Kert

5 gyógynövény, amit a balkonon is termeszthetünk

Maria Treben óta tudjuk, hogy a házipatika nemcsak szükségszerűség, hanem érdekes hobbi is lehet – a legtöbb gyógynövénynek ráadásul elegendő egy szép cserép a teraszodon.

Bár a gyógynövények nem csodaszerek, azért nem szabad megfeledkezni róla, hogy az emberek évezredekig házi tinktúrákkal és krémekkel orvosolták a hétköznapi bajaikat. A drága gyógyszerek vásárlása helyett ma is érdemes első körben a gyógynövények felé fordulnunk. Egy balkonon komplett kis patikát rendezhetünk be magunknak, nézzünk 5 könnyen nevelhető, sokrétű növényt hozzá!

1. Levendula

Nem véletlen, hogy ez a lila virág az egyik legnépszerűbb gyógynövény, hiszen egyszerre dekorál, illatosít és gyógyít. A levendulából készült tea vagy fürdővíz megnyugtat és ellazít, valamint segít az álmatlanság elűzésében; ha krémet készítesz belőle némi sheavaj alappal, használhatod a bőröd fertőtlenítésére, megnyugtatására és hidratálására.

Egy-két tő levendula vidáman elél a teraszodon, ha kevésbé huzatos, de napfényes sarokba állítod, homokkal teli cserépbe. Tél előtt vágd vissza és vidd be a lakás leghűvösebb helyiségébe, például a kamrába – nem biztos, hogy kifagyna, de jobb félni, mint megijedni.

2. Körömvirág

Ez az egynyári virág jó esetben egészen júniustól a fagyok beálltáig pompázhat a balkonládádban, a locsoláson kívül nincsenek nagy igényei. A levendulához hasonlóan remek házikencét készíthetsz belőle a gyulladt bőr megnyugtatásához (legyen szó rovarcsípésről-, vagy éppen napégésről). Teaként fogyasztva jó hatással van a májműködésre, és a fájdalmas vagy rendszertelen menstruáción is segíthet a rendszeres használata.

3. Rozmaring

A húsok és sült zöldségek ízesítésén kívül bizony a finom illatú rozmaringnak is megvannak a maga egészségügyi hatásai. Nátha, megfázásos vagy légzőszervi betegségek esetén érdemes minél többet fogyasztani belőle teaként, a korpás hajjal csodát tesz a belőle készült forrázat, de felhasználhatod otthoni szappanok készítéséhez is enyhén antibakteriális tulajdonsága miatt.

4. Zsálya

A másnéven növényi aszpirinnek is nevezett gyógynövényről régen azt tartották, hogy tulajdonképpen bármilyen betegséget meggyógyít. Ma már tudjuk, hogy ez így nem igaz, ettől függetlenül levelei valóban baktériumölő- gyulladásgátló-, és fertőtlenítő hatással bírnak. Az aszpirin elnevezést onnan kapta, hogy teájának fogyasztása izzasztó hatással bír, ezért megfázásos betegségekre és méregtelenítésre is tökéletes választás, mindemellett javítja az étvágyat. A teraszon napos helyre tedd, és az sem baj, ha néha elfelejted locsolni, mert jól bírja a szárazságot.

Kakukkfű

Lehet, hogy elsőre csak egy hagyományos fűszernövénynek tűnik a kakukkfű, fertőtlenítő hatása miatt azonban már járványok idején is használták füstölőként. Javítja az emésztést, és enyhíti az emésztőrendszeri görcsöket, magas illóólajtartamának köszönhetően pedig inhalátorként is használható légúti megbetegedések esetén. Nagyon fényigényes mediterrán növény, ezért napos helyre tedd a teraszon és télen vidd be metszés után, különben elfagy.

Ha kezdő balkonkertész vagy, sokat tanulhatsz mások első élményeiből. Ha pedig házias, saját készítésű ajándékra keresnél ötletet, ajándékozz gyógynövényes kivonatot

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X