
Középérésű szőlőfajta, amely kiváló alkalmazkodó-képességgel rendelkezik a magyar éghajlati viszonyokhoz. Levelei jellegzetes ötkaréjúak, közepesen nagy méretűek, a levelek felülete kissé érdes tapintású. A fürtök általában közepesen sűrűek, hengeres vagy kúpos alakúak, a bogyók pedig kicsik, gömbölyűek, érett állapotban zöldessárga, majd aranysárga színűek. A héj viszonylag vékony, ami miatt a szőlő érzékeny a mechanikai sérülésekre, ugyanakkor ez a tulajdonság előnyös a borkészítés során, mert könnyebb kinyerni belőle a mustot.
A fajta egyik legnagyobb előnye a jó fagytűrő képessége, ami különösen fontos a magyar klimatikus viszonyok között. Az olaszrizling viszonylag korán hajt, ezért a késő tavaszi fagyok veszélyeztethetik, azonban általában jól bírja a téli hidegeket. Termőképessége kiváló, gyakran nagy terméseket ad, ami azonban a minőség rovására mehet, ezért fontos a megfelelő termésszabályozás. A fajta jól tűri a szárazságot is, ami különösen értékes tulajdonság a klímaváltozás korában.

Az egyik legnépszerűbb hazai borszőlő termőhelyei
Magyarországon az olaszrizling szinte minden borvidéken megtalálható, de különösen a Balaton-felvidéken, a Dunántúli-dombságban, valamint az Észak-magyarországi borvidékeken terjedt el jelentős mértékben. A Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki, Somló és Neszmélyi borvidékeken készülnek különösen kiemelkedő olaszrizling borok, amelyek jól tükrözik a különböző terroir adottságait.

A Somlói borvidék szintén híres olaszrizling borairól, ahol a vulkanikus talaj és a különleges mikroklíma együttesen olyan egyedi karakterű borokat eredményez, amelyek híresek voltak már a történelmi időkben is. A somlói szőlőskertekben termett olaszrizling borok különösen jó savszerkezetűek és hosszú élettartamúak.
Gazdag borválasztékban teljesednek ki az olaszrizling aromái
Az olaszrizlingből rendkívül sokféle bor készíthető, ami nagymértékben hozzájárul a fajta népszerűségéhez. A klasszikus száraz fehérborok mellett kiváló alapanyag édeskés, félszáraz borok készítésére is. A modern borkészítési technológiák lehetővé teszik, hogy az olaszrizling természetes savtartalmát és frissességét megőrizzük a végtermékben.

A hagyományos készítési mód szerint az olaszrizling borokat általában rozsdamentes acéltartályban erjesztik, ami megőrzi a fajta eredeti gyümölcsös karakterét. Az így készült borok jellemzően frissek, könnyed testűek, kellemes savtartalommal rendelkeznek. Az aromaprofil gyakran zöld alma, citrusfélék és virágos jegyek kombinációja, amelyhez gyakran társul egy finoman fűszeres ízárnyalat is.
A természetes édesség megőrzésével készült olaszrizling borok különösen kedveltek a magyar fogyasztók körében. Ezek a borok a szőlő természetes cukortartalmának egy részét megtartják, ami harmonikus egyensúlyt teremt a savakkal. Az ilyen borok kiváló aperitifként szolgálnak, de könnyű ételek, saláták mellé, grillezett zöldségek, sajtok, sonkák és húsok mellé is remekül passzolnak.

A Sóvárgó Fehér Cuvée-nek az olaszrizling adja gerincét és alapkarakterét: izgalmas, intenzíven gyümölcsös íz és illatvilág jellemzi, zöld almás és citrusos jegyekkel, kerek, harmonikus savakkal és kifinomult mineralitással. Ez a Móri borvidékről származó száraz fehérbor egyszerre könnyű és karakteres – 12-14°C-on fogyasztva remekül illik friss, nyári salátákhoz, érlelt sajtokhoz, sonkához, és grill-ételekhez is. Egy könnyű, nap végi vacsorához, hétvégi grillpartihoz és ünnepi eseményekre is remek választás.

A Móri borvidéken különleges harmóniákkal érik az olaszrizling
Az Észak-Dunántúli borrégióhoz tartozó Móri borvidék különleges helyet foglal el az olaszrizling magyarországi történetében, hiszen ez a viszonylag kis kiterjedésű, de rendkívül jellegzetes borvidék a fehér szőlők otthona. A Móri-medence (vagy Móri-árok) egyedülálló geológiai adottságai, a mészkő alapkőzetre települt löszös talajok és a kontinentális éghajlat különösen kedveznek az olaszrizling termesztésének.
A móri olaszrizling borok sajátos karakterrel rendelkeznek, amely megkülönbözteti őket a más borvidékeken termelt társaiktól. A mészkő altalaj ásványi anyagai különleges ízjegyeket kölcsönöznek a boroknak, amelyek általában teltebb testűek és komplexebb aromaprofillal rendelkeznek.
A móri terroir hatására az olaszrizling borok gyakran mutatnak finoman ásványos jegyeket, amelyek harmonikusan ötvöződnek a fajta jellegzetes gyümölcsös karakterével.

A borvidék hagyományai mélyen gyökereznek a történelemben, és a helyi borászok generációkon át halmozott tapasztalatai révén olyan egyedi borkészítési módszereket fejlesztettek ki, amelyek a legjobban kihozzák az olaszrizling potenciálját a móri adottságok között. A tradicionális móri pincék, amelyek gyakran a mészkő sziklába vájva épültek, ideális körülményeket biztosítanak a borok érlelésére és tárolására.
Innen származik a Paulus Molnár Borház Sóvárgó Fehér Cuvée-je is, amely – akárcsak a borvidék – különleges ásványos jegyeivel tűnik ki az olaszrizlingből készült száraz fehérborok kínálatából. Már csak néhány jó recept kell hozzá, hogy igazán élvezhessük aromáit! Mutatunk néhány fogást, amellyel megágyazhatunk e remek fehérbornak: