GolfÁramlat

4 tudnivaló és tipp, ha nyitnál a mosható pelenkák felé

Bár a 90-es években a hajtogatott tetrapelenkára húzott gumibugyit szép lassan leváltották az eldobható műanyagpelusok, most ismét fordul a trend: egyre több anyuka szeret bele a textilcsodákba. Így vagyok ezzel én is.

A forró vízben kifőzött kakis tetrák korszaka után valószínűleg sok szülő megváltásként élte meg az egyszerhasználatos darabok elterjedését és csodálkoznak azon, hogy lehet „textilcsodának” nevezni egy pelenkát, de higgyétek el: ezek a mai, modern pelenkák többek, mint egyszerű babakiegészítők.

Ha szemezgetsz már egy ideje a mosipelusokkal, de hiányzik a kezdőlöket, ami meggyőzne róla, hogy tényleg pofonegyszerű a használatuk, hadd osszak meg veled néhány tippet, amivel elkerülheted, hogy a kezdeti kudarcok elvegyék a lelkesedésed.

  • Ne ragaszkodj egy márkához vagy típushoz

A mosható pelenkáknak is megvannak a maguk típusai: léteznek kivehető vagy ki nem vehető betétesek, alacsony derekúak és magas derekúak, dupla combgumisak és sima combgumisak – ezek mindenféle kombinációjáról nem is szólva. Ha pelenkavásárlásra adod a fejed, rossz döntés nagy készletet felhalmozni egy adott típusból, ugyanis könnyen kiderülhet, hogy a babádnak nem passzol éppen az a forma. Én meg voltam róla győződve, hogy a csónakosak lesznek nálunk a befutók, de végül a sima külsős verzió passzolt legjobban a fiamra.

Azt javaslom, kezdésnek bérelj két hétre mosipelus-próbacsomagot vagy vásárolj meg többféle típusból egyet-egyet! Ami nem jön be, azt később odaadhatod vagy eladhatod egy másik anyukának – mert a használt babakelengye egyáltalán nem ciki!

  • Tárold szárazon, elzárva a pelenkákat

 Nagyon megoszlanak a tapasztalatok annak kapcsán, miképpen érdemes tárolni a pelenkabetéteket és a bepiszkolódott külsőket, hogy ne árasszanak csatornaszagot. Vannak, akik minden este átöblítik az aznapi adagot, mások ecetes vagy teafaolajos vízben tárolják őket a mosásig.

Én igyekeztem minimalizálni a tárolással járó feladatokat: szimplán egy lefedett vödörben, szárazon tárolom a pelenkákat a mosásig (a vízben tartást nem tartom jó megoldásnak a baktériumok miatt). A kakis pelenkabetétekről természetesen wc-be kerül a „cucc” és külön kézi öblítést, valamint marhaepeszappanozást kapva várják sorsukat a többiek mellett.

  • Tartsd az egészséges mosási rutint

A mosható pelenkák higiéniája megköveteli, hogy legalább minden harmadik nap kimosd őket, ennél tovább ne gyűjtsd a vödörben a koszos darabokat, különben előbb-utóbb túl nagy teret nyernek a bacik. A mosáshoz használt szerek kapcsán is ezerféle tippel találkozhatunk a mosipelusos csoportokban, abban azonban mindenki megegyezik, hogy a tetrákat és betéteket nem szabad 60 fok alatt mosni.

A pelenkák nedvszívó képességének megőrzése és kifehérítése miatt pedig fontos, hogy időként – legalább kéthavonta – mélytisztítást végezzünk rajtuk folttisztító só használatával!

  • Mindenképp lépj be egy mosható pelenkás közösségbe (ideiglenesen)

Ha még sosem láttál korábban mosipelust, mert senki nem használ ilyet a környezetedben, érdemes csatlakozni valamelyik Facebook-csoporthoz vagy helyi klubhoz, ha találsz ilyet a közeledben. Mert mosipelusozni ugyan nem nagy tudomány, azért előfordulhat, hogy időnként szükséged lesz mások tapasztalataira, tanácsaira. Elsőre ugyanis nem egyértelmű, miért ázik ki mindig elől a pelenka? Milyen a jó mosható popsitörlő? Hol tudod legolcsóbban beszerezni a folttisztítót a városodban? Melyik programon érdemes mosni? Mit csinálj, ha kisebb popót szeretnél varázsolni a babára?

Egy mosipelusos közösségben mindenre azelőtt meg fogod kapni a választ, mielőtt idegeskedve kukába vágnád az összes pelenkát! Csak ne add fel – hidd el, ha megvan a jó rutin, onnantól nem bonyolultabb a mosipelusozás, mint az eldobható változatok folyamatos vásárlása!

És hogy jobban jársz-e vele anyagilag? Ezt is kiszámoltuk!

Ajánljuk még:

Így használhatod újra és újra az ajándéktasakot és csomagolópapírt

Évek óta nem vásárolok csomagolóanyagot. Se tekercses színes papírokat, se tasakokat, se táskákat. Ha van otthon olyan, ami másoktól érkezett be a háztartásba, akkor természetesen felhasználom, de jellemzően nem készítek szoros csomagolást. Mások azonban nem feltétlenül gondolkodnak így, ezért az ünnepek környékékén mérhetetlen mennyiségű csomagolóanyag került hozzám, amiket sajnálok szemétre hajítani. Mutatom, mire használom inkább!

 

Már követem az oldalt

X