Fetás paradicsomos kence

Gasztro

Fetás paradicsomos kence

Úgy kezdődött, hogy volt egy halom mindenféle, leginkább salátának való. És ott a kovászos uborka is – jéghidegen annál nincsen jobb. Nos, mi legyen a sorsuk ezeknek a hűtő mélyén lapuló, már kissé hervatag zöldségeknek? Legyen belőlük valami kenyérre kenhető, este tunkolható gezemice! Ennél nincs is egyszerűbb! És ha rákapsz az ízére, akkor tutira ez lesz a nyár slágere.

És nem csak az szó szoros értelmében vett ízére, mert az íz sosem lesz ugyanaz. Viszont az, hogy beleteszed a sütőbe, megsütöd, megfűszerezed, pépesíted, és learatod a babérokat: ennek az ízét kell megtapasztalnod. Mert egész évben nagy hasznát fogod venni!

A sült zöldségek sokkal finomabbak, mint a főttek. Érdemes a köretekhez is megsütni inkább, mintsem párolni.

 

Tovább olvasok

Ha pedig van maradék zöldség, vagy valami zseniálisan finom tunkoló-kenegető lenne jó, akkor így járj el: 

Egy tűzálló tálba önts egy-két kanálnyi olajat, és darabold bele a zöldségeket. Lehet vegyesen, ami éppen van kéznél. Paradicsom, paprika, cukkini, egy-egy darab pont elegendő. Legyen benne vöröshagyma, fokhagyma bőven, vagy annyi amennyire szereted a hagymás ízt.

Só csak módjával, mert a tetejére szelt feta is éppen eléggé sós. Ha kedveled a csípőset, némi chili, vagy bors, és a nyár zöldfűszerei: friss rozmaring, szurokfű, bazsalikom.

Fedd le, és mehet a sütőbe, 200 fokon 15-20 perc alatt megsül. Hagyd hűlni fedő alatt, addig is szépen érik össze! Ha már langyos, akkor pépesítsd botmixerrel vagy aprítógépben, és kész. Nem baj, sőt, én például úgy szeretem, ha nem lesz teljesen egynemű, sima, krémes, hanem kicsit rusztikus jellegű, amelyben még esetleg felismerhetők az alkotóelemek. De ez is ízlés kérdése.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Jöhet a kóstolás! Lehet, kell még bele csöppnyi só, vagy egy kiskanálnyi citromlé vagy balzsamecet. Ha túl sűrű, kevés tökmag- vagy olívaolaj. Ha kedveled, apróra vágott friss zöldfűszerrel gazdagíthatod: a petrezselyem, a snidling nagyon jól illik hozzá. Mehet is hűtőbe néhány órára, addigra az ízek valóban összefonódnak benne.

Készítheted padlizsánnal, kerülhetnek bele gyökérzöldségek is,

ám ez utóbbiakat kicsit tovább kell sütni, de a sárgarépa, a paszternák elképesztően finom ízötvözetekkel kedveskedik!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Jól lezárva egy-két hétig a hűtőben eltarthatod, tehát jóelőre elkészíthető. Szuper vendégváró, viheted kirándulásra. Kínálhatod felvágott helyett, péksüteménnyel, vagy mártogatónak chips mellé. Az benne a jó, hogy sosem unod meg, mert nem lesz sosem ugyanaz.

Egyetlen dolog állandó benne: az, hogy gyerekjáték elkészíteni, és mindenki a szája íze szerint formálhatja.

Sőt, maradékmentőnek is jó, vagy ha épp nyaralni indulsz, és a hűtőben meghallod néhány elbújt zöldség jajkiáltását.