Kert

Elfelejthetnénk a műtrágyát: a jó termény a jó talajon múlik, de azon nem csak vegyszerekkel segíthetünk

Ép testben ép lélek – szól a mondás, ami a gazdálkodás nyelvére lefordítva így hangzik: egészséges földben egészséges termény. A biogazdálkodás nem a talaj felszínén kezdődik, hiszen elsődleges feltétele éppen az egészséges, megfelelő összetételű, káros anyagoktól, kémiai szennyeződésektől mentes talaj, amelyre pázsitnak, virágos növényeknek, gabonának, zöldségféléknek és gyümölcsfáknak egyaránt szükségük van. Hogyan lehet megőrizni és helyreállítani a talaj egészségét és összetételét, természetes, a biogazdálkodás elveinek megfelelő módszerekkel? Például talajoltással.

A Föld, ahol élünk elsősorban olyan, amilyen a föld, amelyben a zöld élet megfogan. Felbecsülhetetlen érték minden kiskert és talpalatnyi hely – szerencsére ezt ma már tudjuk. A különböző kutatásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően laikusok számára is többféle természetes védekezési lehetőség áll rendelkezésre a talaj megóvására, állagának, minőségének javítására. Hobbikertészek és közepes, illetve nagy területeken gazdálkodók egyaránt tisztában vannak vele, hogy a talaj termékenysége és egészsége bizonyos mikroorganizmusok, baktériumtörzsek meglétén múlik: amikor azt halljuk, „kimerült a talaj”, valójában ezekben a láthatatlan „varázsszerekben” szenved hiányt. 

Az egyenletes, dús pázsitról, a ropogósan egészséges zöldségekről, a fényesre érett, hibátlan gyümölcsökről, az ezer színben pompázó virágokról és a szélben hullámzó búzamezőkről készült felvételek mindannyiunkban az egészség, a bőség és a nyugalom érzését keltik. Ilyen a tökéletes élet, amit nemcsak a stock-fotókon, de saját kertünkben is létrehozhatunk, a talaj minőségének javításával, melynek egyik módszere a talajoltás.

Ezzel a technikával a földben meglévő természetes baktériumok, ásványi anyagok mennyiségét növelhetjük, hogy az elültetett vagy elvetett magvak minél termékenyebb és egészségesebb talajba érkezzenek.

Fotó: Pixabay.com

Hogy működik a talajoltás? 

A lakosság és az agrárium számára is elérhető természetes talajoltó termékek használata egyszerű: locsolással, permetezéssel juttatjuk a földre a megfelelő arányú talajoltó keveréket, amelyet bele is kell forgatni a talajba, hogy a mikroorganizmusok kifejthessék jótékony hatásukat.

„Ha a talaj egészséges, egészséges növényállomány fog fejlődni – ez ilyen egyszerű. A talajoltó készítmények teljesen természetes anyagok, olyan baktériumtörzsek összeválogatott halmazát tartalmazzák, amelyek legfőbb feladata táplálni és erősíteni a gyökérzetet, ami által erősítik a növény immunrendszerét. Másik jelentős szerepük, hogy folyamatos használat mellett növelik a talaj humusztartalmát, vízmegkötő képességét, átalakítják szerkezetét. Alkalmazásuk is rendkívül egyszerű. A meglocsolt felületet elgereblyézzük: ez pont elég ahhoz, hogy a talajbaktériumok bekerüljenek a földbe. A bevitt tápanyagok a vegetáció alatt, tehát a növény egész életében – gyakorlatilag 3-4 hónapig – biztosítják a növény számára a nitrogén-, a foszfor- és a káliumszükségletet”, valamint a baktériumok által termelt hormonokat – mondja Márton Balázs, az Agrobio Kft. ügyvezető tulajdonosa.

A természetes talajoltás a műtrágya földbarát, életvédő alternatívája, hiszen semmilyen, a talaj és az élővilág számára idegen anyagot nem tartalmaz.

A kiskerti hagyma, krumpli, gyökérzöldségek számára ugyanolyan hasznos, mint az üvegházi paradicsom, paprika, uborka, padlizsán és bármilyen egyéb termények számára.

„A komposzt nagyon gyorsan megérik, lebomlik, ebben nagyon sokat segít a szárbontó. Az elmúlt évben talajoltó és szárbontó készítményt is használtam, látványos eredményekkel: a kifejlődött növények sokkal erősebbek, ellenállóbbak voltak, lényegesen kevesebbet kellett védekeznem a különböző gombák, károkozók ellen. A növények zöldje is láthatóan élénkebb volt” – mondja Borbás Marcsi, aki a növényvédelemben kizárólag természetes, környezetbarát alternatívákban gondolkodik.

A nagyobb területen gazdálkodók nemcsak egészségesebb terményt nyernek a talajoltás bio alternatíváival, hanem jelentős költséget is takaríthatnak meg, kétféle módon. Egyrészt a természetes mikrobiológiai készítmények a kórokozókra sokkal ellenállóbbá teszik a fejlődő növényeket, másfelől a növény számára hasznos baktériumtörzsekből készülő talajoltó készítmények jelentősen javítják a műtrágyák hasznosulását. Egy közepes méretű gazdaság, amely éves szinten milliókat költ műtrágyára, rendszeres talajoltással jelentősen csökkentheti a növényvédelemre szánt költségeit, hiszen az évek során folyamatosan használt talajoltó és szárbontó természetes összetevőkkel egyenletesebb és magasabb minőségű terményhozamot nyer.

