
A mélyvöröstől a buborékokban kiteljesedő fehérborokig – kalandozás a cava hazájában
A Spanyolország mediterrán partvidékének borrégiójához tartozó Katalónia szőlőültetvényein többek között olyan jellegzetes fajták teremnek, mint a tempranillo, a grenache, a monastrell, a macabeo, a xarel-lo, a parellada és a bobal. Mindegyik egyedi karakterrel, különleges ízharmóniákkal gazdagítja az itteni borok és pezsgők széles választékát.
Testes vörösborok a Katalán föld jegyeivel
A katalóniai borászat gerincét képező szőlőfajták között a tempranillo különleges helyet foglal el, bár eredetileg nem katalán származású. Ez a nemes vörös szőlő a Rioja vidékéről érkezett a 19. század végén, de gyorsan megtalálta helyét a katalán borászok szívében és pincéiben. A tempranillo Katalóniában eltérő karaktert ölt, mint északi szülőföldjén. A mediterrán klíma hatására a szőlőszemek vastagabb héjat fejlesztenek, ami intenzívebb színt és magasabb tanninszintet eredményez. A barcelonai borvidéken termesztett tempranillo borok jellemzően teljesebbek, gyümölcsösebbek, mint rioja-i társaik, és gyakran mutatnak finom füstös jegyeket is, amelyek a talajtani különbségekből erednek.

A grenache esetében azonban autentikus katalán örökségről beszélhetünk, hiszen ez a szőlőfajta a Földközi-tenger medencéjének őshonos növénye. Katalóniában a grenache különösen jól érzi magát a szárazabb, meredekebb lejtőkön, ahol a szőlőtőkék gyökerei mélyre hatolnak a kőzetes talajba. A grenache alapú borokban gazdag gyümölcsösség és kellemes melegség uralkodik, vörös bogyós gyümölcsök aromáival és finom fűszeres jegyekkel. A régióban gyakran keverik más szőlőfajtákkal, különösen tempranillóval és monastrellel, hogy komplex és harmonikus borokat hozzanak létre. A grenache természetes hajlama a magas alkoholtartalomra Katalóniában különösen is előnyére válik, mivel a mediterrán napsütés optimális érést biztosít számára
A monastrell (franciául mourvèdre) szintén a mediterrán térség gyermeke, amely Katalóniában különleges elismerést vívott ki magának a borászok körében. Ez a későn érő szőlőfajta igényli a hosszú, meleg vegetációs időszakot, amit Katalónia klímája maradéktalanul biztosít számára. A monastrell alapú borok mély színűek, magas tanninszinttel rendelkeznek, és hosszú élettartamúak. Jellegzetes aromaprofiljuk a vadhús, a bőr és a mediterrán fűszerek felé hajlik, különösen a rozmaring és a kakukkfű jegyei tűnnek fel bennük.

A bobal szőlőfajta eredetileg a valenciabeli és aragóniai vidékek növénye, de Katalóniában is terem kisebb ültetvényeken. A bobal jellegzetesen mélybordó színű spanyol szőlő, amely tanninban gazdag borokat eredményez. Katalóniában gyakori, hogy a bobal strukturáltságával és színintenzitásával járul hozzá a cuvée-k minőségéhez. Természetes hajlama a magas savtartalomra különösen értékes tulajdonság a mediterrán klímában, ahol a savak megőrzése gyakran kihívást jelent a borászok számára.
A spanyol cava különleges fajtái
A fehér szőlőfajták közül a macabeo képviseli talán a legjellegzetesebben a katalán identitást. Ez az őshonos szőlőfajta évszázadok óta jelen van a régió szőlőültetvényeiben, és alapvető szerepet játszik a katalán pezsgőkészítésben is. A macabeo rendkívül alkalmazkodó-képes szőlő, amely egyaránt megállja helyét a tengerparti síkságokon és a magasabban fekvő dombvidékeken. A belőle készült borok általában közepes testűek, kellemes savtartalommal és citrusos aromákkal. A macabeo különlegessége, hogy rendkívül jól őrzi meg frissességét még a melegebb évjáratokban is, ami a mediterrán klíma változékonyságát tekintve rendkívül értékes tulajdonság.

A xarel-lo szőlőfajta kizárólag a katalán borvidékeken honos, és különösen a pezsgőkészítésben játszik meghatározó szerepet. A xarel-lo természetes savtartalma és aromaintenzitása miatt ideális alapanyag a hagyományos katalán pezsgőkhöz, de önálló borként is kiváló eredményeket produkál. A xarel-lo borok jellegzetessége a friss almás-körtés gyümölcsösség és a finom ásványos utóíz, amely a katalán terroárról árulkodik.
A parellada a katalán fehér szőlőfajták triumvirátusának harmadik tagja, amely elsősorban a magasabban fekvő területeken érzi jól magát. Ez a szőlő különösen érzékeny a klímára, és csak a megfelelő mikroklímában tudja kiteljesíteni aromapotenciálját. A parellada alapú borok kifinomult eleganciájukról ismertek, virágos és gyümölcsös jegyekkel, amelyeket gyakran kísér egy alig észrevehető füves vagy mentás árnyalat. A pezsgőkészítésben a parellada adja a végtermék finomságát és elegáns gyöngyözését.

Frissességével és gyümölcsös, elegáns, enyhén mézes jegyeivel a Visiega Cava Brut a katalán borrégió egyik különleges pezsgője, amely a vidék ikonikus szőlőfajtáiból készül, hagyományos érleléssel. Sant Sadurní d’Anoia a cava készítés központja Katalóniában: itt palackozzák a Visiega Cava Brut száraz pezsgőt is és itt rendezik meg minden év októberének második hetében a cava ünnepét (katalán nyelven: La Setmana del Cava). A macabeo, a xarel-lo és a parellada házasításából érlelt Visiega Cava Brut remek választás aperitiffnek, de jól illik halak, tenger gyümölcsei és saláták mellé is. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 6-9 °C között.
A spanyol cava reneszánszát éli manapság. A szőlő első préseléséből készülő pezsgő kiválóan megállja a helyét különböző alkalmak gasztronómiai kompozícióiban. Íme, néhány fogás, amihez ajánljuk:

Aki szeretné jobban megismerni a katalán borrégiót, annak érdemes időt szánnia rá: ilyenkor, szüret idején a legélénkebb a vidék, ahol minden 100 főre jut egy cava pincészet, és ahol nemcsak a borok és a pezsgők, de a gasztronómia is különlegességekkel vár. A May Y Mantagna, azaz tenger és hegy ölelésében kiteljesedő helyi kultúra évszázados gasztronómiai tradíciókat őriz, amelyeket érdemes felfedezni. Ha ízlett az étel, koccintsunk a katalánok egészségére egy pohár Visiega Cava Brut-vel!
A cikk megjelenését a METRO támogatta.
