A boldogság, az újjászületés és az élet jelképe pompázik a vácrátóti arborétum taván – lótuszvirágzásban gyönyörködtünk

Kert

A boldogság, az újjászületés és az élet jelképe pompázik a vácrátóti arborétum taván – lótuszvirágzásban gyönyörködtünk

A keleti filozófiában a tökéletes személy, az erkölcsös, nemes gondolkodású ember jelképe e gyönyörű virág, mely teljes nyílásban pompázik a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert nagy-tavában. E rendkívül látványos vízinövény minden évben újra és újra fölemelkedik a fényre a sötét, ragadós iszapból a víz fölé, ott bontja hatalmas leveleit és rózsaszínű virágait.

Amikor megszerveztük, hogy néhány kertbolonddal együtt a szokásos találkozónknak a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert lesz a helyszíne, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen csodás látványban lesz részünk. Pedig növények közt élünk, számos gyűjteményes kertet, magánkertet láttunk már idehaza és külföldön egyaránt. Vácrátótra is ismerősként mentünk, s bár számtalanszor jártunk már itt, de az augusztusi lótuszvirágzás teljesen lenyűgözött bennünket.

Kísérőnk Fráter Erzsébet volt, a növényrendszertani gyűjtemény kurátora, biológus, akinek könyveit oly nagy becsben tartom. A biblia növényei, A biblia ételei, Miből készül?, Botanikus kertek a 21. században, mind csuda izgalmas olvasmányok – jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A legjobbkor jöttünk: a lótuszvirágzás csúcspontján.

Igaz, a nyári botanikus kert még tengernyi érdekességgel kecsegtet! A nyári pompázó évelők, a hatalmas virágokkal bókoló mocsári mályvák gyönyörű színeket varázsolnak a kert harapnivalóan friss zöldjébe. Kánikula ide vagy oda, az árnyas fáknak és a vízfelületeknek köszönhetően a legnagyobb melegben is felüdülés a séta a növények között. Szinte elbódított a későn virágzó, szálkás levelű hárs illata, miközben a cserjék öleléséből feltűnik a lótusz-tenger. Pompás virágai, a levelek felett integető terméstokjai fenséges látványt nyújtanak!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Öt évvel ezelőtt két tő lótuszt (Nelumbo nucifera) telepítettek a tó közepébe a kert munkatársai. Néhány év alatt elszaporodott, iszapban futó rizómákat nevelt, az tó egész vízfelületét beborította hatalmas leveleivel. A zöld levéltenger fölött hosszú kocsányon nagyméretű, rózsaszín virágok bontják szirmaikat. Az úszóstégre lépve a látogatók karnyújtásnyira, szinte a lótusztengerbe merülve lehetnek részesei a pompának. Nem lehet szó nélkül elmenni mellette!

A lótusz, amely a sötét iszapból törekszik a fényre, és a csillogó vízfelszín felett nyitja elbűvölő virágait, a kelet-ázsiai növényszimbolikában a boldogság, az újjászületés, az élet jelképe.

A Távol-keleten gyökerét fogyasztják, levelébe élelmiszert csomagolnak, megszáradt termését virágkötészeti alapanyagként hasznosítják.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Magja több mint 1000 évig csíraképes, talán ezért is az újjászületés egyik gyönyörű szimbóluma.

De az ezerarcú lótuszhoz más érdekesség is társul. Különleges vízlepergető leveleit és szirmait olyan felület borítja, amelyen mikroszkopikus méretű kiemelkedések vannak. Ezek a viaszpiramisok lehetetlenné teszik a vízmolekulák megtapadását, így a vízcseppek leperegnek róla. Ez a felismerés tette lehetővé az ember számára, hogy vízhatlan, víztaszító felületeket hozzon létre.

A lótusz-effektus alapján alakították ki a kontaktlencsék és az autók szélvédőjének a felületét is.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ha a lótusz szárát eltörjük, benne nem nedvet, hanem 20-30 vékony selyemszálat találunk. A ragadós, a pókfonálra hasonlító szálakat addig lehet kihúzni a szárból, amíg még nem száradt meg. Ez a vékony szál az alapja a lótusz-selyemnek, ami a világ egyik legdrágább selyme.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A sárgás színű lótuszselyem szövésének titkait legendák övezik, elsősorban szerzetesek palástjaihoz és kendőkhöz használták fel őket. Vietnamban ma is készítenek kézi szövéssel lótuszselyemből ruhadarabokat.

Egy ruha előállításához legalább 20 ezer lótuszszárra van szükség – tudtuk meg Fráter Erzsébettől.

Ezt a mennyiséget elképzelni sem tudjuk! És ahogyan a megtört lótuszszárból magunk is kihúztuk és megérintettük, megsodortuk a selyemszálakat, arra gondoltam, mennyi idő, mennyi munka kell ahhoz, hogy ebből a hajszálnál is sokkal vékonyabb szálból összeálljon végül egy ruha.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A keleti vallások legszentebb növényének, a lótusznak a virágzása a nyár különös ajándéka mindnyájunknak. Jó szívvel ajánlom felemelő élménynek, léleksimogató sétának, a szemnek gyönyörűségnek, reménykeltő elcsendesedésnek a vácrátóti lótusztenger csodáját.

 

Ajánljuk még:

Friss gyümölcsöt télire – a természetes konzerválás hagyományos praktikái

A hűtők, a fagyasztók és a kész élelmiszerek korszakában egyre inkább feledésbe merül a régmúlt idők kiváló tárolási praktikája, a pincében, padláson, homokban, ládákban vagy fűrészporban tárolt termések bevált gyakorlata. Pedig a megfelelő körültekintés mellett ilyen formán eltett gyümölcsök és zöldségek sokáig megőrzik minőségüket, kiváló alapanyagai a téli konyhának is.