GolfÁramlat

Így szennyezi a kedvenc farmered az óceánokat – 7 tipp, ha szeretnéd, hogy ne így legyen

Farmernadrágból biztosan ott lapul egy-kettő mindannyiunk gardróbjában. Kényelmes viselet a munkához, kiránduláshoz, szinte bármivel hordhatjuk, és még csak sok törődést sem igényel – de talán nem is gondolnánk, akár egyetlen darab milyen drámai hatással lehet vizeink tisztaságára.

Egy kanadai kutatás eredménye szerint elképesztő mennyiségű mikroszál kerül farmerjainkból a világ óceánjaiba,

szám szerint nem kevesebb mint átlag 50,000 darab. Minden egyes mosással.

Miriam Diamond, a Torontói Egyetem munkatársa a Torontótól egészen az Északi-sarkig vett vízmintákban kutatott a mikroszálak után, és vizsgálata eredménye szerint a mintákban előforduló anyagdarabkák 12,5-25 százaléka farmeranyagokból származott.

Sok szálat 1500 méter mélyen találtak meg, ami arra utal, hogy ez a strapabíró anyag képes hosszabb tengeri utakat is kibírni. Legnagyobb mennyiségben a lakott területekhez közel eső tavakban volt megtalálható. Bár a kutatás csak Kanadára terjedt ki, Diamond szerint ez nem jelenti azt, hogy a világ más olyan területein, ahol az emberek nagy része nap mint nap visel farmert, ne kellene ugyanilyen mértékű szennyeződéstől tartani.

Fontos azt is megemlíteni, hogy ezek a mikroszálak nem mikroműanyagok. A mikroműanyagok kicsi, szintetikus anyagdarabkák, amik a vízből például a halak szervezetébe kerülnek – onnan pedig a miénkbe. A mikroműanyagok nem, vagy csak nagyon hosszú idő alatt bomlanak le a természetben, és pont ez teszi őket különösen veszélyessé.

A farmerjainkból a tengerekbe kerülő mikroszálak nem teljesen így működnek, egyelőre nem mondhatjuk biztosan, hogy a mikroműanyagokhoz hasonló kárt okoznak a természetben, de ettől még velük kapcsolatban sem lehetünk teljesen nyugodtak. Diamond és a kollégái sem tudták pontosan előre bocsátani, milyen hatásuk lehet a környezetre, mindenesetre az némi aggodalomra adhat okot, hogy életük során a farmerok mindenféle vegyi anyaggal érintkeznek, és mikroszálaik ezeket is tovább viszik tengeri útjukra. 

Természetes mikroszálaknak nevezzük őket  – magyarázza Sam Athey, aki szintén részt vett a kanadai tanulmány elkészítésében – de ezt csak idézőjelben mondhatjuk rájuk, mert vegyi adalékanyagokat tartalmaznak. Ezenkívül a viselés során a környezetükből is magukba szívnak mindenféle vegyszert éppen akkor is, amikor a szekrényünkben pihennek (...) hogy ezek a vegyi változtatások milyen hatássokat okoznak, még nem tudjuk, de olyan nagy mennyiségben vannak jelen, hogy biztosan foglalkoznunk kell velük.

És hogy mi mit tehetünk annak érdekében, hogy a kedvenc ruhadarabjaink kevesebb mikroszállal terheljék a környezetet?

Íme néhány tipp:

1. Mossuk a farmerjainkat – akár az összes ruhánkat – ritkábban. Az egyik farmergyártó cég véleménye szerint egy farmert felesleges havonta egynél többször bedobnunk a mosógépbe.

2. Töltsük meg teljesen a mosógépet! Ha jobban tele van, akkor a ruhák nem dörzsőlődnek annyira egymáshoz, így kevesebb mikroszál válik re róluk.

3. Használjunk folyékony mosószert szilárd helyett! A szilárd mosószer dörzsöli a ruhákat, ennek is mikroszálleválás lehet a következménye. 

4. Mossunk alacsonyabb hőmérsékletű vízben!

5. Centrifugáljunk alacsonyabb fordulatszámon!

6. Ha kitisztítjuk a mosógép szűrőjét, a csap (vagy a vécé) helyett a szöszöket dobjuk a kukába!

7. Hordjunk használt farmert! Ha ugyanis már átestek néhány mosáson, kevesebb mikroszál válik le róluk. Az pedig már csak egy bónusz, hogy a környezettel együtt ez a módszer a pénztárcánkat is kevésbé terheli meg.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X