Hűsit, frissít, gyógyít – 2024 gyógynövénye a borsmenta

Kert

Hűsit, frissít, gyógyít – 2024 gyógynövénye a borsmenta

A szósztól a limonádéig, a fogkrémtől a hűsítő fájdalomcsillapító krémig, a szopogatós cukorkától a mentateáig – a borsmentának számos felhasználási módját ismerjük. De vajon tudjuk-e, hogy kellemes ízén, hűsítő hatásán kívül mi mindenre is jó? A kérdés megválaszolására kiváló apropó, hogy a 2024-ben a borsmentát (mentha piperita) az év gyógynövényének választották.

Hazánkban 2013 óta választják meg az Év Gyógynövényét. A kezdeményezés a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályától ered, és az a célja, hogy a laikus érdeklődők, a gyógynövénytermesztők és forgalmazók hiteles forrásból tájékozódhassanak a gyógynövények felhasználásáról, megfelelő alkalmazásáról, hatásairól. A Gyógyszerésztudományi Társaságban tevékenykedő gyógyszerészek, biológusok, gyógynövénytermesztéssel és forgalmazással foglalkozó szakemberek első kézből származó, megbízható információval szolgálnak, nem kell az interneten keresgélni.

Fotó: Pixabay / Congerdesign

Hogy idén miért esett a választás a borsmentára, arról Dr. Horváth Györgyivel, a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatójával, a Magyar Gyógyszerészeti Társaság Gyógynövény Szakosztály tagjával beszélgettünk a téma kapcsán. „Azt jól látjuk, hogy egy ezerarcú, ezerszínű gyógynövénnyel van dolgunk, amelynek története a régmúltra nyúlik vissza. A kolostor- és gyógynövénykertekben is megtalálták a nyomait.

A középkori füveskönyvek, herbáriumok is leírták, hogy a borsmenta kedvező hatású gyomorpanaszok esetén  emésztésjavító hatása miatt.

A 18. századtól kezdve használják különböző készítmények formájában, a legújabb kutatások is megerősítik, hogy a levele felhasználható teaként, desztillálással illóolajat vonnak ki belőle, ezek szerepelnek a hivatalos magyar és európai gyógyszerkönyvben is.”

Fotó: Pixabay / Matthias Böckel

A borsmenta fő hatóanyaga a levélből kivont mentol és annak származékai, a flavonoidok, valamint a rozmaringsav.

Általános emésztésjavító, ha például nehezebb ételt eszünk, puffadás és teltségérzet esetén is segít. Oldja a bélben található simaizmok görcseit, ezáltal hasgörcsök esetén is hatásos. Epehajtó hatásának köszönhetően segít megelőzni az epekő kialakulását, és epegörcs esetén is segít, sőt arra is vannak bizonyítékok, hogy segíti az epekő eltávozását. A legfrissebb kutatási eredmény szerint 10 százalékos alkoholos oldatban a fejfájás csillapítására is alkalmas, a kísérlet során a homlok, halánték táját kenték be, hatását a hidegreceptorokat aktiválásával fejti ki.

Illóolaja külsőleg használva viszketéscsillapító hatású, rozmaring olajjal keverve pedig nagyon jól lazítja az izmokat, csökkenti az izomfájdalmakat és a reumatikus panaszokat. 

Fotó: Unsplash / Bon Vivant

A kutató arra is felhívja figyelmet, hogy a gyógynövények fontos hatóanyagokat tartalmaznak, és bizony ezek ugyanolyan kémiai anyagok, mint amilyeket a gyógyszerekben találunk. Ezért itt is oda kell figyelni az adagolásra.

„A gyógynövények is okozhatnak mellékhatást, gondoljunk csak arra, hogy az orvosi kamillát sem használhatja mindenki, hiszen allergiát okozhat, és a régebbi gyakorlattal ellentétben ma már egyáltalán nem használjuk a szem borogatására.

Ennek részben az az oka, hogy ma már nem feltétlenül tiszta a környezet, ahonnét a gyógynövények származnak, így a növény akár fertőzésveszélyes is lehet. De szélsőséges esetben súlyosabb következménnyel is járhat, ha nem egyeztetjük össze a gyógynövényeket, gyógyhatású készítményeket a gyógyszereinkkel. Jó példa erre, hogy ha valaki mondjuk vérhígító gyógyszert és mellette gingko bilobát szed, akkor növeli a szervezetében a vérzés kockázatát, a hatóanyagok közti kölcsönhatás eredményeként.”

Fotó: Pixabay / Hartono Subagio

A szakember hangsúlyozza a kúraszerű alkalmazás fontosságát. Szerencsés, ha egy-egy gyógynövényt  legfeljebb hat héten át használunk, és persze azt is megfelelő dózisban. A macskagyökér például kis adagban nyugtató, de túlzott mértékben akár altató hatású is lehet. Még a túlzásba vitt zöldtea fogyasztás is okozhat kellemetlen mellékhatásokat. Ha valaki literszám issza, a benne lévő cseranyagok fontos vitaminokat, ionokat, vasat kötnek meg, ami akár vashiányt is okozhat. Éppen így van ez a borsmentával is, a javallat szerint néhány hetes fogyasztás után jöjjön néhány hét pihenő. Persze ha csak alkalmanként fogyasztjuk, akkor folyamatosan érezhetjük jótékony hatását.

A borsmenta egyébként két mentafaj kereszteződésével jött létre, nagyjából 3 és fél évszázada Angliában.

A gyógyszer-, a kozmetikai és az élelmiszeripar is előszeretettel használja. Frissen és szárítva teába vagy italokba keverhetjük. A meghülést is jól kezeli és a köhögést is csillapítja. Illóolaj készítéséhez a mentát vízgőz desztillációval lepárolják, az illóolajat sötét üvegben, hűvös helyen tartják.

Fotó: Pixabay / Congerdesign

A gasztronómiában is teret nyer ez a hűsítő hatású, kellemes ízű növény. A legnagyobb hőségben ki ne vágyna egy jól behűtött mentás limonádéra, és a nyári gyümölcslevesnek is isteni aromát ad. Nem beszélve az angolok kedvenc mentaszószáról, amelyet a sült bárányhoz tálalnak. És persze nem hagyhatjuk említés nélkül a sokak számára megosztó After Eight csokoládét sem. De a fantáziától és programtól függően a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Egy szó, mint száz: az év gyógynövénye sokunk kedvence, együk, igyuk, használjuk, persze mindig a megfelelő útmutató alapján.

Fotó: Unsplash / Christina Rumpf

Nyitókép: Pixabay / Congerdesign

 

Ajánljuk még:

Levélseprésen túl: kerti feladatok, amiket nem éri meg elbliccelni

Ha őszi mezőgazdasági munkát említünk, az emberek nagy többségének feltehetően a szőlőszüret jutna eszébe. Való igaz, hogy a pincék környékén igencsak zajlik mostanság az élet, a kisebb kertekben azonban az egyre hűvösebb idő ellenére is számos egyéb növénnyel kell foglalkoznunk!