Kert

Ellenálló és különleges fák – 12 díszfát mutatunk

Gyönyörűen pompáznak ősszel, különleges formáik és színeik vannak, érdekes virágokat és terméseket hoznak. A juhar, a berkenye, a szilfa, az eperfa és a bálványfa fajtáiból válogattunk olyanokat, amelyek szinte mindenhez alkalmazkodnak, jó türőképességük van.

Acer platanoides ’Emerald Queen’

Másnéven Korai juhar. Maximum tizenöt méter magas, lombhullató fa. Fiatalon keskeny korona jellemzi, azonban idősebb korára ágai szétnyílnak, a korona oválissá válik. Levelei kihajtáskor halvány rózsaszínűek, később fényes zöldre váltanak. Ősszel az egész fa sárgára színeződik, és gyönyörű árnyalatával ékesíti a tájat. A városi környezetet jól tolerálja, de a mészben gazdag, tápanyagdús talajt kedveli. A pangó vizet nem tűri, az alapfajnál jobban viseli a szárazságot.

kulonleges-diszfak-korai-acer-platonides-emerald-queen

Korai juhar a Budai Arborétumban

Ailanthus altissima ’Bíborsárkány’

Ez egy nagyon megosztó növény. Alapfaja, a bálványfa (Ailanthus altissima) a városi és ipari területek egyik legtűrőképesebb fája. Minden káros hatást elvisel – ennek ellenére gyomnak tekintik, invazív növényként sok helyen tiltják vagy korlátozzák ültetését. Olyan körülmények között viszont, ahol más fás fajok nem maradnak meg, gyakran alkalmazzák – ezért a megítélése igencsak kettős. Az alapfaj szerepel az invazív növények listáján, ezért nem ültethető, viszont fajtái, így az Ailanthus altissima ’Bíborsárkány’ is zöld utat kapott.

Az egyetlen baj, hogy nemigen árulják a faiskolák. Érdekessége, hogy hazánkban semmilyen kórokozója és kártevője nem ismert, viszont allelopatikus, azaz gátolja más növények fejlődését. Legfőbb díszítőértéke szeptemberben érő fürtös termése, ami lecsüngő lependék csomón nő. A vitorlaszerű lependékek hosszában mindkét végükön csavarodottak, a termések éréskor vörös színt kapnak, és általában tavaszig a fán maradnak.

kulonleges-diszfak-Ailanthus-altissima-balvanyfa-biborsarkany

Forrás: Wikimédia

Sorbus x thuringiaca ’Fastigiata’

A ’Fastigiata’ türingiai oszlopos berkenye egy közepes termetű lombhullató fa, amiben megvan a szülők, vagyis a lisztes berkenye és a madárberkenye pozitív tulajdonságai is. Levelei molyhosak, ezért nagyobb a szárazságtűrő képessége, kiváló várostűrő fa. A laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, a tápanyagban gazdag talajt kedveli, legszebben a napos, de védett helyen fejlődik. Termései kerekdedek, téglaszínűek, nyár végén kezdenek érni, és nagy díszítőértékkel rendelkeznek.

kulonleges-diszfak-turingiai-oszlopos-berkenye-Sorbus-thuringiaca

 

Tilia tomentosa ’Szeleste’

A Budai Arborétumban is megtalálható faj: 15-20 méter magasra nő, közepes növekedési erélyű, tojásdad koronájú, lombhullató fa. Levelei ezüstös fonákúak, ősszel sárgára színeződnek. Illatos, sárga virágai június végétől nyílnak. Közepes vízigényű növény, napos fekvésbe érdemes ültetni. Elviseli a közepes levegő- és talajszennyezést, jó várostűrő képességekkel rendelkezik.

Crataegus x media ’Paul’s Scarlet’

Másnéven piros virágú galagonya: a díszkertek tökéletes fája lehet, hiszen kis termete miatt a kisebb területeket is felvirágozza. Maximum a 4-5 méteres magasságot érheti el, védett helyre érdemes telepíteni, mert fiatalkorában a fagyok károsíthatják. Talajjal szemben nem igényes, a meszes talajon is jól érzi magát. A tápanyagban dús helyeket azonban meghálálja: egyenletesen fejlődik, és sok virágot hoz. Őszi lombszíne barnásvörös vagy narancssárga színezetű. Májusban meglehetősen hosszan virágzik, beérett termése is díszít.

kulonleges-diszfak-karminpiros-viragu-csergalagonya-crataegus-x-media-pauls-scarlet-rosaceae

Kárminpiros virágú cseregalagonya a Budai Arborétumban

Koelreuteria paniculata ’Coral Sun’

A csörgőfa leglátványosabb új fajtája, ami tavasszal vörös-narancs színben hozza új hajtásait. Őszi lombszíne is hasonló, egy igazi gyöngyszem lehet a kertben. Átlagos vízigényű, a napos helyeket kedveli. Toktermése 3-6 centiméter hosszú, felfújt hólyagra emlékeztet, és egész télen díszíti a fát. Melegkedvelő, szárazságtűrő, a talajra és a városi levegőre nem érzékeny.

