13 ezer fajta van a világon – kedvcsináló paradicsomtermesztéshez Csendes Ildikó őstermelővel

Kert

13 ezer fajta van a világon – kedvcsináló paradicsomtermesztéshez Csendes Ildikó őstermelővel

A magyar nyelvben egyazon szót használjuk az édenkertre és egyik kedvenc zöldségünkre, amiről időközben kiderült, hogy valójában gyümölcs. Talán nem véletlen, hogy a paradicsom valami földöntúli, csodás dologra utal. A magam részéről egyszerűen imádom, minden formában, legyen az szigetvári, vagy mórahalmi, mártás, aszalvány vagy saláta. Nem csoda, hogy amikor a Husztóti Paradicsomfesztiválon összetalálkoztam Csendes Ildikóval, aki több mint ezerféle paradicsomot termeszt, mindent tudni akartam ezekről az isteni gyümölcsökről.

Csendes Ildikó paradicsom iránti szerelme több mint 10 éve kezdődött, és ma már két hektáron gazdálkodik. Korábban modellként, majd egy modellügynökség vezetőjeként dolgozott. Divattervezéssel, smink- és táncoktatással is foglalkozott. Az üzleti világ, a folyamatos stressz azonban megbetegítette, és saját gyógyulása érdekében kezdett el vegyszermentes zöldségeket termeszteni, majd szakmát váltott: őstermelő lett.

Ebben a szezonban több mint 800 féle paradicsomot ültetett.

„Egyszerűen csodálatba ejt az a bámulatos szín-, forma-, méret- és ízgazdagság, amit ez a sokféleség ad. Ha azt kérdezed, melyik a kedvencem, nem tudok egyet kiemelni, mindegyik fenomenális a maga nemében. Amikor kiválasztom, hogy az adott szezonban melyik fajtákat ültessem, mindig elkap a hév, és végül sokkal többet választok, mint terveztem. Az első néhány évet kutatással, válogatással, a magok gyűjtésével töltöttem, megtaláltam a többi paradicsomőrültet, magokat cserélünk – mondhatni teljesen beszippantott ez a világ” – mondja Ildikó.

Fotó: Csendes Ildikó / NNFoto

Az ízgazdagság végtelen, a színek, formák kavalkádja alapján nehéz lenne választani, a kategorizálást csupán az könnyíti meg, hogy melyik gyümölcsöt mire használjuk. Ildikó segít az eligazodásban: „A koktél cherry típusok édesebbek, mint a többi. Ezek lehetnek ribizli nagyságúak, vagy akár 3-4 centisek is, formaviláguk rendkívül változatos: kerek, ovális, hosszúkás, nyújtott, bordás, lapos – rengeteg féle van. Elsősorban frissen, szendvicsre, salátába, díszítésre használjuk. A második kategória a salátaparadicsomok, ezek már 5-10 centi átmérőjűek, és nevükhöz híven elsősorban salátába kerülnek. Aztán a pasta-paradicsom következik, ezek akár 10-15 centisre is megnőnek, fő jellemzőjük, hogy sűrű húsúak, kevés maggal. Lehetnek oválisak, csúcsosak, hosszúkásak, és a színük is változatos. A kedvencem a csontfehér színű – isteni a belőle készült szósz. A Chile Verde zöld, de a roma típusúak között van fekete is. Ezekből a szószok mellett nagyon jó ivólevek, aszalványok készülhetnek. A következő kategória az úgynevezett Beefsteak paradicsom: ilyen például az ökörszív is. Ezek a lédús, hatalmas termések néha gerezdes-, paprika-, vagy karéjos alakúak, és belőlük készül a legjobb ivólé. És végül a tölteni való paradicsomok, amelyek belül üregesek, szinte csak húsuk van, a kocsonyás rész helyén üreges kamrák találhatók. Ezek kiválóak nyersen vagy sütve, töltve.”

Fotó: Csendes Ildikó / NNFoto 

Ildikó már valódi paradicsomszakértővé vált, őstermelőként termeszti kedvenceit. Ma is elképesztő számára az a sokszínűség, amit ezek a gyümölcsök mutatnak. „Nincs olyan szín, ami a paradicsomban ne jelenne meg, a szivárvány minden színében láttam már. Vannak olyan különleges paradicsomok, amikről meg sem mondanád, hogy ebbe a családba tartoznak. Matt felszínű, kék levelű, szőrös felszínű, ezekkel védik magukat az extrém szárazságtól.

Elképesztő, milyen szélsőséges viszonyokat tud kibírni a paradicsom, a szibériai szteppéktől az afrikai sivatagig mindenütt megél.

A Seherezádé fajta például az indiai régióból származik, matt piros, nagy szilva alakú, 2-3 milliméter szőrzet van rajta – isteni az íze. Ugyanakkor vannak olyan kék levelű fajták, mint például a Yamali Blue, ami éretten kék-zöld csíkos, kissé jellegtelen ízű – azt csak azért ültetem, mert kuriózum” – sorolja az egzotikus fajtákat.

A formák végtelen gazdagsága külön cikket is megérne. Ildikó az elmúlt tíz év során

olyan fajtákkal is találkozott, amelyekről a laikus biztosan nem mondaná meg, hogy bármi közük van a paradicsomok családjához:

„A Voyage paradicsomot utazó paradicsomnak is hívják, piros, sárga és zöld színben is létezik. Olyan, mintha több apró paradicsomot egy halomba összeraktak volna, leginkább a talán egy tömött szőlőfürthöz tudnám hasonlítani. Az összes kis golyócska külön leszedhető, ezért is hívják utazóparadicsomnak, hiszen ha leszedünk egy-egy darabot, nem ereszti a levét. Aztán ott vannak a nagy bugyros paradicsomok, ezek úgy néznek ki, mint egy összekötözött konyharuha, tavaly egy sárga fajtáját vetettem, rengeteg isteni termést hozott. De olyan alakú is létezik, amely pont úgy néz ki, mintha összegyűrtél volna egy papírpoharat” – mondja a paradicsomszakértő.

Fotó: Csendes Ildikó

Ha valaki maga is szeretne a kiskertben vagy a balkonon paradicsomot termeszteni, a Csendes Ildikó számos praktikával tud szolgálni, amit a hosszú évek alatt kitapasztalt. Azt mondja, a növénynek rendkívül nagy a fényigénye, ezért mindenképp napos helyen kell nevelni. Ő maga magról termeszti, nem vesz palántát a piacon. Ládákba veti el a magokat, elválasztva, megcímkézve, egy ládába nagyjából 300 tövet. „A kis helyen nem nagyon tudnak megindulni a növekedésben, ezért amikor kiültetem őket, akkor eszeveszettül megindulnak, erős, hatalmas növények lesznek belőlük.

Az ültetőközegbe mindig szórok hamut, trágyát és az egész évben gyűjtött, mozsárban összetört tojáshéjat. Ezzel elkerülöm, hogy a paradicsom kálciumhiányos legyen, ami egy gyakori betegsége.

Az ültetvényt szalmázom is, ez az úgynevezett mulcsolás. Ez azért kell, hogy a nedvesség a földben maradjon, a nap ne tudja kiszívni a nedvességet. Így kevesebbet kell locsolni, és ez a fagytól is megvédi” – avat be a paradicsomtermesztés kulisszatitkaiba Csendes Ildikó.

Fotó: Csendes Ildikó / NNFoto

A paradicsomról azt is tudni kell, hogy mivel nagyra nő és rengeteg termést hoz, nagyon tápanyagigényes növény, így hamar „kieszi” a számára fontos anyagokat a földből. Mindezt pedig pótolni kell, ha jó termést szeretnénk. Ildikó egy gyógynövénykeverékre esküszik.

„Csalán, nadálytő és zsúrló keverékét rohasztom egy hordóban, néhány nap alatt megfelelő lesz. Ezt a keveréket hígítva kipermetezem a növényre, többször is. A nadálytő sejtregeneráló, a zsúrló ellenállóvá teszi, erősíti.

