Sült zöldségkrémet sokféle zöldségből készíthetünk: sütőtökből, gyökérzöldségekből, padlizsánból, cukkiniből, krumpliból. Lehet csak csupa zöldség, házasíthatjuk krémsajttal, fetával, túróval, majonézzel, tojással.
Ehhez a töknek álcázott zöldségkrémhez válasszunk olyan variációt, ami színben elüt a sárgarépától, és amit jól tudunk formázni, vagyis kevésbé krémes.
Vegyük figyelembe, hogy egy nappal előbb érdemes elkészíteni, tálaláskor viszont elegendő csak kicsomagolni és máris kínálható, tehát kiváló vendégváró.
Hozzávalók
- 40 dkg paszternák, petrezselyemgyökér és zeller – kedvünk szerinti arányban
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 1 ágacska rozmaring
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg vaj
- 1 vöröshagyma
- 15 dkg túró
- pár csepp citromlé
- 20 dkg sárgarépa
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, tűzálló tálba tesszük a rozmaringgal és a fokhagymával együtt. Megsózzuk, kevés olajjal megspricceljük, és lefödve előmelegített sütőbe téve 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Közben a vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát. A kihűlt zöldségeket villával összetörjük, vagy aprítógépben pépesítjük. Hozzáadjuk a túrót, a pirított hagymás vajat, alaposan összedolgozzuk. Pár csöpp citromlével ízesítjük, ha szükséges, utána sózzuk. Lefedve néhány órára behűtjük, hogy formázható legyen.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A sárgarépát finomra reszeljük, és előkészítünk vékony fóliát és befőttes gumikat. A zöldsége masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, reszelt répába forgatjuk, és ha körös-körül befedte a répa, szorosan fóliába csomagoljuk. Itt még tudunk rajta alakítani, majd 3-4 gumit húzunk rá, ezzel alakíthatjuk ki a tököcskéken a gerezdeket. Tálalásig hűtőbe tesszük. Amikor kicsomagoljuk, a tök szára helyére nyomhatunk egy-egy paprikacsumát, hogy még nagyszerűbb legyen a látvány.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho