Sült almák téli rejtélye
Olvasási idő: 3 perc

Sült almák téli rejtélye

Vajon töltve, bundázva, vagy szószban tocsogva a legfinomabb?

Hagyományos karácsonyi édesség a sült alma, amit fahéjtól illatozó dióval, mogyoróval, mandulával, mazsolával, marcipánnal töltenek meg, mézzel meglocsolnak és addig sütik, míg puha és szaftos lesz. A töltött alma nem a legszebb látvány, ám az illata magáért beszél! Sőt, fenséges illatfelhővel előre jelzi a közeledtét. A németországi karácsonyok elengedhetetlen kelléke, de sokan őrzünk szép emlékeket a gyerekkori sültalmás-estékről.

A gazdag déligyümölcs-kínálat és a divat úgy látszik, hogy egy kissé háttérbe szorította az almát. Nem csoda, hogy inkább a kedvezőbb árú banán, narancs, kakiszilva vagy ananász kerül inkább a kosárba, mintsem a méregdrágán mért mosolygós alma, amelyről nem tudhatjuk, vajon pirospozsgássága ellenére nem savanyú-e?

Pedig szakácskönyveink számos almareceptet vonultatnak fel, és télidőn, amikor ünnepek járnak a kertalján, akkor igazán alma-idő van. Számos népszokásunk is kötődik az almához, és ezek lassan kiveszőben lesznek, hiszen alig látunk almát az adventi asztalokon. Pedig piros mosolygása hozzátartozik az ünnephez. Mindig gondoskodom róla, hogy advent idején egy jó nagy kosárnyi, fenyőágakkal ékes alma álljon az asztalon. Mióta öreg almafáink felmondták a szolgálatukat, bizony nem könnyű beszerezni azt az almát, ami piros, ízletes, nem ráncosodik.

 Fotó: Halmos Monika

De itt vannak az almák a Börzsöny-béli szedd-magad almásból, jó rájuk nézni, és meg is kívánja őket az ember. Pillanatok alatt varázsolhatunk édes, mégis egészséges desszertet az asztalra. Akár váratlan vendég esetén is sziporkázhatunk vele!

A legszimplább a magában megsütött alma, ahogyan az valamikor réges-régen is készült. Egyszerűen a kemencében vagy a sütőben, kirándulás alkalmával nyársra tűzve. Ha négybe vágva sütjük, akkor pecsenye mellé szuper ünnepi köretként is megállja a helyét. Maradt belőle? Némi tojáshabbal, fahéjszórással, netán piros színű lekvárral rétegezve ellenállhatatlanul krémes téli pohárdesszert lehet belőle.

 Fotó: Halmos Monika

A töltött almára is ezer variációt találhatunk, akár édesen, akár sósan. Tölthetünk bele tejberizst, vagy mazsolás köleskását. Az almaüregből mosolyoghat ki diós-mézes töltelék, aszalt gyümölcsökkel teli massza, gyümölcsrizs. Lehet benne szárnyas-saláta, vagy a levesben főtt húsból és zöldségből komponált, finomra fűszerezett egyveleg. Előételként rejthet az alma sajtsalátát, és aki szeretné cifrázni, bundába is csomagolhatja.

Az alma üregébe kerülhet valami finom, krémesen puha töltelék, például egy marcipános-aszalt gyümölcsös krém, a megtöltött és összeillesztett gyümölcs pedig egy levelestészta-köntöst öltve, felvert tojással fényesre kenve kerülhet a sütőbe. Komoly és laktató édesség, egy sűrű leves után jó kis téli csemege.

Fotó: Halmos Monika

Marcsi tökéletes sült almája, egyszerű és ettől fenséges. A töltött almák készítésnek pedig a legnagyobb rejtélye az, hogyan is vájjuk ki őket? Van erre többféle módszer, és többféle eszköz is, attól függően, hogy mekkora az alma, és milyen módon fogjuk megtölteni?

 Fotó: Halmos Monika

Ha van almafúrónk, más néven csumázó vagy csutkavágó, akkor azzal egyszerűen kikanyarítjuk a csutkarészt, és kész. Ha szeretnénk rá „kalapot”, akkor kétujjnyi részt lemetszünk a gyümölcsből, akár cikkcakkosan, és karalábévájóval kivájjuk a közepét. Előbb a magház részt, majd a húsából annyit, hogy nagyjából 1 cm vastag fala maradjon. A gyümölcshúst érdemes a töltelékhez felhasználni, vagy eleszegetni faragás közben. Ha fél almákat sütnénk, akkor a félbevágott gyümölcsökkel is hasonlóan járunk el, előbb a magház, azután a húsa. Felhasználásig érdemes citromos vízbe helyezni az előkészített gyümölcsöket, hogy ne barnuljanak meg.

Fotó: Hlamos Monika

A sült alma tökéletes arra is, hogy elrejtsünk benne megmaradt vagy összetört mézeskalácsot, szaloncukrot, és olvassunk mellé téli mesét, olyat, amiben a sünök és manók mind almát sütnek! Számos mesét megihletett ez az illatos finomság, és így még jobb kedvet tudunk csinálni az aprónépnek is, hogy beleszeressenek a sült almák téli életérzésébe.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Kapcsolódó tartalom
Receptverseny harmadik kategória eredményhirdetés
| 2025. december 18

Receptverseny harmadik kategória eredményhirdetés

Íme az ünnepi receptek nyertesei!