Azt is fontos tudni, hogy a paradicsomot nem nagyon kell öntözni, mivel a növényen lévő csillószőrök biztosítják, hogy ne párologtassa el a nedvességet. Minél kevesebbet locsoljuk, annál finomabb lesz. Nem óriási paradicsomokat akarok nevelni, hanem finomakat” – mondja a husztóti őstermelő.

Fotó: Csendes Ildikó

A kártevőkre is nagyon oda kell figyelni, hiszen kedvenc gyümölcsünket többszáz gombabetegség és kártevő fenyegeti. Ezért fontos a szellőzés, locsoláskor csak a tövét szabad locsolni, mert ha a levélre kerül, akkor megtámadja a poloska. Ildikó olyan társnövényeket ültet a paradicsom mellé, amelyek csábítóak a kártevők számára. Gyógynövényekkel ülteti körbe az ültetvényt, emellett sárga ragacslapokat tesz ki, amely a gyapottok-bagolylepkéket tartja távol: „Nem használok vegyszereket, a fenntarthatóságot, az ökoszisztéma egyensúlyát a különböző növénytársításokkal érem el. A különféle növények kiegészítik és védik egymást. Nálam még poloskák sincsenek, pedig arra mindenki panaszkodik, hogy szétcsócsálják a paradicsomot. Így júniustól novemberig folyamatosan van friss paradicsomom” – mondja Ildikó.

Ildikó azoknak is tud tanácsot, akik a balkonon termesztenének paradicsomot, bár nem igazán híve ennek a megoldásnak. Azt mondja, a paradicsom nem érzi jól magát ebben a környezetben. De akinek nincs más lehetősége, annak nem kell lemondania róla, viszont minél nagyobb ládába ültesse a paradicsom palántákat, és ne áruházi virág- vagy palántaföldbe:

„Legjobb, ha a közeli erdőből szedünk komposztos erdei földet, abba ültetjük a palántát, természetes lebomlású anyagokkal, komposzttal, marhatrágyával elegyítve, mivel, nagyon sok tápanyagot emészt fel.

Tápanyag utánpótlásnak pedig csalánt javaslok, amit az erkélyen 5 literes üvegben jól meg lehet rohasztani, és nagyon jót tesz a növénynek” – osztja meg javaslatait a szakember.

Fotó: Csendes Ildikó / NNFoto

A husztóti paradicsomgyűjtő és -szakértő nemcsak jótanácsokkal, hanem kiváló receptekkel is szolgál: „Nagyon szeretem a paradicsomsalátát olívaolaj, mozzarella, bazsalikom, fokhagyma hozzáadásával, balzsamecettel meglocsolva, pirítóssal tálalva. Nagy kedvenc a bruschetta, a pirítóst megkenem fokhagymás olívaolajjal, az apró kockákra vágott paradicsomot sóval, bazsalikommal, oregánoval, balzsamecettel meglocsolva, rá a pirítósra, arra egy-két szelet mozzarella, isteni finom. Most próbáltam a caponatát, ami egy szicíliai padlizsánragu, a padlizsán és a paradicsom aránya egyforma. A paradicsomszószt és az aszalt paradicsomot szinte bármihez meg tudom enni. Van egy paradicsomos olívás kosárkám, ami hidegen kelesztett tésztával készül, a közepébe reszelt sajt, paradicsom, olívabogyó kerül.”

Mit tehet az, akinek megtetszik ez a sok csoda? Annak bizony el kell mennie Husztótra, nála lehet beszerezni a speciális paradicsom magokat. De legjobb, ha augusztus 10-én látogatunk el a településre, mert ott olyankor annyiféle paradicsomot látunk, mint sehol máshol. Akinek olyan szerencséje volt, hogy személyesen is ellátogathat az édenkert egyik szegletébe, soha nem felejti el. Édesanyámmal együtt mentem, a legérdekesebbek közül válogattunk, ettünk szószt tésztával, friss paradicsomot kecskesajttal összekóstolva ropogós kenyéren, hatalmas repedezettet, olívaolajjal, sóval, friss kenyérrel tunkolva. Ide mindenkinek el kell jönnie, aki szereti a paradicsomot.

 

Már követem az oldalt

X