Ezektől a gyógynövényektől lesz különleges a limonádé!

Kert

Ezektől a gyógynövényektől lesz különleges a limonádé!

Az ötlet a Zöld Országos Civil Találkozó büféjében jött velem szembe, ahol egy rendkívül ízléses üvegben egy káprázatos színekben pompázó limonádét kínáltak a résztvevőknek. Rögtön beindult a fantáziám, hogy valójában milyen sok olyan növényt érhetünk el magunk körül, amelyekből kiváló limonádét lehet készíteni, vagy amelyek kellemes összetevői lehetnek egy frissítő italnak. Ezeket igyekeztem most összegyűjteni.

Azt már a legtöbben tudjuk – sőt talán már próbáltuk is –, hogy a citromon kívül az olyan kerti növények, mint a menta vagy a citromfű szinte elengedhetetlen összetevői egy kellemes nyári nedűnek. Azzal viszont már kevesebben kísérleteznek, hogy az éppen termő gyümölcsöket is beletegyék a készülő italba, pedig a málna vagy a meggy kifejezetten jót tesz a klasszikus változatnak.

Egy kancsónyi limonádéba egy maroknyi málnát vagy meggyet beletéve az ízek megunhatatlan változatosságát teremthetjük meg, de hasonló hatást érhetünk el a ribizlivel, jostával, szamócával is.

Fotó: Unsplash / Cinthia Escalante

Az elmúlt években hódít a levendulás változat: ehhez azonban egy kicsit előre kell dolgoznunk. Főzzünk cukorszirupot, tegyünk bele pár levendulavirágot, és hagyjuk állni egy óra hosszát. Szűrjük le, tegyük a szirupot a limonádéhoz, és már készen is van a különleges italunk.

Ugyanezt megtehetjük rózsával is, és – ahol még nem virágzott le –, akáccal is kísérletezhetünk.

Fotó: Unsplash / Svitlana

Az előző, virágos változatnál megosztóbb a kissé gyógynövényes irányba hajazó kakukkfüves változat, ami szintén a cukorszirupban áztatás előkészületével kezdődik. Itt azonban a nemesítések eredményeinek köszönhetően már finomíthatunk az alapfaj intenzív aromáján: készíthetünk narancs-, citrom- vagy gyömbérkakukkfüves változatot is.

Ínyenceknek való a bazsalikomos limonádé: az óvatos kísérletezés kedvéért javaslom, hogy először kevesebb bazsalikommal és több citrommal próbálkozzunk.

A hatást lehet fokozni egy kevés reszelt gyömbérrel is, és ha valaki nagyon bevállalós, akkor a klasszikus bazsalikom helyett kipróbálhatja a fahéjbazsalikomot is.

Fotó: Unsplash / Tim Luk

Van, aki szerint a rozmaringos limonádénak nincsen párja – a magam részéről inkább csak a bátrabbaknak ajánlanám. Elkészítéséhez érdemes együtt forralnunk a vizet a cukorral, majd fél órát áztatni benne a rozmaringot, és ha valaki (no persze csak felnőttek közül) valami igazán különlegessel szeretné megbolondítani a nyári estéket, akkor tehet bele egy kevés gint és bár szem borókabogyót is.

Bár hasonlóan markáns, de tapasztalatom szerint annál ízletesebb a fenyőrügyszirupos limonádé.

Ehhez használhatunk korábban elkészített szirupot is, de helyenként még mindig aromájukban úsznak az idei friss fenyőhajtások is, így akár most is elkészíthetjük. Egy kevés mentával, citromfűvel, gyömbérrel vagy naranccsal kombinálva más-más hatást érhetünk el – érdemes megtalálnunk a saját kedvencünket.

Fotó: Unsplash / Whitney Wright

A legtöbb hárs is most kínálja értékes virágait: a hársvirággal és mézzel ízesített limonádék a frissítés és gyógyítás kellemes együtt állását képesek megteremteni. A bátrabbak maximalizálhatják a gyógyhatást a frissítőkben is: szedhetünk gyermekláncfüvet, fehér árvacsalánt vagy útifűlevelet is az italainkba. De ha valaki csak az esztétikumnak kedvezne, akkor pipacsvirágot is tehet a vendégek poharaiba.

Szerintem kifejezetten extrém ötlet, de ízlések és pofonok: turbolyás limonádé is készült már kis hazánk konyháiban, és vannak olyanok, akik a pemetefű kissé kesernyés zamatát is szívesen fogadják egy pohár citromos italban.

Enyhébb, és befogadhatóbb ízélményt nyújthat a csombormenta, és azoknak, akik egy kis extra egészségre vágynak, az erősen citromos íz mellett egy kis csalán is elférhet az összetevők között.

Fotó: Unsplash / Jugoslocos

Bárhogy is döntünk, bármilyen ízlés mentén is választunk: úgy gondolom, hogy a legjobb mindig összekötni a kellemest a hasznossal, ezért érdemes a nyári limonádék készítése során is erre a kettős hatásra törekedni. A megfelelő íz-élmény kombinálásával észrevétlenül táplálhatjuk és erősíthetjük szervezetünket, ami mai rohanó világunkban nem utolsó szempont. Válogassunk hát bátran kertünk növényei közül, és legyünk bátrak a felfedezéshez!

Ajánljuk még:

„A természetvédelem arról szól, hogy az emberiség önmérsékletet tanúsít” – a Völgyerdő Természetvédelmi Park alapítójával beszélgettünk

A Zalai-dombságban elterülő Nagybakónak község kivételes kincset rejt magában: itt terül el a Völgyerdő Természetvédelmi Park, amiről joggal állíthatjuk, hogy a hazai természetvédelem egyik legértékesebb oázisa, egyben követendő példája. Egy hely, ahol elsődleges cél a természetközeli élőhelyek létrehozása, a ritka fajok és a természetes életközösségek védelme, illetve a környezettudatos gondolkodásra nevelés.