GolfÁramlat

A babád bőrének ápolása is lehet környezettudatos! – Tanuljunk (ebben is) a nagymamáktól!

Imádom az újszülöttek finom babaillatát, és azt vallom, kár elrontani a sokféle kozmetikummal és vegyi anyaggal ezt a gyorsan elillanó csodát. 

A gyermekholmik piacán nemcsak felesleges játékokat és ruhákat próbálnak meg halomszám a szülőkre tukmálni, hanem mindenféle kozmetikai terméket is. Annyi méregdrága „szenzitív-aloés-levendulás-ökobio” fürdető vagy popsikrém létezik már, hogy az ember szinte rosszul érzi magát, ha nem veszi meg valamelyiket.

Régen, a modern kozmetikai ipar kialakulása előtt egész egyszerűen oldották meg a napi rutint: az esti fürdetésnél natúr babaszappant használtak, esetleg némi kamillát vagy anyatejet tettek a fürdővízbe, és ezzel le volt tudva a napi tisztálkodás. Semmi masszázsolaj, hipoallergén testápoló meg fürdővízszínező tabletta.

Nos, nem muszáj manapság ilyen puritán módon élni, de ha környezettudatos háztartás vezetve a babaápolás során zöld szeretnél maradni, érdemes odafigyelni néhány dologra.

  1. Ne vegyél felesleges kozmetikai szereket

Egy kisbaba érzékeny bőrének tulajdonképpen semmiféle kozmetikumra nem lenne szüksége (főleg az első három hónapban), csupán tiszta meleg vízre a fürdetéshez. Az elmúlt párezer év evolúciója során nem volt szokás tízféle kenceficét a gyerekek bőrére kenni, ezért a szervezetnek nem is alakult ki védelmi rendszere a manapság használt rengeteg kemikália ellen.

A bolygónak és a babának is azzal teszed a legjobbat, ha szimplán tartózkodsz a felesleges vásárlástól: egyrészt, megspórolsz vele jó néhány műanyag flakont a világnak, másrészt nem kerülnek vegyi anyagok se a környezetbe, se a kicsi szervezetébe.

Gondold át kritikusan, mire van valójában szüksége a gyermekednek: kell-e neki két hónaposan testápoló, fontos-e popsikrémmel kenni a fenekét, ha nem is piros, és mi történik, ha eleinte nem samponozod a haját? Elárulom: semmi.

  1. Válassz természetes összetételű kozmetikumokat

Ha úgy érzed, a meleg víz önmagában kevés, és szeretnél bizonyos kozmetikumokat használni (esetleg külön mosógélt a babának, mert magatoknak sem környezetbarát alternatívát választottatok eddig), akkor ne dőlj be annak, hogy mindegy, mit kensz a gyermeked bőrére! Ne ezen spórolj, de azt se hidd el, hogy a legdrágább dolgok a legjobbak.

Az interneten többféle összehasonlítást is találhatsz a témában, ahol kozmetikai- és tisztítószereket tesztelnek az összetevőik alapján, érdemes utánaolvasni a dolognak, és olyan terméket választani, ami jó eredményt ért el a teszteken. A cél jelen esetben az, hogy

minél kevesebb allergén hatású vagy vegyi anyagot tartalmazzon egy babakozmetikum.
  1. Keresgélj a magyar termékek között

A környezettudatosság kapcsán mindig felmerül, hogy a hazai termékek ökolábnyoma általában alacsonyabb, mint azoké, amelyek több száz vagy ezer kilométerről érkeznek hazánkba. A babaápolási termékekkel kapcsolatban sincs ez másképp, szerencsére egyre több hazai kisvállalkozás készít magyar alapanyagokból, zero waste elvek alapján gyermekkozmetikumokat – ezek egy részét csomagolásmentesen vagy csereflakonos rendszerben is meg tudod vásárolni. Nyilván, ezeket is csak akkor válaszd, ha feltétlenül fontosnak tartod. Jó márkák lehetnek számodra például a Biola, Pompom, Dora Natura és a Cseppke.

  1. Válassz hulladékmentes babaápolási szokásokat

A hulladékmentes életmód már alapjaiban is azzal jár, hogy minimalizálnod kell hozzá az otthoni babaápolási termékek sorát, de ráadásként beiktatja életedbe a „csináld magad” dolgokat. Egyik nap még a boltban vásárolsz, a következő nap pedig azt veszed észre, hogy otthon készíted a mindenmentes mosható popsitörlőt és keresed azokat a nem allergizáló gyógynövényeket, amelyekből magad is kikeverheted a babád szélfútta arcára szánt krémet. Annál kevés környezettudatosabb trükköt vethetsz be, mintha a kertből szeded a házi babafürdetőt.

Ahogyan a mosható pelenkák sem olyanok, mint harminc éve voltak. Ezekkel is érdemes megismerkedni! 

Ajánljuk még:

Így használhatod újra és újra az ajándéktasakot és csomagolópapírt

Évek óta nem vásárolok csomagolóanyagot. Se tekercses színes papírokat, se tasakokat, se táskákat. Ha van otthon olyan, ami másoktól érkezett be a háztartásba, akkor természetesen felhasználom, de jellemzően nem készítek szoros csomagolást. Mások azonban nem feltétlenül gondolkodnak így, ezért az ünnepek környékékén mérhetetlen mennyiségű csomagolóanyag került hozzám, amiket sajnálok szemétre hajítani. Mutatom, mire használom inkább!

 

Már követem az oldalt

X