„Azt tehettük, amit a szívünk diktált” – hamarosan ismét Európai Kertművészeti Napok kezdődnek Fehérvárcsurgón

Kert

„Azt tehettük, amit a szívünk diktált” – hamarosan ismét Európai Kertművészeti Napok kezdődnek Fehérvárcsurgón

Kertészeti kiállítást számos helyen rendeznek országszerte. A fehérvárcsurgói Károlyi kastély viszont immár 20. éve ad otthont hazánk legkülönlegesebb kertészeti kiállításának. Már a tekintélyt parancsoló környezet is sejteti, hogy itt nem mindennapi seregszemlére kerül sor – kertrajongóknak, kertbarátoknak, virágkedvelőknek szinte kötelező minden évben eltölteni itt egy napot. Ez az élmény az egész szezonra feltölti a résztvevőket.

Már a főút felől is ígéretesnek tűnik a kastélykert a nádszegéllyel ringó tóval, a szigeten kecses Gloriettel, és amikor elmerülsz a hatalmas ágakkal ölelő, a messzi múltról sóhajtó fák közt, megpillantod a tó felett a klasszicista épület sziluettjét, a Csipketeraszt,

hosszú sétára marasztal a Károlyi kastély történelmi kertje, amely kulturális örökségünk egyik kiemelkedő értékű emléke.

Minden évszakban megkapó a hatalmas kert, háttérben a méltóságteljes fákkal, előtte pedig a klasszicista kastély egyszerű eleganciája.

Koncert a kastély díszudvarában – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Évek óra rendszeresen látogatója vagyok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélynak, amelyet egykor „a legszebb nagyúri lakások egyikeként” emlegettek. A minden év június elején megrendezett Európai Kertművészeti Napok állandó résztvevőjeként alig várom, hogy elérkezzenek ezek a gyönyörű napok! Ilyenkor virágözön lepi el a kastélykertet: három napon át az ország meghatározó kertészei mutatják be nívós növénykínálatunkat. Felemelő érzés ilyenkor itt lenni!

A Károlyi József Alapítvány idén május 31. és június 2. között 20. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély területén.

A díszelnök Herczeg Anita mellett a Magyar Kertörökség Alapítvány, a Virágos Magyarország, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége, a Magyar Díszkertészek Szövetsége és az European Heritage Gardens Route védnökségével megrendezett esemény a mintegy száz stand mellett minden délután szakmai tudományos konferenciákat kínál.

Csipketerasz, íriszekkel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Idei, kiemelt témák: füves- és sziklakertek, labirintusok és útvesztők, valamint a fenntartható fejlődés és az arborétumok. A díszvendég országok az Európai Unió soros elnökségét betöltő Belgium és Magyarország mellett a növénynapokat inspiráló Franciaország.

A Károlyi József Alapítványt a Károlyi család hozta létre 1994-ben, Fehérvárcsurgón adva impozáns otthont az Európai Kulturális Találkozó Központnak, amely a „Kulturális Találkozó Központok” európai hálózatának tagja, ezáltal biztosítja egy nagyobb történelmi műemlék rehabilitációját és megőrzését, miközben úgy használja, mint a nagyközönség érdeklődésének megfelelő dinamikus kulturális programok helyszínét. Ezáltal a program egyaránt igazolja a helyreállítást és biztosítja e tevékenységek állandósítását. (Forrás: www.karolyi.org.hu)

Asztaldíszek a díszebédlőben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

A kertrajongók igazi csemegéket, valóban különleges előadásokat hallgathatnak a kastély Főispáni nagytermében. Pénteken Habsburg Mária vadászkastélyától a fenntartható fejlődésre való nevelésig címmel a Domaine de Mariemont történelmi feltárásáról mesél majd Pauline Tourneur. Hallhatunk előadást arról, hogy a franciák mit gondolnak a füves- és évelőkertekről, és hogy áll ehhez a témához a Fővárosi Kertészet.

Szombaton a hortenziák, a páfrányfenyők, a növénylabirintusok iránt érdeklődők kíváncsiságát fogják csillapítani a rangos előadók.

Egy virtuális túrára is sor kerül, ahol a fehérvárcsurgói kastélyparkot járhatják be az érdeklődők szakértő vezetéssel egy virtuális dendrológiai tanösvényen.

