Szlovénia, a fenntarthatóság bezzegországa: így csinálják a szomszédban

GolfÁramlat

Szlovénia, a fenntarthatóság bezzegországa: így csinálják a szomszédban

A fenntarthatóság kérdése globális szinten az egyik leginkább napirenden lévő téma. Felelős utazóként és világpolgárként fontos szerepünk van abban, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkentsük és ezáltal az éghajlatváltozás, a környezetkárosodás és a veszélyeztetett fajok kihalásának kockázatát minimalizáljuk. Ma a fenntartható utazás már nem egy tendencia, hanem egy fontos tényező, amiben szomszédos országunk a világ előtt jár egy orrhosszal. 

Miért éppen Szlovénia?

Az alig több mint kétmillió lakossal rendelkező ország kis területe ellenére az egyik legváltozatosabb természeti környezettel rendelkezik Európában. A rengeteg zöldterület, a friss alpesi és tengeri levegő, valamint a tiszta víz mágnesként vonzza a turistákat.

Csak néhány adat, hogy szemléltessük, környezetileg mennyire diverzifikált országról beszélünk:

  • területének 60 százalékát erdő borítja, ezzel Svédország és Finnország után a legnagyobb zöldfelülettel rendelkezik Európában,
  • több mint 22.000 állat- és növényfaj található az ország területén belül,
  • 26.000 km hosszan természetes folyóvizek szövik át,
  • 13.000 karsztbarlangot tartanak nyilván Szlovéniában,
  • az ország területének 13 százaléka természetvédelmi oltalmat élvez.

Az idegenforgalom növekedése óriási nyomást gyakorol a természeti erőforrásokra. Ellentétben sok olyan vezetéssel, ami a turizmus negatív hatásaival szembesülve igyekszik minimalizálni a károkat, miután azok már bekövetkeznek, Szlovénia 2015-ben elkezdte bevezetni a fenntartható turizmus zöld rendszerét – mindezt pedig utazóként meg is tapasztalhatjuk!

 

Szlovénia vidéki része nem meglepő módon nagyon zöld, ám ugyanez a városokra is igaz. Ljubljanában és a nagyobb centrumokban a gyalogosok és a kerékpárosok abszolút elsőbbséget élveznek, olyannyira, hogy az autók ki vannak tiltva a legfrekventáltabb helyekről, a városközpontba például csak alacsonypadlós és földgázzal működő autóbuszok léphetnek be. Pont ezért a városokban a legtöbb ember biciklivel, vagy gyalogosan közlekedik, mondjuk a távolságok sem olyan óriásiak, hogy ezt ne lehetne könnyűszerrel megtenni.

 

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict

A földgázt nemcsak a közlekedésben, hanem a háztartások hőellátásában is előnyben részesítik a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, amelyek nagyban hozzájárulnak a globális szén-dioxid kibocsátáshoz. Ljubljanában a házak 74%-át földgázzal melegítik, míg a háztartási hulladékok 63%-át szelektíven gyűjtik. A szlovén fővárosban az egy lakosra jutó zöldterületek száma eléri az 500 négyzetmétert és ezt tovább szeretnék növelni. Gondoljunk bele, ha a világ minden városa alkalmazná ezeket a gyakorlatokat, mennyivel zöldebb lenne a bolygó!

 

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict

Turizmus és fenntarthatóság

Hogy mennyire komolyan gondolja Szlovénia a zöldítést, az a turizmusban elég markánsan megjelenik. A zöld Szlovénia program keretében különböző minősítéseket szerezhetnek a helyszínek és szolgáltatópartnerek attól függően, hogy mennyire törődnek a környezetvédelemmel. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni a fenntarthatóság címszava alatt, jópár kritériumot könnyű szerrel lehetne teljesíteni.

Jó példa erre  a ljubljanai Hotel Park, amely a főváros egyik legfenntarthatóbb szállásaként

a tetőteraszán méhkaptárokat és gyógynövénykertet tart, és az itt termelt alapanyagokat a vendégek részére reggeliként szolgálja fel.

De a vidék sincs elmaradva e téren, a Hotel Ribno Szlovénia első zero-waste szálláshelyeként 2018-ban nyílt meg Bled mellett.

Ma Szlovéniában 53 zöld címkével ellátott úticél közül választhatunk és 45 szálláshely érdemelte ki a zöld jelzőt, amelyekről bővebben itt tájékozódhatunk.

 

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict

Ha turistaként látogatunk az országba, és a vidéket is felfedeznénk, még mindig nem muszáj autóba ülnünk. Blizejsko dombjai között tekerni az egyik legklasszabb szlovéniai élményem volt, ám a Bledi-tó körül is bérelhetünk elektromos kerékpárt, amivel szinte fáradtság nélkül fedezhetjük fel a környéket. 

Az idelátogató turistákat az autó elhagyása mellett a lassú turizmusra is ösztönzik, azaz hogy vegyenek részt olyan egyedülálló kulturális élményekben, mint a sajtkészítés, a népzene hallgatása, valamint a helyben készített sör vagy bor fogyasztása. A helyi vállalkozások támogatása mellett a lassú turizmus is hozzájárul ahhoz, az utazók valóban megtapasztalják a helyi szokásokat, értékeljék a természet törékenységét.

 

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict

Ha pedig Szlovéniában járnánk, a helyi ételekre különösen érdemes odafigyelnünk. A legkisebb fogadótól kezdve a nagyvárosok menő étterméig mindenhol kifogástalan minőségű ételeket szolgáltak fel, amikben a közös pont a legtöbb esetben a kizárólag helyi és idénytermékek alkalmazása volt.

Szlovéniában nincsenek több oldalas éttermi menük, cserébe a kínálat attól függően változik, hogy a séf milyen alapanyagot szerzett be aznap reggel a piacon.

Tagadhatatlan, hogy az utazók száma évről évre folyamatosan növekszik, hacsak nincs világjárvány és ebből fakadóan utazási korlátozás. A fentiekben említett környezetbarát példák gondolatébresztőek lehetnek mindenki számára, hogy ha újra lehet biztonságosan utazni, igenis helye van a világban a fenntartható turizmusnak. Nem csak Szlovéniában.

Ajánljuk még:

Ökotemetkezés: lehetsz még fa s a fán virág

Hamvasztás vagy koporsó. Ez a két legismertebb formája a hazai temetkezési lehetőségeknek. Választhatunk zenét, színeket és szöveget, a legtöbb helyen papot is, de a végső búcsú személyre szabottabb formáinak lehetőségeit már csak kevesen ismerik. Az elmúlás egy szent és mélyen tisztelt része az életnek, de talán sokkal több és sokkal színesebb annál, mint amire elsőre gondolunk. Ezúttal egy kevésbé ismert oldalát mutatjuk be. A legnagyobb tisztelettel.