Hős

2023-ban igazán megmutattuk, mire vagyunk képesek! – az idei magyar sikereket vettük sorra

Kis nemzet vagyunk, de hatalmas eredményeket tudtunk felmutatni a történelem során, és 2023-ben ezt a képességünket igazán újra megmutattuk! Több évtizedes munkák gyümölcsei értek be a tudomány terén, de az sem mellékes, hogy hazánk az egyetlen nem tengeri csapatként aratott diadalt a vitorlás világbajnokságon, és egy magyar lány döntött világrekordot szabadtüdős merülésben! Hiába szidjuk magunkat e téren, még a víz-, gáz- és fűtésszerelők között is egy magyar a legjobb! Nem beszélve a borokról...

Nobel-díjas magyar tudósok

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapta az idei fizikai Nobel-díjat. Az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló, attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták. A három díjazott – akik közül Krausz Ferenc és Anne L’Huillier kutatásaikért megkapták tavaly a Wolf-díjat is – kísérleteivel új eszközöket adott az emberiségnek az atomokban és molekulákban lévő elektronok világának felfedezéséhez. Sikerült ugyanis létrehozniuk olyan extrém rövid ideig tartó fényimpulzusokat, amelyekkel vizsgálni lehet az elektronok mozgásának vagy energiaváltozásának gyors folyamatait.

Az alapkutatás jelenleg az univerzum megértését célozza,

de számos területen – például az elektronikában és az orvosi diagnosztikában is – lesz lehetőség a gyakorlati alkalmazására.

Krausz Ferenc móri születésű magyar fizikus 1985-ben párhuzamosan szerzett villamosmérnöki oklevelet a Műegyetemen és fizikusi diplomát az ELTE TTK-n. Kutatómunkáját a BME Fizikai Intézetében kezdte Bakos József irányítása alatt a lézerfizika területén. Doktori fokozatát már a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként, majd professzorként is dolgozott. 2003-ban a németországi Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Lajos-Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője.

Idén Karikó Katalinnak és Drew Weismannek ítélték az orvosi Nobel-díjat, az mRNS technológia kifejlesztéséért. Karikó Katalin az első Nobel-díjas magyar nő. Az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának adjunktusa, Drew Weissmannal együtt dolgozták ki és szabadalmaztatták a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását.

2023-magyar-sikerek-kariko-katalin

Fotó: Elekes Andor/Wikimedia

 

Az mRNS, vagy hírvivő RNS lényegében véve genetikai információt szállít a DNS-től a fehérje készítésének helyszínére. A technológia lényege pedig az, hogy mesterségesen előállított mRNS által a sejtekbe juttathatunk egy olyan üzenetet, aminek hatására azt a fehérjét fogják legyártani, amit mi szeretnénk. Ezzel

az immunrendszert aktiválni lehet, fertőzéseket megelőzni, kezelni, vagy akár daganatok elpusztítására bírni a szervezetet.

Különböző genetikai betegségek kezelésében is potenciális eszköz lehet.

A magyar biológus társfeltalálója számos, mRNS-sel kapcsolatos szabadalomnak, s 2013-ban úgy döntött, hogy a BioNTech nevű céghez igazol. A cég a Moderna nevű vállalattal együtt 150 millió dollárt fizetett az egyik eredeti, mRNS technológiával kapcsolatos szabadalom használati jogaiért, ami egyébként a Pennsylvaniai Egyetem birtokában volt. Ebből született a koronavírus elleni vakcina, Karikó Katalin a BioNTech vezető alelnökévé lépett elő, és ez a cég lett aztán a befutó a Pfizerrel együtt a nagy vakcinaversenyben.

A világ legjobb vitorláscsapata

Az SSL Gold Cup csapat-világbajnokság döntőjében aranyérmes lett a magyar Sámánok csapat, méghozzá száz méteres, fölényes előnnyel. Berecz Zsombor vezérletével

hazánk az egyetlen nem tengeri csapatként aratott diadalt,

megelőzve a második helyezett Olaszországot, a harmadik helyezett Hollandiát.

Minden résztvevő ugyanolyan SSL 47-es hajóval szállt vízre. A Kanári-szigeteken zajló eseményre 56 ország nevezett, a selejtezőkből indulva vezetett az út, a magyar csapat végig remek teljesítményt nyújtott, például a negyeddöntők során a négy futamból hármat megnyert. Minden nemzet a legjobb vitorlázóit nevezte a versenyre, soha egyetlen sporteseményen sem mérettette meg magát egyszerre ennyi olimpiai érmes egy időben egymás ellen. A Sámánok elnevezésű magyar egység ezzel a győzelmével sporttörténelmet írt. A teljes csapatot Berecz Zsomboron kívül Adorján Csaba, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs és Varjas Sándor alkották.

Világrekord szabadtüdős merülésben

Világrekordot állított fel 102 méterrel Korok Fatima a Bahama-szigetek közelében rendezett Vertical Blue nevű versenyen a nemzetközi szervezet (AIDA) szabályai szerinti szabadtüdős merülésben. A 30 éves magyar sportoló 3:47 percet töltött a vízben egyetlen levegővel a világcsúcs során. Korok Fatima egy méterrel javította meg Alessia Zecchini 2021-ben felállított eredményét.

Történelmi aranyérem jégmászásban

Hatalmas sikert ért el a 19 éves miskolci Seregi Ernő Róbert a finnországi Ouluban rendezett UIAA Ifjúsági Jégmászó Világbajnokságon még az év elején. A magyar sportoló gyorsasági mászásban aranyérmet, nehézségi mászásban ezüstérmet szerzett, amellyel az összetett versenyben is a második lett. Seregi két évvel ezelőtt

már azzal történelmet írt, hogy első magyarként részt vett a felnőtt világkupa-sorozatban,

most pedig ő az első, aki junior világbajnoknak mondhatja magát.

Filmes elismerések

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon idén tavasszal. Az elismerést Enyedi Ildikó zsűrielnök adta át a rendezőnőnek.

A Magyarázat mindenre című magyar film nyerte Velencében az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a „Legjobb film” díját. A díjat a rendező, Reisz Gábor vette át a fesztivál záróceremóniáján, a Lidón. A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba, akinek családja van.

2023-magyar-sikerei

Forrás: Cirko Film

 

Külön elismerésben részesült Oláh Kata rendezőnő filmje a világ legjobb sportdokumentumfilmjei között a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség kongresszusán. Az Aki legyőzte az időt című mű Keleti Ágnesről szól, a 102 éves olimpiai bajnok tornászunkról készült alkotás sport és történelem kategóriában kapott díjat.

Életműdíjjal tüntette ki Tarr Bélát az Európai Filmakadémia (EFA). Az akadémia döntését azzal indokolta, hogy a filmrendező kollégái körében nagy tiszteletnek örvend, a rendezői munkásságát pedig világszerte elismerik. Emellett pedig külön kiemelték, hogy politikai nézeteit határozottan képviseli, ami külön tiszteletreméltó. Az EFA közlése szerint Tarr Béla a hatodik filmrendező, akit kitüntetnek ezzel az elismeréssel. Előtte Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras kapta meg.

Magyar siker a zongoraolimpián

Öt ország zongoristája bizonyíthatott a németországi Bad Kissingenben rendezett Zongoraolimpián, ahol végül a 26 éves Berecz Mihály állhatott a dobogó tetejére. A Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratanszékének tanára kiválóan ötvözi a zeneiséget, a stílus iránti fogékonyságot és az előadói képességeket, a kissingeni zsűrit az indoklás szerint pedig technikai készségeivel, szellemességével, időkezelésével és tudatosan felépített interpretációjával győzte meg. 

Ezüstérmes lett a középiskolások robotikacsapata

Ezüstérmet szerzett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának négy diákjából álló csapata az október 7–10. között Szingapúrban megrendezett First Global Challenge nemzetközi robotikaversenyen. Az indulóknak a versenyrobot megépítése mellett, májustól októberig számos közösségimédia kihívást is teljesíteniük kellett, ennek során mutathatták meg elköteleződésüket és kreativitásukat az energiahatékonyság és a környezetvédelem területén. A felkészülés ideje alatt online meetingeket is tartottak, ahol a csapatoknak lehetőségük volt arra, hogy még a verseny előtt közelebbről megismerhessék egymás felkészülési folyamatait és kultúráját. A versenyen 191 nemzet csapata vett részt, az esemény témája pedig a hidrogén és az egyéb megújuló energiaforrások, illetve azok technológiai fejlesztése volt.