Prunus serrulata ’Kanzan’

A japán díszcseresznye széles lombkoronájú, 6-9 méter magas, fordított kúp-gömb koronájú, lombhullató fa. Virágai sötét rózsaszínűek, telt virágúak, április végén nyílnak. Törzse alacsonyan ágazik el, de törzsre oltva magas koronájú díszfaként juthatunk hozzá. A napos fekvést, valamint a tápanyagdús, nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajt igényli. A városi klímát jól tűri.

	kulonleges-diszfak-Prunus_serrulata_Kanzan-japan-diszcseresznye

 

Sorbus decipientiformis ’Vállus’

Egy igen különleges fajta: Barabits Elemér szelektálta a Keszthelyi-hegységből. A barkóca berkenye és a lisztes berkenye közti átmeneti faj, ami szabályos örvös növekedésű, mutatós, csepp alakú koronával rendelkezik, őszi lombszíne pedig olyan, mint a tojássárgája. A legszárazabb, legszélsőségesebb helyeken is nevelhető, pettyes törzsmintázata mutatós, dúsan virágzik, jól megtartja a koronaformáját, széles a tűrőképessége.

Catalpa bignonioides ’Nana’

3-5 méter magas, lapos gömbkoronát nevelő, magas törzsre oltott fa. Levelei szív alakúak, fénytelen zöld színűek, az alapfajénál kisebb méretűek. Virágot nem hoz, termése sincs. Tápanyagban gazdag, mérsékelten száraz, napos meleg helyet szereti. Idősebb korában veszít gömb formájából, lapított formát vesz fel. Jó várostűrő képességekkel rendelkezik, gyakran találkozhatunk vele közterületek fájaként.

kulonleges-diszfak-Catalpa_bignonioides_'Nana'_(02)

 

Morus alba ’Fegyvernekiana’

Szintén egy olyan fa, amit megcsodálhatunk a Budai Arborétumban. A legkorábban szelektált magyar dísznövényfajták egyike, 1930 körül, rügymutációval keletkezett Fegyvernek községében, a fehér eperfa egy fajtája. Törpe növekedésű, levelei nem karéjosak, mint az alapfajnál, és hímivarú, ezért termést nem hoz. Magastörzsre oltva ernyőszerű, kis koronát nevel – legtöbbször így bukkanhatunk rá a díszkertekben. A különlegességeket kedvelőknek kifejezetten ajánlott!

kulonleges-diszfak-Morus_alba_Fegyverneken

Morus Alba Fegyverneken

Ulmus x hollandica ’Dampieri’

Egy közepes méretű, oszlopos fa. Rendkívül karcsú növekedésű, nagy levelekkel. Egyedi megjelenése és kis helyigénye miatt nagyon kedvelik, gyakori házikerti díszfa. A többi szilfa fajtához képest nagyobb a szilfavésszel szembeni ellenálló képessége, ezért mindenképpen ajánlott az olyan kertekbe, ahol kicsi a hely, kevés az idő, és kedvelik a hagyományos fajtákat.

kulonleges-diszfak_Ulmus_hollandica_Dampieri

 

Betula utilis ’Long Trunk’

A csüngő himalájai nyír egy kis termetű, ívben lehajló ágú, magas törzsre oltott fa. Maximum magassága hat méter. Középerős növekedésű, jó tűrőképességű fajta. Törzse kezdetben tejfehér, később teljesen fehérré változik. Ősszel a lombja csodálatos aranysárga színben tündököl – kivételesen szép szoliter díszfa. A túl száraz talaj kivételével bárhová ültethető, kedveli a napos helyeket.

kulonleges-diszfak-Betula_utilis-csungo-himalajai-nyir

 

Ajánljuk még:

Egyetlen hagymáért több mint félmillió forintot is megadtak – a holland tulipánláztól az idei tulipánszüretig

Egy üde és színes tulipáncsokor alighanem otthonunk egyik legbájosabb díszítőeleme tavasszal. Volt olyan időszak, amikor az Európába főleg a törökök közvetítésével érkező virág egyes hagymái felbecsülhetetlen kincset értek az egyre mohóbb étvágyú kereskedők köreiben. E titokzatos virág népszerűsége máig töretlen – bár vagyonokat talán már nem költünk rá, a szépség és a nőiesség jelképeként, szerelmi szimbólumként szellemi kultúránk, örökségünk szerves része. Csodáljuk meg együtt!

 

Már követem az oldalt

X