Sült cukkinikrém az uzsonnás dobozba

Gasztro

Sült cukkinikrém az uzsonnás dobozba

Nap-nap után nehéz kérdés: mi legyen az uzsonnás dobozban? Mit vigyünk magukkal ebédre, tízóraira, kirándulásra, munkába? Sok szempontot kell figyelembe venni, de valljuk be, az idő és a pénz mindig előrébb való, mint az, hogy az ennivaló tényleg egészséges legyen! Pedig ilyenkor, nyár végén, a kert és a piac tengernyi finom hozzávalót kínál, amiből változatosan lehet készíteni finomságokat.

Nálunk régóta beváltak a sült zöldségkrémek. Az a nagyszerű bennük, hogy gyorsan, egyszerűen, változatosan lehet elkészíteni őket, és még egészségesek is. Nincs bennük tejtermék, glutén, tehát az ezekre érzékenyek is fogyaszthatják őket.

Az elkészítésük pedig szinte gyerekjáték! Fel kell darabolni a hozzávalókat, betenni egy tűzálló tálba, lefedni és forró sütőbe téve, 190 fokon 15-20 percig sütni.

Hagyni a fedő alatt kihűlni, ezalatt minden megpuhul, az ízek szépen megszelídítik egymást. Azután kevés olajat adni hozzá, nálunk ez olíva- vagy tökmagolaj szokott lenni, kedvünk szerint. Beledarabolni kedvenc zöldfűszereinkből, esetleg kevés fokhagymával vagy chilivel bolondítani, és simára turmixolni. Ha kívánjuk, megsózzuk, és máris mehet a hűtőbe.

 

Tovább olvasok

Az ősz végi cukkinik jó alapot adnak ezekhez a krémekhez, kirántani, megsütni már nem nagyon fűlik a foga senkinek hozzá. Így viszont elrejthetjük, ha néhány piros színű paprikát, vöröshagymát teszünk mellé. Mehet bele akár padlizsán is, vagy maradék gyökérzöldség.

A paradicsommal bánjunk csínján, mert levet ereszt, de egy kisebb, húsosabb feltétlenül jót tesz az ízének!

Nálunk legtöbbször halovány narancsszínű lesz a végeredmény, a paprikától, paradicsomtól, szép színt kap a cukkinikrém, a hagyma, fokhagyma kellő zamatot társít hozzá. Olívaolajjal keverem ki, bazsalikommal, snidlinggel, vagy kaporral fűszerezem. Ha a fiúk kedvében szeretnék járni, a füstölt fűszerpaprika sem marad ki belőle!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

De olykor inkább zöldben játszik, ha zöldpaprika kerül közé, vagy egy kis béna formájú padlizsánt darabolok hozzá. Ehhez jól illik a tökmagolaj, a friss kakukkfű, a gazdagon mért fokhagyma. Való igaz, ez a változat inkább estére való, erős aromái miatt! A variációk mindig lehetnek testre- és alkalomra szabottak, hiszen mindig mást kínál a kert, más a kedvünk, lehet vele kísérletezni, mert elronthatatlan.

A jól behűtött krémet kenhetjük kenyérre, mártogathatunk bele zöldség-hasábokat, chipszet. Kínálhatjuk roston sültek mellé, kanalazhatják kisgyerekek főzelék gyanánt.

Ha pedig egy este inkább meleg krémlevesre vágyunk, zöldséglevessel (akár leveskockából) felöntve felmelegítjük, és levesgyönggyel, pirított zsemlekockával, szárazon pirított tökmaggal a tetején, leveses csészében tesszük az asztalra a pillanatok alatt elkészült, ízletes, bársonyosan sűrű végeredményt.