felsorolásom közel sem teljes, de igyekeztem a legelterjedtebb fajtákat kiemeli, hátha ezeknek a hasznos információknak a birtokában egy-egy szülő meg tudja előzni a bajt. Kicsit ijesztő, hogy ilyen sok veszélyforrásnak vannak kitéve kedvenceink és kisgyerekeink.

Hazudnék, ha azt mondanám, nem lettem túlféltő anyuka.

Próbálom megtalálni a középutat, csak akkor felhívni a figyelmüket, ha sejtem, hogy megkóstolnának egy kockázatos növényt. Jól emlékszem, hogy gyermekkoromban marok számra gyűjtögettem a hóbogyót, egy évvel ezelőttig kisfiamnak is engedtem, hogy ezt tegye. Viszont mióta tudom, melyik növény mérgező és melyik nem az, jobban odafigyelek. 

Ajánljuk még:

Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról

A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 

 

Már követem az oldalt

X