GolfÁramlat

Energiazabáló nyár, avagy 4 alapvetés, hogy kevesebbet fogyassz a melegben

A mostani háborús-aszályos időszakban különösen fontos lecke számunkra, hogy minden nyersanyag kincsnek számít, ezért tilos a pazarlásuk. Ez kíván némi áldozatot, de higgyétek el, jobb most visszafogni magunkat, mint télen kezdeni a gyakorlást...

A meleg beköszönte arra sarkall bennünket, hogy még több energiát használjunk: bár a fűtés már nem megy, helyette klímázunk, locsolunk, utazunk, egyszóval csúcsra járatjuk a fogyasztásunkat.

Ha neked is eszedbe jutott már, hogy ideje lenne odafigyelni az ökolábnyomodra (és a rezsiszámládra), adunk pár nyár-specifikus ötletet:

1. Kevesebb klíma

Van egy olyan érzésem, hogy az emberek fene nagy kényelmességükben elfelejtették, mire való tulajdonképpen a klíma kánikula idején: arra, hogy mérsékelje némileg a hőségben felhevült otthonokat. Némileg. Az, hogy reggeltől-estig áradjon a hideg levegő a gépből és 23-24 fokot csináljunk odabent, miközben az udvaron 36 fok van, az sajnos luxus. Egy átlagos nappaliba szerelt klíma fogyasztása óránként 1 kWh körül van, napi „csak” 2-3 óra működtetés tehát 60-70 kWh-nyi plusz fogyasztást is jelenthet a nyári hónapokban, ami nemcsak a pénztárcánkat terheli meg, hanem a környezetet is.

2. Autózás mérséklése

Bár az átlagos hónapokban is rengeteg üzemanyagot használunk el Magyarországon, nyáron berobban a fogyasztás, hiszen boldog-boldogtalan kirándul, nyaral és utazik – természetesen négy keréken. Noha örvendetes dolog, hogy állítólag idén másfélszer annyian utaztak vonattal a Balatonra, mint tavaly, a többség még mindig autóval indul útnak, amit bizonyos szempontból megértek, de ez a szintű fogyasztás már-már tarthatatlannak tetszik. Nem azt mondom, hogy mondj nemet az utazásra, de gondold át, mi lenne, ha közelebbi helyekre kirándulnátok. Sőt, van egy tippem a mindennapokra is: a jó időt kihasználva autó helyett pattanj biciklire munkába menet.

3. Esővízgyűjtés

Az ország keleti részén élve az elmúlt két hónapban volt szerencsém (ismét) megtapasztalni, mi az az aszály. Más településeken megismerték a vízkorlátozást. Azt hiszem, az utóbbi években nyilvánvalóvá válhatott a kertes házban lakók számára, hogy újra kell gondolni a vízgazdálkodást – ha a veteményest muszáj is locsolni, kánikulában ivóvízzel öntözni az angolgyepet, az manapság már nem fér bele.

Jó ötlet lehet azonban az esővízgyűjtés: bát az aszályos területeken ez nem igazi megoldás, hiszen a gyűjtéshez első körben esnie is kellene, de a szerencsésebb országrészben lakók nagy hasznát vehetik néhány tárolónak. A nagy zivatarok után összegyűlt vízmennyiség jó szolgálatot tehet két esőzés között. Egyébként hasonló, kerti vízgazdálkodáshoz kötődő tippeket már gyűjtöttünk bővebben is, ITT

4. „Okos” háztartás:

A nyár tökéletes alkalom arra, hogy több időt töltsünk a szabadban, ezáltal csökkentve a háztartás energiafogyasztását. A friss zöldségek zamatát kihasználva főzzünk kevesebbet, ezáltal megspórolva a tűzhely és mosogatógép használatát. A kimosott ruhákat ne szárítógépbe pakoljuk, hanem teregessük ki, pillanatok alatt megszárad. Az elektromos kütyüzést cseréljük le élő élményekre: olvassunk, sportoljunk, kertészkedjünk, azaz ne telefontöltéssel és TV-működtetéssel töltsük a napokat. Próbáljunk meg offline élményeket gyűjteni, például szeretteink körében – ez nemcsak a számláinkon, de a lelkünkön is segít majd!

Ajánljuk még:

A városban anyagi jólét, vidéken pedig egészséges élet vár – hol és hogyan él a jövő embere?

A városok koszosok, zsúfoltak, szmogosak. És a városok kényelmesek, izgalmasak és otthont adnak több milliárd embernek. Már amíg bírja ezt a bolygó. Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy változásokra van szükség, és egyre többet hallani a fenntartható városok fogalmáról, amiről kiderült, hogy szoros kapcsolatban áll a vidékkel. Hogyan is fog kinézni az a szép, zöld jövő, amire vágyunk – vidéken és a városban?

 

Már követem az oldalt

X