Fotó: Pixabay.com

Tavasszal talajoltás, ősszel szárbontás

A tavaszi talajelőkészítési munkálatok mellett a terménye minőségének és hozamának folyamatos biztosításához az őszi talajgondozás is kulcsfontosságú. A betakarított termény után felszusszanó föld téli pihenőjét is érdemes gondosan előkészíteni, hogy tavasszal ismét termőre fordulhasson. A száras növények zöldje természetes trágya, amit megfelelő módszerrel és hatóanyagokkal a talajba juttatva egyrészt egészséges, másrészt sokkal termékenyebb talajt kapunk. Erre alkalmas eszközök például a szárbontó készítmények, amelyek segítik a talajba beleforgatott növényi maradványok lebomlását. 

„A paprikaszártól elkezdve a hagymaszáron keresztül a krumplinak a szárát is le szoktam darálni vagy összevágom aprítóval, és megy vissza a földre. Mielőtt beforgatnám ősszel ezeket a szármaradványokat, előtte ugyanazt az eljárást alkalmazom, mint a talajoltásnál, csak most a szárbontó termékkel permetezem a szármaradványokat, és utána ezt rotációs kapával átforgatom. A szárbontó egy bontó törzseket tartalmazó mikrobiológiai készítmény, amely a szármaradványokat a következő tavaszig felbontja, és az azokban felhalmozott tápanyagokat visszajuttatja a talajba. Így alakul a körforgás: tavasszal oltunk, ősszel bontunk” – részletezi a szakember.

Miért fontos a rendszeres talajgondozás?

Bármennyit sopánkodunk, hogy vízízű a paradicsom, ízetlen az uborka és gyorsan fásul a retek, tudomásul kell vennünk, hogy a nagyüzemi termelésből származó élelmiszer minősége elsősorban a növény- és a talajgondozáson múlik.

Műtrágyás, gyorsító fejlődéstől ne is várjunk bio-színvonalú eredményt!

A természetes talajoltók és szárbontók egyik legörömtelibb hozadéka, hogy – mivel nem tartalmaznak semmilyen kemikáliát, és folyamatos növényfejlődést, valamint növényvédelmet biztosítanak – visszaadják a különböző zöldségek, gyümölcsök eredeti ízét. A kerti paradicsom jellegzetes, intenzív illata és zamata ugyanúgy visszatér, mint a gyümölcsök és az egyéb termények jól ismert, karakteres ízvilága. Ami pedig a legfontosabb: tápanyagtartalmukat is visszanyerik. 

„Azt tapasztalom, hogy a talajoltó és a szárbontó keverékek használatával már az első évben nagyon gyorsan képződött humuszos talaj, ami nem jellemző spontán lebomlás esetén. A permakultúrás ágyásban, amely növényi rétegekből áll, már a szezon elején is képződött fekete humusz, a szezon végére pedig az egész ágyás talaja fekete humusszá alakult, ami egyértelműen a talajoltó és szárbontó anyagok következménye” – osztja meg tapasztalatait Borbás Marcsi.

Általánosságban megfigyelhető, hogy nagyjából három évre van szüksége egy tömörödött talajnak ahhoz, hogy megfelelő talajgondozással porózussá, laza, jó vízháztartású, humuszos talajjá váljon. Ennyi idő alatt a talajoltó és szárbontó termékek tudatos használatával gyakorlatilag rendbe tudjuk rakni a talajainkat.

„Olyan ez, mint az emberi szervezet: belülről kell kezdeni a védekezést. Az egészséges talaj után pedig jöhet egészséges ebéd” – mondja Márton Balázs, aki nemcsak a gazdálkodásban, de a gyep rendben tartásában is fontosnak tartja a természetes biológiai segítséget. Különösen az utóbbi évtizedek klímaváltozása és annak hatásai teszik indokolttá például az aszály elleni védekezést is, amelyben ugyancsak hatékony segítség a megfelelő minőségű, természetes alapanyagokkal való rendszeres talajgondozás. 

A cikk megjelenését az AGRO.bio Hungary Kft. támogatta.

Ajánljuk még:

Az útszéli gyümölcsfákat ne csak gyermekkori emlékként őrizzük!

Te is szívesen kelsz útra, hogy gyönyörködj egy virágzó fasor mulandó szépségében? És akkor is jársz arra, amikor termőre fordul? Valamikor gyümölcsfák sorakoztak az út mellett, hogy az arra járók – akár a vándorok – szedhessenek róluk. Ma már jóval ritkábban kerülnek közterületre gyümölcsfák. Hull róluk a levél, lelopják a gyümölcsöt – mondják legtöbbször azok, akik inkább örökzöldeket, bambuszt telepítenek. A lényeg: gyorsan nőjön, és „gondozásmentes” legyen. Pedig az útszéli gyümölcsfák mindannyiunk számára értékesek.

 

Már követem az oldalt

X