Zöldségkrém töknek öltözve

Gasztro

Zöldségkrém töknek öltözve

Nem csak a vegetáriánusok kedvencei a különféle kencék, ízletes zöldségekből. Egész évben készíthetjük őket, isteni ízekkel varázsolnak el, vitamindúsak, egészségesek. Lehetnek bársonyosan krémesek vagy durvább textúrájúak, de küllemük nem olyan vonzó, valami frappáns kell hozzá, hogy tényleg ütős legyen. Amikor éppen tökös időt élünk, miért ne öltözhetne töknek a zöldségkrém, még akkor is, ha nincs is benne a sárgahúsú névadó?

Sült zöldségkrémet sokféle zöldségből készíthetünk: sütőtökből, gyökérzöldségekből, padlizsánból, cukkiniből, krumpliból. Lehet csak csupa zöldség, házasíthatjuk krémsajttal, fetával, túróval, majonézzel, tojással.

Ehhez a töknek álcázott zöldségkrémhez válasszunk olyan variációt, ami színben elüt a sárgarépától, és amit jól tudunk formázni, vagyis kevésbé krémes.

Vegyük figyelembe, hogy egy nappal előbb érdemes elkészíteni, tálaláskor viszont elegendő csak kicsomagolni és máris kínálható, tehát kiváló vendégváró.

Hozzávalók

  • 40 dkg paszternák, petrezselyemgyökér és zeller – kedvünk szerinti arányban
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 15 dkg túró
  • pár csepp citromlé
  • 20 dkg sárgarépa

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, tűzálló tálba tesszük a rozmaringgal és a fokhagymával együtt. Megsózzuk, kevés olajjal megspricceljük, és lefödve előmelegített sütőbe téve 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Közben a vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát. A kihűlt zöldségeket villával összetörjük, vagy aprítógépben pépesítjük. Hozzáadjuk a túrót, a pirított hagymás vajat, alaposan összedolgozzuk. Pár csöpp citromlével ízesítjük, ha szükséges, utána sózzuk. Lefedve néhány órára behűtjük, hogy formázható legyen.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A sárgarépát finomra reszeljük, és előkészítünk vékony fóliát és befőttes gumikat. A zöldsége masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, reszelt répába forgatjuk, és ha körös-körül befedte a répa, szorosan fóliába csomagoljuk. Itt még tudunk rajta alakítani, majd 3-4 gumit húzunk rá, ezzel alakíthatjuk ki a tököcskéken a gerezdeket. Tálalásig hűtőbe tesszük. Amikor kicsomagoljuk, a tök szára helyére nyomhatunk egy-egy paprikacsumát, hogy még nagyszerűbb legyen a látvány.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Házi szaloncukor

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik a többi nép ünnepétől, hogy nálunk a fenyőváról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. Sőt, azt már mindenki pendelyes korában elsajátította, hogy hogyan kell észrevétlenül kibontani, majd üresen szépen visszacsukni a fán csüngő csomagolást.