Természetesen, aki inkább gyalogszerrel járná be a kastélyparkot, arra a három nap alatt több alkalommal is lehetőség nyílik, Györök Orsolya tájépítész vezetésével.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Vasárnap a növényvilág egészen színes és érdekes palettája fog felvonulni a konferenciaterembe az előadók tolmácsolásában.

Lesz szó az ehető virágok szerepéről a magyar kertekben és a szakácskönyvekben – ezt jómagam fogom prezentálni, és jó szívvel látom ott is minden kedves olvasómat!

Lesz szó a szárazságkedvelő kertekről – vajon tényleg léteznek ilyenek?! Betekinthetünk a Magyar Kertörökség Alapítvány kulisszatitkaiba, Zólyomi Zsolt parfümőr pedig a Velencei Köztársaság történelmi illatait mutatja be szóban, képekben és természetesen az illatokat is élvezete sem marad el.

Angelica Károlyi és Halmos Monika a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

E pazar programkavalkád mellet egész nap gyönyörködhetünk a kiállítók különleges növényeiben. A kiállítókat maga Angelica Károlyi asszony választja ki, és ügyel arra, hogy itt rendkívüli kínálattal találkozzanak a látogatók.

„Amikor 20 évvel ezelőtt belefogtunk a Kertművészeti Napok szervezésébe, ott volt szemünk előtt számos francia, angol és olasz példa, milyennek is kell lennie egy kertészeti kiállításnak. Nekünk adott volt ez az 50 hektáros csudaszép park, amivel kezdenünk kellett valamit. Azt tehettük, amit a szívünk diktált, szinte adta magát, hogy egy olyan kertészeti látványosságot hozzunk létre, ami megállja a helyét nemzetközi szinten”

– mondja mosolyogva Angelica asszony, aki saját maga is fáradhatatlanul dolgozik nem csak az előkészületeket, hanem a rendezvényen is. Bármikor összefuthatunk vele, ahogy éppen megigazít valamit vagy eligazít valakit, vagy éppen triciklijével igyekszik megoldani egy felmerült problémát. Az ő figyelme és lelke hatja át a háromnapos virágos varázslatot, ettől is lesz utolérhetetlen.

Pünkösdi rózsák a virágkiállításban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Gondolnak a családokra is, több program várja a gyerekeket a parkban és a felújított, egykori istállóban kialakított látogatóközpontban. Az apróságok találkozhatnak Gerzsonnal, a ganajtúró bogárral a Gaia Környezetvédő Egyesület standján, készíthetnek nemez virágokat és madarakat. Lesz lovaskocsizás, erdei tízpróba, és természetfilm vetítés. Az interaktív gyógynövényes programok mellett megtudhatjuk azt is, miről mesélnek a fák, és kipróbálhatják, mit mutat az erdő a különböző érzékszerveiknek.

Akinek kedve van, készíthet mandalát a parkban, vagy álomfogót, maszkot, lampiont – mert napnyugta közeledtén klarinétszó mellett kezdődik majd a lampionos felvonulás a tóhoz.

Szombaton este a tónál velencei varázs várja a látogatókat, klarinétszerenáddal búcsúzik az alkony. A Fesztivál mindhárom napját a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar klasszikus koncertje zárja. A kastélykertből a fák közé suttogó hangfoszlányokkal lesz teljes a kertművészeti este, ezek a pillanatok teszik fel a koronát napra. Ha odavagy a virágokért, ki ne hagyd ezt az eseményt. Érkezz meg, lassulj le, és éld át a növények, a növénylelkűek közt a boldog békességet.

A kastélykertről és a kastély részleteiről képgalériánk többet is megmutat:

 

Ajánljuk még:

Itthon is megterem már a mediterrán egészségbomba: mindent az articsókáról

„Milyen madár az articsóka?” – szerepelt a beugratósnak szánt kérdés egy iskolásoknak készített kvízjátékban. A résztvevők többsége szerencsére sikerrel vette az akadályt, addig legalábbis eljutott, hogy növényről van szó. Azonban, hogy mégis kiféle-miféle ez a mediterrán területekről származó zöldség, arról már jóval kevesebbeknek van ismerete. Ideje ezen változtatni!