A Föld, ahol élünk elsősorban olyan, amilyen a föld, amelyben a zöld élet megfogan. Felbecsülhetetlen érték minden kiskert és talpalatnyi hely – szerencsére ezt ma már tudjuk. A különböző kutatásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően laikusok számára is többféle természetes védekezési lehetőség áll rendelkezésre a talaj megóvására, állagának, minőségének javítására. Hobbikertészek és közepes, illetve nagy területeken gazdálkodók egyaránt tisztában vannak vele, hogy a talaj termékenysége és egészsége bizonyos mikroorganizmusok, baktériumtörzsek meglétén múlik: amikor azt halljuk, „kimerült a talaj”, valójában ezekben a láthatatlan „varázsszerekben” szenved hiányt.
Az egyenletes, dús pázsitról, a ropogósan egészséges zöldségekről, a fényesre érett, hibátlan gyümölcsökről, az ezer színben pompázó virágokról és a szélben hullámzó búzamezőkről készült felvételek mindannyiunkban az egészség, a bőség és a nyugalom érzését keltik. Ilyen a tökéletes élet, amit nemcsak a stock-fotókon, de saját kertünkben is létrehozhatunk, a talaj minőségének javításával, melynek egyik módszere a talajoltás.
Ezzel a technikával a földben meglévő természetes baktériumok, ásványi anyagok mennyiségét növelhetjük, hogy az elültetett vagy elvetett magvak minél termékenyebb és egészségesebb talajba érkezzenek.
Fotó: Pixabay.com
Hogy működik a talajoltás?
A lakosság és az agrárium számára is elérhető természetes talajoltó termékek használata egyszerű: locsolással, permetezéssel juttatjuk a földre a megfelelő arányú talajoltó keveréket, amelyet bele is kell forgatni a talajba, hogy a mikroorganizmusok kifejthessék jótékony hatásukat.
„Ha a talaj egészséges, egészséges növényállomány fog fejlődni – ez ilyen egyszerű. A talajoltó készítmények teljesen természetes anyagok, olyan baktériumtörzsek összeválogatott halmazát tartalmazzák, amelyek legfőbb feladata táplálni és erősíteni a gyökérzetet, ami által erősítik a növény immunrendszerét. Másik jelentős szerepük, hogy folyamatos használat mellett növelik a talaj humusztartalmát, vízmegkötő képességét, átalakítják szerkezetét. Alkalmazásuk is rendkívül egyszerű. A meglocsolt felületet elgereblyézzük: ez pont elég ahhoz, hogy a talajbaktériumok bekerüljenek a földbe. A bevitt tápanyagok a vegetáció alatt, tehát a növény egész életében – gyakorlatilag 3-4 hónapig – biztosítják a növény számára a nitrogén-, a foszfor- és a káliumszükségletet”, valamint a baktériumok által termelt hormonokat – mondja Márton Balázs, az Agrobio Kft. ügyvezető tulajdonosa.
A természetes talajoltás a műtrágya földbarát, életvédő alternatívája, hiszen semmilyen, a talaj és az élővilág számára idegen anyagot nem tartalmaz.
A kiskerti hagyma, krumpli, gyökérzöldségek számára ugyanolyan hasznos, mint az üvegházi paradicsom, paprika, uborka, padlizsán és bármilyen egyéb termények számára.
„A komposzt nagyon gyorsan megérik, lebomlik, ebben nagyon sokat segít a szárbontó. Az elmúlt évben talajoltó és szárbontó készítményt is használtam, látványos eredményekkel: a kifejlődött növények sokkal erősebbek, ellenállóbbak voltak, lényegesen kevesebbet kellett védekeznem a különböző gombák, károkozók ellen. A növények zöldje is láthatóan élénkebb volt” – mondja Borbás Marcsi, aki a növényvédelemben kizárólag természetes, környezetbarát alternatívákban gondolkodik.
A nagyobb területen gazdálkodók nemcsak egészségesebb terményt nyernek a talajoltás bio alternatíváival, hanem jelentős költséget is takaríthatnak meg, kétféle módon. Egyrészt a természetes mikrobiológiai készítmények a kórokozókra sokkal ellenállóbbá teszik a fejlődő növényeket, másfelől a növény számára hasznos baktériumtörzsekből készülő talajoltó készítmények jelentősen javítják a műtrágyák hasznosulását. Egy közepes méretű gazdaság, amely éves szinten milliókat költ műtrágyára, rendszeres talajoltással jelentősen csökkentheti a növényvédelemre szánt költségeit, hiszen az évek során folyamatosan használt talajoltó és szárbontó természetes összetevőkkel egyenletesebb és magasabb minőségű terményhozamot nyer.
