GolfÁramlat

10 egyszerű tipp arra, hogyan utazzunk fenntartható módon!

A tömegturizmus rettenetesen környezetszennyező, ezért ha kicsit is szeretnénk környezettudatosan gondolkodni, akkor mindenképp komoly figyelmet kell fordítanunk az utazási szokásainkra. Bár a koronavírus okozta utazási stopnak köszönhetően a bolygónk egy lélegzetvételnyi szünethez jutott, az előrejelzések szerint 2030-ra 1,8 milliárd ember fog évente útra kelni. A tendenciát megfordítani nem tudjuk, ám ahhoz jelentősen hozzá tudunk járulni, hogy mindezt fenntartható módon tegyük. Ehhez az alábbi tíz öko-utazó tippet hoztam a Környezetvédelem Világnapja alkalmából!

1) Ne vegyél minden sarki boltban vizet, helyette használj saját kulacsot

Egy apró, de fontos dolog, amire már az utazás első pillanataiban is odafigyelhetsz. Én már évek óta rendszeresen magammal viszem az utazásaim alkalmával a vizeskulacsomat. A Liszt Ferenc repülőtéren az üres flakont átengedik az ellenőrzésen, amit a terminál másik oldalán telepített vízgyűjtő ponton fel lehet tölteni. Itthoni kirándulásoknál sincs ez másként: egy tiszta vizű forrás és kút bárhol akad. Ha pedig nem, csapvízzel, ha megkéred, bármelyik étteremben vagy kávézóban feltöltik.

2) Támogasd a helyi gazdaságokat

Nem is gondolunk bele abba, hogy az elköltött pénzünk akár 90%-a országhatáron kívül landol. Ezért utazás során törekedj arra, hogy a helyi közösségeket segíted, legyen szó szállásról, étkezésről vagy akár vásárlásról. A legjobb módja ennek a belföldi turizmus és utazás, ám külföldön is érdemes szem előtt tartani, hogy helyiek által üzemeltetett étteremben egyél, vagy kis panziókban szállj meg.

3) Tölts el több és minőségi időt egy helyen

Az olcsó utazások korában csábító lehet a gondolat, hogy egy napra kiugrunk valamelyik európai fővárosba szétnézni, csak mert potom áron van a repülőjegy. Ha környezettudatos szeretnél lenni, ilyet nem teszel. Tölts el hosszabb időt egy országban, vagy városban, és ne rohanj egyik helyről a másikra.

Az utazás nem arról szól, hogy helyszíneket pipálgatunk ki egy listán, hanem hogy megismerjük a fogadó ország kultúráját.

4) Válassz környezettudatos és helyi programszervező irodát

Számomra az egyik legfontosabb kiválasztási szempont a fakultatív programok során az, hogy helyi idegenvezetőm legyen, aki a munkáját a természet és élővilág érdekeinek szem előtt tartásával végezze. Ez főleg olyan országok esetében fontos, mint például Délkelet-Ázsia, ahol ugyan már nem divat az elefántlovaglás, mégis sok iroda ilyen programokat szervez. Ha állatos programokon veszünk részt, győződjünk meg arról is, hogy a tartási körülmények mennyire etikusak. Ne fizessünk be olyan helyre, ahol turistaattrakció és pénzszerzés céljából az állatokat kizsákmányolják. A fentieket elkerülendő, én mindig a nemzeti parkokat részesítem előnyben, ha állatokat szeretnék a saját környezetükben látni.

5) Hotel etikett

Ha szállodában szállsz meg, figyelj arra, hogy a törölközőt egyszeri használat után ne hajítsd a földre. Ha nincs szükség a szoba takarítására, tedd ki az ajtóra a „Ne zavarj”  táblát, hogy kevesebb vegyszer fogyjon. Vidd magaddal a saját piperecuccaidat és az apró tusfürdős, testápolós flakonokat ne használd fel. Használd a csapvizet vízvételre, ha az iható, ne bonts fel feleslegesen műanyag üdítős palackokat.

6) Utazz másként

Mint tudjuk, a repülés okozza az egy főre eső legnagyobb károsanyag-kibocsátást. Épp ezért gondolkozz alternatív közlekedési formákban, mint a busz vagy a vonat. Bérelj lakókocsit, ha olyan területre utazol. Vagy pedig vidd magaddal a biciklit, ami kisebb távolságok bejárására tökéletes megoldást nyújt. Utazás alatt törekedj arra, hogy a tömegközlekedési eszközöket használod, ahol csak lehet, autóbérlés helyett. Ha autót kell bérelned, részesítsd előnyben a hibrid vagy elektronikus megoldásokat.

7) Vigyél kevesebb dolgot magaddal

Talán bele sem gondoltál abba, hogy minél nehezebb a bőröndöd, annál nehezebb egy repülőgép raktere és annál nagyobb a károsanyag-kibocsátása. Minden kiló számít utazásnál. Csak azt vidd magaddal, amire valóban szükséged van.

A környezet mellett hidd el, ezt a pénztárcád is megköszöni majd.

8) Használj saját eszközöket repülés alatt

Aki már utazott távolabbi tájakra, az biztosan megtapasztalta, hogy felszállás után a légikísérők körbejárják az utasteret és mindenféle egyszer használatos dolgokat, füldugót, papucsot, kis fogkefét osztogatnak. Ne vedd el ezeket, hacsak égetően nincs rájuk szükséged. Egyrészt a műanyag csomagolásokkal felesleges szemetet termelsz, másrészt egyszeri használat után valószínűleg kidobod őket. Inkább gondolkozz előre, hogy mire lehet szükséged és tedd be a kézipoggyászodba.

9) Utazz digitálisan

Az Internet korában már egyre kevesebb helyen van szükség papíralapú térképekre, jegyekre. Épp ezért ne nyomtasd ki a beszállókártyádat, hanem csekkolj be online. Töltsd le az adott hely térképét a telefonodra ahelyett, hogy eldobható térképet használnál. Ha mégis a kezed ügyébe kerül egy-egy ismertető kiadvány, ügyelj arra, hogy ha már nincs rá szükséged, ne dobd ki, hanem add oda más turistának. Vagy vidd vissza az információs pontra, ahol kaptad.

10) Ne hűtsd és fűtsd a szobát feleslegesen

Ha meleg helyre utazol, ügyelj arra, hogy csak zárt ablakok és ajtók mellett használd a klímát. Ha van függöny, vagy redőny, húzd be azt napközben, hogy ne melegedjen fel a szoba, és könnyebb legyen lehűteni később a levegőt. Ne járasd a légkondit, ha nem vagy a szálláson. Amellett, hogy ez energiapazarlás, a jégveremben könnyen meg is fázhatsz, és utána annyi a nyaralásnak is!

Ajánljuk még:

4 OK, AMIÉRT JÓL TESZED, HA HELYI TERMÉKET VÁSÁROLSZ

PIACTÓL A PLÁZÁIG – BEZZEG RÉGEN SEM VOLT MINDEN JOBB

MEGÖL MINKET A TÚLFOGYASZTÁS, AKKOR MIÉRT CSINÁLJUK?

Mire van szükséged igazából a csomagolásmentes bevásárláshoz?
Az első piaci túráimom árgus szemekkel lestem, ki vásárol még rajtam kívül textilszatyrokba a műanyag zacskó helyett, és csalódottan állapítottam meg, hogy senki, a többség még egy fej lilakáposztának is külön nejlont szakított. Mostanában azért látok némi változást, mintha megsokasodtak volna a hozzám hasonló hétköznapi ökoharcosok.

 

Már követem az oldalt

X