Díjeső a szakmák EB-jén

Minden várakozáson felül szerepeltek a fiatal magyar szakemberek idén is a szakmák Európa-bajnokságán: öt arany, egy ezüst és négy bronzérem rendkívül komoly teljesítmény az erős európai mezőnyben szeptemberben. Az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és egy bemutató szakmában.

Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbjai is lettek. Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik. Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló, illetve Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

Aranyérmes lett a miskolci mestercipész

Kovács Attila miskolci mestercipész lett a legeredményesebb a németországi Wiesbadenben megrendezett Inter-Schuh-Service (ISS) nemzetközi szakmai kiállításon és versenyen. A cipészmester négy benevezett cipőjével négy aranyérmet, férficipő kategóriában pedig nagydíjat nyert. Az aranyéremmel díjazott lábbelik mind egyedi darabok, amelyeket a cipészmester saját kezűleg készített az első tervektől a szabáson és a varráson át az utolsó fényezésig. A versenyen tizenhat ország negyvenhat cipőkészítő mestere vett részt minden elemében kézzel készített lábbelikkel.

A miskolci cipészhez tartozó Attila Shoes márka világszerte elismert, és

rendre a legjobbak között szerepel a világversenyeken.

Egyik leghíresebb megrendelője Sir Roger Moore volt még 2010-ben, akinek cipőjébe Kovács Attila a James Bond 007 feliratot gravírozta lézerrel.

Világelsők között az ELTE jogi csapata

Ismét a világelsők közé került az ELTE jogi csapata egy világversenyen, a joghallgatók tekintélyes nemzetközi versenyén, a Jessupon. Több mint 650 induló közül jutottak be a washingtoni döntőbe a világ legjobb nyolc csapata közé, és ezzel az ELTE történelmének második legjobb eredményét érték el. Ezen kívül – a kiemelkedő szóbeli eredmény mellett – az alperesi beadványuk első helyezést ért el a versenyen. A csapat tagjai Farkas Kinga (felperes), Koch Emma (felperes), Nagy Andrea (alperes) és Polonyi Domonkos (alperes) voltak, felkészítői pedig Kajtár Gábor habil. docens és Buda Zolta tanársegéd, 2019-es Jessup-világbajnok voltak.

Sikerek a gasztronómia területén

Több mint tízezezer tétel közül került ki az a bor, amelyért

a legjobb női borásznak járó nemzetközi címmel tüntette ki Kövesdi Zsófiát,

a Jammertal Borbirtok vezető borászát a legnagyobb német borászati szakportál. Magyar borász ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. A széleskörű nemzetközi, közte újvilági tapasztalattal is rendelkező Kövesdi Zsófiának nem ez az első nemzetközi sikere. A közelmúltban a világ egyik legelismertebb borkritikusa, Robert Parker a Jammertal Borbirtok négy tételét értékelte 90 pont feletti eredménnyel, korábban pedig már három vörösborát értékelte 90 és 92 pontra, valamint egyet 91 pontra.

Egyéni világbajnok lett a Kárásztelek Pezsgőpincészet 2017-es Carassia Blanc de Blancs Collection 2017 Vintage pezsgője az idei londoni világbajnokságon. A pezsgők nagybetűs versenyén a szilágysági, hatvan hónapos érlelésű, évjáratos chardonnay pezsgő a legnagyobb francia, olasz és még további 7-8 ország pezsgőivel, vakkóstolón küzdött meg.

Negyedik lett Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár Étterem fiatal szakácsa a Chaine des Rotisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A magyar szakember a 2023-as nemzeti verseny győzteseként képviselhette Magyarországot. Igen erős nemzetközi mezőnyben kemény ellenfelekkel versenyzett. Egyébként tavaly Csillag Richárd szintén negyedik lett a világbajnokságon. A magas színvonalú verseny helyszínéül ezúttal az isztambuli Le Cordon Bleu szolgált, a megmérettetésen a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert) menüsort, négy adagban. A titkos meglepetés kosár Isztambulban a következőket tartalmazta: kacsamell, kacsacomb, vörös márna, csicsóka, füge és padlizsán.

Forrás: Facebook – Magyar sikerek

 

Már követem az oldalt

X