Fotó: Pixabay.com
Tavasszal talajoltás, ősszel szárbontás
A tavaszi talajelőkészítési munkálatok mellett a terménye minőségének és hozamának folyamatos biztosításához az őszi talajgondozás is kulcsfontosságú. A betakarított termény után felszusszanó föld téli pihenőjét is érdemes gondosan előkészíteni, hogy tavasszal ismét termőre fordulhasson. A száras növények zöldje természetes trágya, amit megfelelő módszerrel és hatóanyagokkal a talajba juttatva egyrészt egészséges, másrészt sokkal termékenyebb talajt kapunk. Erre alkalmas eszközök például a szárbontó készítmények, amelyek segítik a talajba beleforgatott növényi maradványok lebomlását.
„A paprikaszártól elkezdve a hagymaszáron keresztül a krumplinak a szárát is le szoktam darálni vagy összevágom aprítóval, és megy vissza a földre. Mielőtt beforgatnám ősszel ezeket a szármaradványokat, előtte ugyanazt az eljárást alkalmazom, mint a talajoltásnál, csak most a szárbontó termékkel permetezem a szármaradványokat, és utána ezt rotációs kapával átforgatom. A szárbontó egy bontó törzseket tartalmazó mikrobiológiai készítmény, amely a szármaradványokat a következő tavaszig felbontja, és az azokban felhalmozott tápanyagokat visszajuttatja a talajba. Így alakul a körforgás: tavasszal oltunk, ősszel bontunk” – részletezi a szakember.
Miért fontos a rendszeres talajgondozás?
Bármennyit sopánkodunk, hogy vízízű a paradicsom, ízetlen az uborka és gyorsan fásul a retek, tudomásul kell vennünk, hogy a nagyüzemi termelésből származó élelmiszer minősége elsősorban a növény- és a talajgondozáson múlik.
Műtrágyás, gyorsító fejlődéstől ne is várjunk bio-színvonalú eredményt!
A természetes talajoltók és szárbontók egyik legörömtelibb hozadéka, hogy – mivel nem tartalmaznak semmilyen kemikáliát, és folyamatos növényfejlődést, valamint növényvédelmet biztosítanak – visszaadják a különböző zöldségek, gyümölcsök eredeti ízét. A kerti paradicsom jellegzetes, intenzív illata és zamata ugyanúgy visszatér, mint a gyümölcsök és az egyéb termények jól ismert, karakteres ízvilága. Ami pedig a legfontosabb: tápanyagtartalmukat is visszanyerik.
„Azt tapasztalom, hogy a talajoltó és a szárbontó keverékek használatával már az első évben nagyon gyorsan képződött humuszos talaj, ami nem jellemző spontán lebomlás esetén. A permakultúrás ágyásban, amely növényi rétegekből áll, már a szezon elején is képződött fekete humusz, a szezon végére pedig az egész ágyás talaja fekete humusszá alakult, ami egyértelműen a talajoltó és szárbontó anyagok következménye” – osztja meg tapasztalatait Borbás Marcsi.
Általánosságban megfigyelhető, hogy nagyjából három évre van szüksége egy tömörödött talajnak ahhoz, hogy megfelelő talajgondozással porózussá, laza, jó vízháztartású, humuszos talajjá váljon. Ennyi idő alatt a talajoltó és szárbontó termékek tudatos használatával gyakorlatilag rendbe tudjuk rakni a talajainkat.
„Olyan ez, mint az emberi szervezet: belülről kell kezdeni a védekezést. Az egészséges talaj után pedig jöhet egészséges ebéd” – mondja Márton Balázs, aki nemcsak a gazdálkodásban, de a gyep rendben tartásában is fontosnak tartja a természetes biológiai segítséget. Különösen az utóbbi évtizedek klímaváltozása és annak hatásai teszik indokolttá például az aszály elleni védekezést is, amelyben ugyancsak hatékony segítség a megfelelő minőségű, természetes alapanyagokkal való rendszeres talajgondozás.
A cikk megjelenését az AGRO.bio Hungary Kft. támogatta.
Ajánljuk még: