GolfÁramlat

Tényleg jobb a csapvíznél az ásványvíz?

A víz világnapján kiemelten fontos beszélünk a csökkenő édesvízlelőhelyekről és a folyamatosan növekvő műanyagfelhasználásról. Magyarországon még mindig tonnaszámra gyűlik a műanyag hulladék, ez pedig nem vet ránk túl jó fényt, ugyanis világszinten is minőségi vizekkel rendelkezünk. Az ország túlnyomó részén iható minőségű csapvíz található, és ehhez képest úgy vesszük a PET palackos vizeket kartonszámra, mintha nem lenne holnap. Pedig elég lenne megnyitnunk a csapot a konyhában.

A PALACKOZOTT VÍZ TÖRTÉNETE

A PET palackos vizek egy jó marketingfogás eredményei. Ezt a történeti szálat göngyölítette fel Francis H. Chapelle hidrológus „A palackozott forrásvizek természetes története” című könyvében, és mutatja be, miként is vált dollármilliárdos iparrá a vízpalackozás.

Az első bejegyzések szerint az Egyesült Államokban adták el az első palackozott vizet egy bostoni gyógyfürdőben, 1767-ben. Ebből lett a 19. szárad közepére egy évi 7 millió üveges üzlet, ám a nagy robbanás egészen a 20. század második feléig váratott magára. Ez egyrészt annak is volt köszönhető, hogy egyre jobb minőségűek lettek a csapvizek, másrészt a háborús időszakban nem ezen volt a fókusz a termelés során.

Ez így volt egészen 1977-ig, ugyanis ekkor a francia Perrier egy 5 millió dolláros marketingkampányt húzott fel a designer-palackos, „egészséges” vízre, és ezzel státuszszimbólumot csinált belőle. Tehát trendivé vált a palackozott víz.

MAGYARORSZÁGI HELYZET

Mára pedig elért arra a szintre, hogy a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség szerint kevés olyan élelmiszer van az országban, amelynek fogyasztása évről-évre olyan mértékben növekszik, mint a palackozott ásványvízé.

„Az ásványvíz-fogyasztás kezdetben igen alacsony értékű volt, messze elmaradt a nagy ásványvíz-fogyasztással rendelkező országokhoz képest, majd lassan növekedésnek indult, és mára látványos fejlődést ért el. A nyolcvanas években, de még a kilencvenes évek elején is az egy főre eső fogyasztás stabilan 3 liter / fő / év körül volt. 1993-ban kezdett a fogyasztás dinamikusan – évente 20-30 %-kal – növekedni, és 2019-ben elérte az évi, fejenkénti 130 litert. A hazai ásványvízfogyasztás ezzel az értékkel az Európai Unión belül az első öt ország között van”

CSAPVÍZ VS. PALACKOZOTT VÍZ

Ásványvíznek nevezhetünk minden olyan terméket a Wikipédia szerint, amelyben az oldott anyagok mennyisége meghaladja az 500 mg/litert, ám már 50mg/l ásványianyag-tartalomnál is lehet használni a „csekély ásványianyag-tartalmú” elnevezést a palackokon.

Fontos megemlíteni, hogy a magyarországi csapokból átlagosan 300-500mg/l körüli ásványianyag-tartalmú víz folyik, mi mégis havonta több ezret költünk palackos vízre, és a lefolyóba engedjük a csapvizet, ahelyett, hogy meginnánk.

A csapvízben is megtalálhatóak ugyanazok az ásványi anyagok a kálciumtól a magnéziumig, amelyek az emberi szervezet számára fontosak.

Amíg az egyikért pénzt adunk a boltban, terheljük a környezetet a csomagolásával, annak előállításával és utóéletével, addig a másikat fogyasztás helyett a lefolyóba engedjük, pedig az ivóvíz minősége hazánk legnagyobb részén kiemelkedően jó.

Tehát mind az ásványvíz, mint a csapvíz a föld mélyéről származó olyan ivóvíz, amely emberi fogyasztásra alkalmas és ajánlott, mégis a marketingelt, környezetszennyező alternatívát tankolja fel mindenki kartonszámra a járvány idején, mintha nem lenne holnap, és a közműmentes erdő közepére készülne sátorozni többedmagával.

MIT TEHETÜNK EZÜGYBEN?

Nagyon egyszerű! Igyekezzünk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat itt is, és ruházzunk be pár szuper eszközre.

Ilyenek például:

  • Szódakészítő gép
  • Vízszűrő berendezések
  • Kulacs

Tegyünk együtt azért, hogy ez a fantasztikus természeti kincs még jó pár száz évig elérhető legyen az otthonunkban! 

Ajánljuk még:

Könnyebb takarékoskodni, ha látjuk, mennyit fogyasztunk – zöld kaland az erdei házikóban

Mind tudjuk, hogy érdemes spórolni, ezt kívánja a pénztárcánk, és egyre többen tudatosítjuk, hogy a környezetvédelem szempontjából is fontos lenne. Mondhatnánk, hogy a csapból is ez folyik, csak éppen ez a bökkenő: úgy folyik a csapból a víz, úgy árad a vezetékből a villanykörtéig az áram, úgy érkezik a gáz szintén a falon át, hogy igencsak nehéz elképzelni, hogy véges dolgokról van szó. Ezért éri meg olykor kipróbálni egy komfort nélküli házikót. Ahol mindent meg lehet oldani, csak kicsit nehezebb. Nekünk érdekes tapasztalat volt!

 

Már követem az oldalt

X