Az ÖMKi komposzt térképén megtaláljuk a legközelebbi kiváló minőségű tápanyagot kertünk számára

Kert

Az ÖMKi komposzt térképén megtaláljuk a legközelebbi kiváló minőségű tápanyagot kertünk számára

Urbanizálódott világunkban még a legnagyobb igyekezet mellett sem adódik meg mindenkinek, hogy saját maga állítsa elő komposztját konyhai hulladékaiból vagy kiskertjének zöldhulladékjából, vagy hogy elegendő komposztot termeljen növényei teljes táplálásához. Számukra nyújt segítséget az ÖMKi komposzt térképe, ami országszerte láthatóvá teszi a komposztbeszerzési helyeket.

Azt már régóta tudjuk, hogy kertünk táplálásának egyik legjobb módja a komposzt rendszeres használata. Komposztálás során a növényi és állati eredetű nyers szerves anyagok átalakulnak, és biológiai oxidáció során humuszosodnak- így hoznak létre olyan magas beltartalmi értékű anyagot, amely nagymértékben segítheti növényeink erősítését, növekedését, életben tartását, és nem utolsó sorban a talaj minőségének javítását.

A komposzt talajszerkezetre, illetve a talaj vízbefogadó- és vízmegtartó képességére gyakorolt hatása kiemelkedő, ráadásul a szerves trágyával ellentétben nem szükséges beforgatnunk a talajba, így kijuttatása is egyszerűbb. Sötétbarna színe miatt segíti a tavaszi talajfelmelegedést és az alsóbb talajrétegekben a mikrobiológiai tevékenység elindulására is kedvezően hat.  

Close Up Of Woman Emptying Food Waste Into Garden Composter At H

A kertünkben felhasználható komposzt alapanyagai igen sokfélék lehetnek: a zöldhulladékoktól, metszési nyesedékektől, lombtól és fűkaszáléktól kezdve a szalmás istállótrágyán át egészen a konyhai hulladékokig. Maga a komposztálási folyamat nem annyira bonyolult, de

a komposztra kerülő alapanyagok minőségének, mennyiségének és arányának pontos betartásával sokat tehetünk a siker érdekében.

Egy fokkal komolyabb a helyzet akkor, ha a komposztálást nem odahaza, magáncélra végezzük, hanem a folyamat egy engedélyezett komposzt-előállító üzemben zajlik le, aminek technológiája kötött és szigorúan szabályozott egészen onnantól kezdve, hogy milyen eredetű anyagokat fogadhatnak be- odáig, hogy milyen eljárással készül el a kész komposzt.

Tapasztalataim szerint még mindig kevesen tudják, hogy országszerte számos helyen működik ilyen üzem, ahol lakossági ügyfelek is vásárolhatnak a kész komposztból. Ezek, az üzemi keretek között előállított komposztok minden esetben forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek, és gyártásukat, illetve árusításukat szigorú keretek között felügyelik az illetékes hatóság szakemberei. Így lehetünk biztosak abban, hogy az így vásárolt komposzttal nem viszünk haza semmilyen káros anyagot, nem ártunk sem kertünk lakóinak, sem önmagunknak.

Fontos tudnunk azt is, hogy üzemi szinten többféle komposzt közül válogathatunk.

Léteznek úgynevezett zöldkomposztok, amik kizárólag növényi alapanyagokból, többnyire a településen begyűjtött kerti és közterületi hulladékokból készülnek. Léteznek állati ürülékből készített komposztok, kedvelt fajta a gombatermesztés melléktermékeként keletkező gombakomposzt, de vannak olyan komposztok is, amelyek szennyvíziszapot is tartalmaznak- erről az adott termék engedélyokiratában tájékozódhatunk. Érdemes tehát alaposan utána járnunk, hogy miket rejtenek a hazavinni szándékozott komposztos zsákjaink, mert tartalom és tartalom között is nagy különbségek vannak.

Composting

Fotó: 123RF

Aggodalomra azonban semmi ok: a nagyüzemi komposztálási technológiának köszönhetően az engedélyezett üzemekben kapható komposztok biztonságosnak tekinthetők: sem növénypatogén, sem humánpatogén kórokozókat nem tartalmaznak.

Az üzemi komposztok termésnövelő anyagoknak számítanak, amelyeket idehaza kétféleképpen lehet forgalmazni:

a Nébih által kiadott 36/2006 FVM (V. 18.) rendelet szerint nemzeti engedéllyel, vagy/és CE jelölt, a 2019/1009 Európa Parlamenti és Tanácsi rendeletnek megfelelő uniós termésnövelő anyagként. A jelenleg engedélyezett anyagok listáját elérhetjük a Nébih adatbázisában, ahol a komposztok fajtáira külön rá is szűrhetünk. Keresgélés közben találkozni fogunk biohumusszal, gyöngykomposzttal, gombakomposzttal, mikrokomplex komposzttal, zöldkomposzttal és még sok más kevert készítménnyel is – érdemes alaposabban megismerkednünk velük.

Kitchen waste

Fotó: 123RF

Ha pedig már nagyjából körvonalazódott bennünk, hogy milyen komposzttal segítenénk növényeinket, akkor

keressük fel az ÖMKi komposzttérképét, és nézzük meg, hol érhetjük el legközelebb a kívánt alapanyagokat!

Az országos térképen azokat a komposzttelepeket jelölték meg, amelyek a Nébih nyilvántartásában szerepelnek, és a termékük rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Csigabiga gyere ki... és lehetőleg menj is el a kertemből, hogy barátok maradhassunk!

A közösségi oldalak kertműveléssel foglalkozó csoportjai telis-tele vannak olyan posztokkal, amikben kétségbeesett kerttulajdonosok kérnek segítséget az ágyásaikat ellepő falánk csigák ellen. Sajnos nem ok nélkül: az elmúlt években egyre nagyobb számban jelennek meg mindig éhes lakóink haszonnövényeink körül, az ellenük való védekezés pedig nem kis feladatot ad számunkra. Ebben igyekszünk most segíteni minden csigagonddal küzdő olvasónknak- sorra véve olyan megoldásokat, amelyek vegyszermentesek, de valóban hatásosak.