Aktív

Gyógynövényes kivonatok ajándékba: három tuti házi készítmény

Bár a gyógynövényekre a legtöbben akkor szoktak gondolni, ha valamilyen betegség kúrálására vagy jobb esetben megelőzésére van szükség, mégis rendkívül sok örömet is okozhatnak – vagy okozhatunk velük másoknak. Gondoljunk csak egy nyári hőségben fogyasztott, kellemesen hűvös citromfűszörpre vagy télen, a mínuszokban egy jó fűszeres forralt borra! A különféle gyógynövény-kivonatok nemcsak egészségesek, de olykor kifejezetten dekoratívak is, ráadásul sok közülük még könnyen el is készíthető – ideális karácsonyi ajándék lehet bárki számára!

A gyógynövények kivonatolási eljárásai közül a legegyszerűbb és a legismertebb kétségkívül a tea készítése. A nyáron gyűjtött szárított alapanyagból az advent csendesebb időszakában jóízű teakeverékeket készíthetünk, amelyeket üvegedénybe, esetleg fóliaablakkal ellátott papírtasakba töltve egészen személyes ajándékká formálhatunk. Ha pusztán élvezeti teát készítenénk, használjunk ízlésünknek megfelelő, jó ízű alapanyagokat, például szárított almát, citromfűlevelet, hársfa-, bodza- vagy akácvirágot.

Ha olyan teakeveréket szeretnénk összeállítani, melyeknek valamiféle gyógyhatása is van, úgy célzottan beletehetünk egyes fajokat. Téli időszakban egészen biztosan mindenkinek jól jön a megfázás tüneteit enyhítő keverék: kakukkfűvel, mentával, fenyőhajtással, de akár szurokfűvel is kiegészíthetjük a teákat.

Ha nem elégszünk meg a gyógynövények adta, alapvető zöldes színnel, a keverékhez olyan alkotót is adhatunk, amely kifejezetten a színével járul hozzá a teázás okozta kellemes életérzéshez: bátran használjunk csipkebogyót, hibiszkuszt.

A „kevesebb több”-elv a teakeverékek készítésekor is igaz: 5-6 féle alkotórésznél többet még a legütősebb gyógyteák esetében sem szükséges összekeverni. A túl sok komponens íze és illata könnyen átfedheti, semlegesítheti egymást, de az ilyen sokféleség legtöbbször a hatóanyagok tekintetében sem indokolt.

metélőhagyma virága olajban

 

Az olajjal készült gyógynövénykivonatokat macerátumoknak nevezzük. Ha néhány apróságra odafigyelünk, elkészítésük szintén nem bonyolult. Alapvető fontosságú, hogy minden esetben kizárólag csak jó minőségű olajat használjunk! Kivonatolási célra legkönnyebben a hidegen sajtolt, extra szűz olívaolajhoz tudunk hozzájutni, de ha rendelkezésre áll, természetesen egyéb magas minőségű olajakkal is dolgozhatunk.

Nagyon fontos, hogy az olajba tett gyógynövény ne legyen koszos, mert az könnyen a készítmény romlásához vezethet. Az olajba szárított, vagy ha még így az ősz vége felé is rendelkezésünkre áll, úgy frissen vágott gyógynövényeket is tehetünk.

A kivonatolt olajokat jellemzően étkezési vagy gyógyászati célra, de akár kozmetikumok alapanyagaként is felhasználhatjuk. Az étkezési célra készített olajokba célszerű aromásabb, illóolajt is tartalmazó növényeket tenni. Bátran használhatjuk a köményt, rozmaringot, de akár a tavaszról megmaradt medvehagymát is beleapríthatjuk. Ha valaki bírja és kedveli, úgy jóféle erős paprikát is tehet az olajba! Oda kell figyelni, hogy az olaj minden esetben teljesen lepje el a beletett növényi részeket! A macerátumokat jól lezárt üvegben legalább 3-4 hétig sötét helyen tárolva érleljük.

tinktúra

 

A gyógynövényekből különféle alkoholos kivonatokat, tinktúrákat is készíthetünk. Ha azt szeretnénk, hogy az elkészült ital ízvilágában erősebben érvényesüljenek a beletett gyógynövények, akkor célszerű kevésbé karakteres ízű almapálinkával, esetleg borpárlattal dolgozni. Alapvetés, hogy ez esetben is kizárólag csak első osztályú alapanyagokat használjunk, a rossz pálinka gyógynövényekkel teletömve sem nemesedik! A kivonatolás sikeressége érdekében célszerű legalább 45 fokos párlatokat használni.

A pálinkába ízlés szerint tehetjük a különféle burjánokat, de karácsonyhoz közeledve érdemes lehet a fűszeresebb ízű terméseket, leveleket is beáztatni. Különleges ízek érdekében használhatunk ánizst, borókát, diót vagy aszalt gyümölcsöket is.

Az alkoholos és olajos kivonatokat elkészültüket követően érdemes leszűrni, hogy aztán kisebb üvegekbe töltve személyes ajándékként adhassuk át őket szeretteinknek!

 

Már követem az oldalt

X