Hős

Nénink az utcából, avagy mementó egy józanabb világból

Furcsa ez az ősz, nem engedi betörni a hideget, de azért megszórja esővel a fákat, nyirkos faleveleken csúszkálok városszerte a meleg párában. Idegen ez a meleg október, november, de már hallom az ellenvetéseket – volt ilyen régen is, semmi se állandó, a természet tréfálkozik csak velünk, kapaszkodók után vágyakozó emberekkel. Csakhogy szerintem a jellemző időjárás, amit elveszteni látszunk, épp ilyen kapaszkodó volt. Mert a nyár az forró, a tél az hideg, a tavasz illatos és fényes, az ősz meg hűvös és a nyirkos kellene legyen egy normális világban. Tudja ezt a néni is, aki legyen bármilyen ez az ősz, csak söpör és söpör.

Rohangálok a városban ebben a semmilyen őszben, intézem a dolgaim. Lábam alatt halkan málik szét a természet levetett ruhája. Fodorról fodorra, levélről levélre enyészik semmivé az, ami kézzelfogható anyag volt még nemrég. Bordó, arany, sárga a pusztulás, édes a bomlás illata.

Azt a nénit többször pillantottam már, sokat van lent a téren, a panelházak között húzódó járdán. A macskakővel kirakott, mindkét oldalról fákkal szegélyezett sétányon járkál órákon át, szívja a friss tüdőtágító levegőt. Látni azonban most látom először igazán. Kezében régi ciroksöprű – a fákról lehulló leveleket söpri egyik oldalról a másikra, később vissza, aztán újra meg újra. Szorgalmasan jár a keze, hajlik a dereka, pedig ránézésre biztosan elmúlt már hetven. Lehet még idősebb is, bár nehéz ezt megállapítani – kortalan a néni, a szó legjobb értelmében. A haja teljesen ősz, ritkás is, rózsaszín fejbőre kilátszik a hajszálak között. De a szeme élénk, és világítóan kék, mint az őszi égbolt.

Fürgén cikázik a járdán, a falevelek csak úgy repülnek a söprű alatt. Szálldosnak, mint egy megriasztott  tarka lepkeraj. Nézni is csodás, ahogy tesz-vesz, dolgozik. Más talán azért állna meg, hogy megbámulja, milyen hasztalan, amit csinál, hiszen mi értelme van egyik oldalról a másikra kergetni a faleveleket, pláne mi értelme van, ha aztán visszasöpri őket újra és újra? 

Nincs benne semmi ésszerűség. Mégis, én tisztán látom, érzem, miért csinálja.

Nyilvánvalónak látszik: a néni most nem csak önmagáért tesz. Látom, ahogy munka közben megelevenednek benne régi emlékek, mondjuk ahogy kislányként anyja lába nyomában járt és vele kergette a faleveleket az udvaron, a falusi portán. Ahogy a seprűt lódítja, talán érzi is kezében a nehéz gereblyét, aminek alig fért rücskös, vastag nyele az apó gyerekmarokba. De akkor is dolgozott már, ahogyan most is húzza magához a munka – ő még a zsigereiben érzi, hogy a tétlenség rosszat szül. Rossz gondolatokat, rossz tetteket. Viszont mozgás, a mozgásban lévő test és lélek kiveti magából az élet mérgeit. Tudja jól, hogy felfrissül, új életre kél az, ami képes a mozdulásra, ezért cikázik hát a kezében a söprű, talán öntudatlan, talán teljesen tudatos. Nem online jógázik a kanapé előtt egy avítt szőnyegen, hanem a természethez fordul.Tisztába teszi a környezetét és tisztába teszi a lelkét. Kisöpri a megfáradt fájdalmakat, elkergeti a rossz gondolatokat. 

Szeretem azt gondolni, hogy a néni ott belül rőzsét is halmoz és tüzet gyújt. Egy percre így újra apró gyerek, aki a rőzse parazsánál szalonnát süt a nagyapjával. Körülötte ott a család, meg a szomszédok. Közös a tűz ott ősszel, közös a szalonna. Nem engedik persze nagyon közel a tűzhöz, de azért ott lehet, nézheti ahogy a nagyok olvasztják a zsírt a hideg őszben, szüret után, még egyszer kint a szabadban. Száll a füst és az avar illata olyan mélyre kúszik a bőre alá, hogy egy élet is kevés ahhoz, onnan elszálljon.

Azért söpör az a néni hát szorgalmasan, mert valamikor megélte azt, hogy az ember nem különálló egyedek tömege, hanem egy és ugyanaz – mindenki mindenkivel egy és ugyanaz. A természettel is. Az életnek ritmusa és rendje van. Olyan rend, amiben nekünk embereknek helyünk van, sőt csak akkor vagyunk igazán a helyünkön, ha ebben a rendben lelünk otthonra. Mert szükségünk van a rendre: a hideg télre, meleg nyárra, szikrázó tavaszra és igen, a locsogó-pocsogó őszre is.

Ha lehullott levelet lát egy öreg, akkor seprűt ragad, és tenni akar. Tudja, hogy a világon nincs értelmetlen munka, csak munka van – főleg, ha jóakarat és szeretet, ha szép emlékek vezetik a szorgalmat.

Ajánljuk még:

Az egészséges hormonháztartás 6 titka

Nem szeretem az internetezés közben felugró ablakokat, de alkalomadtán tudnak új és kifejezetten hasznos dolgokat is hozni az életembe. Ilyen eset volt, amikor körülbelül két évvel ezelőtt egy szakkönyv keresése közben egyszer csak megjelent a képernyőn Marjolein Dubbers Hormonkontroll című könyve. „Változtass az étrendeden! Változtass a hormonjaidon! Változtass az életeden!”. Megkapó hívószavak. Nem is álltam ellen, nem is volt miért. Mert nekem is változtatnom kellett.

 

Már követem az oldalt

X