Kert

Így segíts a kertben lakó állatoknak télen

Az állatvilág gén- és ösztönrendszere még mindig leginkább a több ezer (millió) év során kimunkált, a téli túlélés esélyét kimaxolni képes rend szerint működik. Ha ezeket a túlélési stratégiákat ismerjük, bármilyen kicsi legyen is a kertünk, némi odafigyeléssel számos kisebb-nagyobb állat életben maradását segíthetjük, amit tavasszal bőségesen meghálálnak.

A téli hónapok zord körülményeinek túlélésére az állatvilág alapvetően kétféle módot talált: vannak, akik még időben lelépnek, hogy táplálékban gazdagabb (melegebb) égtájakon húzzák ki az itthoni tél időszakát, mások pedig inkább helyben maradva változtatnak szokásaikon, hogy túléljenek.

Az elköltöző állatfajok legismertebb csoportját a költöző madarak alkotják. Ezek a fajok a nappalok hosszának rövidülése, valamint a rendelkezésre álló táplálék mennyiségének függvényében az ősz során, de legkésőbb a téli hónapok elején egy olyan helyre repülnek, ahol ebben az időszakban is megfelelő mennyiségben találnak táplálékot. Gondolhatnánk, hogy velük aztán nincsen semmi dolgunk a télen, azonban a potenciális fészkelőhelyeik megőrzésével, karbantartásával még az ő tavaszi költésük sikerességét is elősegíthetjük. Jó példa lehet erre, ha egy rozogább gólyafészket megerősítünk, vagy éppen a színpompás gyurgyalagok és parti fecskék fészkelőhelyét jelentő homokfalak omladékosabb részeit ásóval, géppel megkaparjuk, frissebbé tesszük.

Azoknak az állatoknak a téli viselkedési formája, melyek képtelenek, vagy egyszerűen nem akarnak télen más vidékekre költözni, szintén két csoportra osztható: vannak, akik alszanak, mások küzdenek!

A téli álom az egyik legismertebb állati viselkedésforma – már ha a hibernálódás értelmezhető viselkedésként. Bizonyos állatfajok – jellemzően például a különféle ízeltlábúak, rovarok, hüllők és kétéltűek – a tél teljes időszakára ledermednek, mozdulatlanok maradnak, életfunkcióikat minimálisra csökkentik.

A téli hónapokban nem vesznek magukhoz táplálékot,

legfeljebb a nyár során felhalmozott zsírtartalékjaikat élik lassan fel. Aktív időszakuk utolsó részében olyan rejtekhelyet keresnek, ahol sikeresen élhetik túl a hideg hónapokat. Míg a rovarok többsége fák repedéseibe, épületek réseibe húzódik, sok kétéltű és hüllő a földbe, vagy iszapba fúrja magát.

A különféle ízeltlábúak túlélését segíthetjük, ha még a nyár során úgynevezett „rovarhoteleket” helyezünk el a kertben. A kisebb ágakból, nádszálakból, üreges téglákból kialakított helyszín sok rovar számára kiváló téli búvóhelyet jelenthet.

Amennyiben kertünkben egy kisebb tó is található, a meder tisztítását érdemes a tavasz melegebb időszakára időzíteni, így a felhalmozódott iszapban elvermelő békák, halak és egyéb élőlények sikerrel vészelhetik át a telet. Békákkal akár a vízóra aknájában is találkozhatunk. Ha lehet, ne tegyük ki őket onnan, hiszen a felszínre hozva nem tudják túlélni a hideg időszakot!

A tél átvészelésére számos emlős is a teljes vagy részleges téli álom lehetőségét választotta. A sün vagy éppen a pelefélék a telet teljes egészében átalusszák, s az ősszel gondosan kiválasztott fészekből csak tavasszal jönnek elő. A tél során nem táplálkoznak, minimálisra csökkentett életfunkcióikhoz a szervezetükben felhalmozott zsírokból nyernek energiát. Testhőmérsékletük, szívverésük és légzésük ritmusa ebben az időszakban drasztikusan lecsökken, életfunkcióik a legszükségesebbekre korlátozódnak. Ha segíteni szeretnénk nekik, kertünk egyik félreeső sarkában hagyjunk meg egy kisebb rőzsekupacot, de

akár kifejezetten a számukra méretezett odúkat is kihelyezhetünk!

Előbbiekkel ellentétben a mókusfélékkel télen is találkozhatunk! Bár aktivitásuk ebben az időszakban szintén erősen lecsökken, időről dőre mégis előbújnak gondosan kibélelt vackaikból, hogy táplálékot keressenek maguknak.

A nálunk áttelelő madarakat télen etetők és odúk kihelyezésével segíthetjük. Otthon könnyen elkészíthetjük ezeket, például így!  Nagyon fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, egészen a tél végéig folytassuk, mert ebben az időszakban a madarak számára akár egy napos táplálékhiány is végzetes lehet!

A telet sikerrel átvészelő állatok gondoskodásunkat tavasszal bőségesen meghálálják: az élelemben szegény téli hónapokat követően nagy élvezettel vetik rá magukat a kertünket pusztító különféle kártevőkre!

Nyitókép:  Alice Donovan RouseUnsplash

Ajánljuk még:

Lármafát kell gyújtanunk a vízért, de lassan nem lesz víz, amivel elolthatnánk

Tiszteld és szeresd a vizet, mely mindent éltet és nélküle már nem lennél!” szól egy sor abból az imádságból, melyet minden nap elmondunk gyermekeinkkel, és ami gazdálkodóként messze többet jelent holmi haragoszöld környezetvédő szlogennél: mindennapi tapasztalás. Kétszázadik írásomra került sor itt az egy.hu oldalán, aminek apropóján lehetett volna valami különleges témát boncolgatni, esetleg valamiféle összegzést készíteni. Keresve sem találhattam volna azonban fontosabb és aktuálisabb témát, mint amire „véletlen” épp most, a víz világnapjához közeledve került sor: lármafát kell gyújtanunk a vízért, de lassan nem lesz víz, amivel elolthatnánk őket.