Ilyen sokféle formában hasznosíthatod a begyűjtött kökényt!

Kert

Ilyen sokféle formában hasznosíthatod a begyűjtött kökényt!

Tövisfa, boronafa vagy ekegúzs – mind egy növényt jelölnek. Nem mást, mint a kökényt, az ősz végi erdő egyik legizgalmasabb gyűjthető és fogyasztható növényét. Mit tudnak ez az erdők szélén, bozótosokban, cserjésekben megbúvó aprócska fekete bogyók, és hogyan használjuk ki legjobban nekünk kínált ajándékait?

Csapatokban sorakozik karnyújtásnyira tőlünk, és mi mégis inkább a boltok polcain vesszük meg terméseit. Pedig az erdők szélén nem kell bankkártyával fizetni: ingyen adja nekünk a természet tápláló kincseit. A kökény manapság mellőzött termése ráadásul olyannyira értékes alapanyaga volt táplálkozásunknak, hogy

voltak olyan idők, amikor adóként kökénnyel fizettek az emberek.

„Apafi Mihály fejedelem kincstári birtokkimutatása szerint a szamosújvári, a kővári, a fogarasi és a porumbáki uradalom 33 köböl (körülbelül 40 mázsa) kökényaszalványt köteles befizetni a kincstárnak” – olvashatjuk egy erről szóló leírásban

blackthorn

Fotó: 123RF 

A kökény legfontosabb hatóanyagai az amigdalin, a pektin, a C-vitamin, az almasav, a cserzőanyagok és a sók. A virágából készült főzet enyhén hashajtó, különösen a gyermekeknél alkalmazzák szorulás esetén. De a kökény rendelkezik zsírcsökkentő, vértisztító hatással is, továbbá vese- és hólyagbántalmaknál is kiválóan alkalmazható. Érdekessége, hogy

a kökényvirág főzetét lábfürdőkhöz is alkalmazzák: sót és hamut kevernek hozzá a legjobb hatás elérése érdekében.

Régen a termésből hólyag- és vesebántalom elleni salátát is készítettek, és amikor már bekövetkezett a fagyos időszak és kicsit megcsípte a dér, az erdőt járó gyerekek kedvenc csemegéje volt. 

a cup of tea and spring blossom

Fotó: 123RF 

Kökénybefőtt készítéséhez öt kilónyi kökény érdemes gyűjtenünk. Két és fél liter vízben két és fél kilogramm cukrot felteszünk forrni, és amikor sziruppá forrt, beletesszük a megmosott kökényeket. Közepes lángon néhány percig főzzük, majd kihűlésig a szirupban hagyjuk a kökényeket. A kökényeket végül üvegekbe helyezzük, majd a szirupot újra felforralva ráöntjük, és már mehet is a dunsztba!

A kökénykocsonya is egy elfeledett finomság, amit vétek lenne a feledés homályában hagyni. Elkészítéséhez két kilogramm mosott kökényt és két kilogramm hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, kevés vízzel felöntjük és megfőzzük. A kész főzetet egy vászondarabon átpasszírozzuk, és az így kinyert levet további két kilogrammnyi cukorral tovább forraljuk. A tetején képződő habot főzés közben leszedjük, és amikor a főzetünk kocsonyásodni kezd, üvegekbe töltjük.

Fotó: 123RF 

Felnőtteknek kedvelt itala lehet a kökénylikőr, aminek elkészítéséhez két kilogramm dércsípte kökényt megmosunk, összezúzunk, edénybe teszünk, és felöntjük másfél liter alkohollal (legjobb a vodka vagy a semlegesebb ízű pálinka). Egy hónapon át naponta többször felrázzuk, majd egy vászondarabon átszűrjük, és hozzáadunk másfél liternyi vízből és cukorból főzött cukorszirupot. Egy hétig állni hagyjuk, majd újra átszűrjük, végül palackozzuk.

Fotó: 123RF 

Alkoholmentes változatban a gyerekek kedvence, a kökényszörp: a kökényeket megmossuk, lecsurgatjuk, kicsit összenyomkodjuk, és cukorral rétegezve nagy üvegekbe töltjük. Az üvegeket vászonnal vagy gézzel lekötjük, és napos ablakba tesszük. Három hét múlva leszűrjük, és palackokba töltjük. A leszűrt kökényt is felöntjük vízzel és bőségesen cukorral, majd három hét múlva ezt is leszűrjük, és palackokba töltjük. A szokás úgy tartja, hogy az első és a második körös szörpből keverve teszünk poharunkba, és szódával felöntve fogyasztjuk.

A feljegyzések szerint az így elfogyasztott ital jó másnaposság ellen is.

Kökénylekvár készítéséhez az érett, dércsípte kökényeket nagyon kevés vízben felfőzzük, majd áttörjük. Gyümölcskilogrammonként egy kilogramm cukorral számolva folytonos keverés közben addig főzzük, amíg el nem éri a megfelelő sűrűséget. Forrón üvegekbe öntjük, majd dunsztoljuk.

Blueberry jam in jar with berries and leaves over rustic wooden

Fotó: 123RF 

Kökénysajthoz addig sütjük a megmosott kökényszemeket, míg könnyen átpasszírozhatók lesznek a termések, és passzírozás után a kapott sűrítményt annyi cukorral ízesítjük, hogy a főzés során keményebb masszát kapjunk. Amikor elértük a kívánt állagot, kisebb formákba öntjük, és keményedésig hűvös helyen szárítjuk.  

Tea készítéshez a kökényeket leforrázzuk – nagyjából 10-15 szemet számolva egy bögrényi teához. Hagyjuk ázni húsz percet, majd leszűrjük, és kedvünk szerint ízesítve fogyasztjuk. Ha szeretnénk minden értékes vitaminját megőrizni, akkor ne hőkezeljük, hanem este hideg vízbe áztassuk be, és reggel langyosra melegítve fogyasszuk el: az így kapott tea bővelkedik C-vitaminban, flavonoidokban, tanninokban, értékes szerves savakban, és kiemelkedő a vastartalma is. Kiváló roboráló, immunrendszer és idegerősítő szer.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

5 tévhit az őszi kertről: a giliszta, a fagy, a tuja, a dió meg a békében hagyás esete

Tippek, trükkök és sztorik gyakorta terjednek szájról-szájra, és ahogyan az lenni szokott: a piros almából gyakran sárga banán lesz a sor végére. Valahogy így szállingózhattak be a kertápolással kapcsolatos tévhitek is mindennapi rutinjainkba, mi pedig nem értjük az okát, hogy miért nem olyan zöld a fű, mint a szomszédé... Az öt legtipikusabb őszi tévhitet oszlatjuk most el, hogy nagyobb esélyekkel vághass neki a téli fagyoknak!