GolfÁramlat

Sarki fények most és a jövőben – számíthatunk még a csoda megjelenésére?

November 5-én az esti órákban nem mindennapi fényjelenség kápráztatta el hazánk lakóit – mármint azokat, akik jó időben voltak jó helyen, és nem húzódtak még be otthonaikba. Egy rendkívül erős és tetszetős fényjáték, egy ezen a szélességi fokon nem túl gyakori sarki fényjelenség tűnt fel az égbolton. Idén nem először, és úgy tűnik, nem is utoljára. Dr. Hegedűs Tibor csillagászt, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Observatóriumának vezetőjét kérdeztük a látott és a jövőben látható csodákról.

Mi, emberek a kezdetek kezdetétől fürkésszük az eget; ahogy a Föld, úgy az égbolt titkaira is kíváncsiak vagyunk. Sok varázslatos, egykor misztikusnak gondolt jelenség működését kiismerte már a tudomány, de még ha nem is tudunk mindent (mert bizony sok új van még a Nap alatt, körül és mellett), az égbolt újra és újra megajándékoz minket valami széppel, amit aztán heteken, hónapokon, éveken át emlegetünk. Például valami olyannal, mint a november ötödikei látvány. Ezen az estén a sarki fény látszódott hazánkból, nem is akárhogyan:

A jelenség kialakulásának hátteréről, jellemzőiről, valamint arról, hogyan csíphetjük nyakon időben ezt a csodás jelenséget, Dr. Hegedűs Tibor csillagászt, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának vezetőjét kérdeztük.

***

Északi fény, sarki fény vagy aurora? Minek nevezhetjük ezt a szép tündérfénygomolygást?

Mindegyik elnevezés helytálló, bár az északi fény elnevezés kicsit megtévesztő lehet, mert használatakor az emberekben az a téves elképzelés alakulhat ki, hogy csak az északi sarkkörön alakul ki ilyesmi. Bár az északi fény, vagyis az aurora borealis valóban az északi sarkkörön ragyog, a déli sarkkör környékén ugyanígy látható a jelenség, ott aurora australisnak nevezzük.

A sarki fény elnevezés viszont teljesen helytálló, hiszen mindkét sarkkörön tetten érhető jelenségről van szó.

Ráadásul, nagyjából ugyanakkor történik mindkét pólus környékén ez a látványos „fényjáték”.

Pontosan mi hozza létre a csodás ragyogást?

A napból érkező nagy sebességű töltött részecskék ütköznek a felső légkör atomjaival, ionizálják azokat, és a rekombinálódáskor, vagyis amikor újra elektront vesznek fel magukhoz a molekulák, fénykibocsátás történik. Ha kis mennyiségű ütközés történik, akkor a fény halovány, amikor viszont nagyon nagy tömegben találkoznak az elemek, szinte áradatszerűen éri a földet a töltöttrészecske-felhő – az tud ilyen látványos lenni. Ahogy hallottam, a mostani eset az a balkáni országokban is látható volt, nem csak itt nálunk.

Ön látta, részese volt az élménynek?

Sajnos nem. Későn néztem meg a telefonomat, pedig riasztást is kaptam a kollégáktól – a csillagászati körökben van egy forródrót, őrsi riadólánc-szerűség, aki információhoz jut, az rögtön riasztja a többieket. Sajnos így is lekéstem róla.  Vasárnap 18:10 környékén kezdődött a jelenség fölfénylése, és Bajáról a városi fények miatt csak az 5-10 percig tartó legfényesebb kitörés volt látható. A későbbi, halvány szakaszt hiába próbáltam megnézni, sajnos nem láttam. Viszont mondják, hogy a csúcsfényesség idején még Budapestről is láthatta a fényt az, aki szerencsés volt, és jó helyen volt, jó időben. Mert jókor kellett kinézni, 18:12- 18:15 között. Utólag azért láttam én is. Számtalan kamerát üzemeltetünk országszerte a Bajai Csillagvizsgáló részéről a Magyar Meteoritikai Társaság égisze alatt. Egész pontosan hat tűzgömbfigyelő kameránk van és szinte mindegyik elcsípte ezt a jelenséget. A kamerák automatikusan történő képrögzítéséből  vissza tudtuk keresni ezeket a perceket, és gyönyörű filmeket lehetett összerakni a felvételekből.

Mire számíthatunk: lesz még részünk ilyen látványban?

Miután mindennek kiváltó oka a Nap aktivitása volt, biztosan mondhatjuk:

lesz még ilyen.

Tudnunk kell, hogy a Napunk tizenegy és fél évenként erősebb aktivitási időszakba lép, most éppen a maximum felé közeledünk, a napfizikusok becslései szerint pár év múlva érjük el azt. Ennek okán valószínűleg többször is fogunk még ilyen látványt tapasztalni, az idei évben is. Eddig már tíz alkalommal láthattuk idén a sarki fényt, de a legutóbbi volt a legerősebb.

Mire figyeljünk, ha a jövőben szeretnénk elcsípni? 

Akár nagyvárosokban, akár vidéken élünk, mindenképp olyan megfigyelőhelyet keressünk, ahol a lehető legkisebb a fényszennyezés. Városokban egy sötétebb park jó hely lehet például, ha északi irányba van kilátása a horizont közelébe. Kisebb városokban érdemes kiautózni a házak közül.

Elsősorban a vörös fényt kell figyelni, mert azt a komponensét láthatjuk a sarki fénynek. A zöld komponens még alacsonyabban jelentkezik, az ennyire délről igazán ritkán látható, bár 2003-ban volt rá példa. Az egy rendkívül erős kitörés volt- én magam is láthattam, és egyszerre volt csodálatos és morbid, ahogy az ég alja zöldben izzott. Egyébként olyan 90-100 km magasságban történik a fénylés, sokan azt hiszik, hogy ott már nincs is légkör, de hát pont ez a fénylés  mutatja, hogy még abban a magasságban is elég oxigén és nitrogén van. Ez teszi lehetővé, hogy sok száz vagy ezer kilométeres távolságból is látható ragyogást okozzon a vele való kölcsönhatás.

Ez önöknek, csillagászoknak is különleges élmény?

Igen természetesen az, de a túlzott örömünnep mellett az árnyoldalait is szeretném megvilágítani. Amikor ilyen nagyon erős intenzitású kitörés van, az egyben azt is jeleni, hogy óriási mennyiségű töltött részecske jutott be egészen alacsonyan a légkörbe. Ennél intenzívebb ütközések esetén még az is előfordulhat, hogy a földfelszíni telekommunikációs rendszerekben, illetve áramszolgáltatási rendszerekben zavarok lépnek fel.

A tudománytörténet följegyzéseiből tudjuk, hogy volt már egy korábbi napfolt-maximum esetén olyan heves nap plazmafelhővel való ütközés – ami persze csodálatos sarkifény észlelést okozott, hogy egész Kanada áramellátása lebénult egy időre.

Gyakorlatilag sötétségbe borult Kanada a hatalmas töltészápor miatt.

Vagyis azért a sarki fénynek nem teljesen veszélytelenek a velejárói markerei. Persze egy ekkora kitörésnek, amivel most találkoztunk, a veszélyessége nagyon alacsony.

Lehet valahogy készülni nekünk, laikusoknak ezekre az eseményekre?

Akiket érdekel ez a probléma, vagy szeretnének többször is részesei lenni az élménynek, azoknak javaslom, hogy az interneten űridőjárás címszóval keressen ezzel foglalkozó oldalakat. Azok folyamatosan mutatják, hogy éppen milyen széles a sarkkörök környéki északifény-gyűrű, milyen intenzív, mekkora mennyiségű a töltése. Az ilyen honlapokon a veszélyességi szintről is találunk információt.

Nyomon követhető, hogy éppen jön-e egy kitörés, és térképen mutatják az északi fény sávját is, hogy per pillanat milyen mélységig jut le a déli szélességek felé. Fel lehet készülni a fényjátékra – vagy akár utazást szervezni oda, ahol nyakon csíphető a sarki fény. Manapság a tudomány a társadalom tájékoztatását elég magas szinten műveli ebben a témában is. Vagyis ha valaki kíváncsi rá, egészen komoly információkhoz juthat pillanatok alatt. Ez egy figyelemreméltó és érdekes természeti jelenség, érdemes nyomon követni, és alkalom adták megtapasztalni az élményt.

Nyitókép: Sarki fény az északi égbolton Nagykanizsáról fotózva 2023. november 5-én.
MTI/Varga György

Ajánljuk még:

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.