Padlizsánpuding
Hozzávalók
- 1 kg padlizsán
- 4 tojás
- 1 dl tejszín
- 4 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
A tál kikenéséhez: 2 dkg vaj
Elkészítés
A padlizsánokat faszénparázs felett (vagy a sütőben) megsütjük. Kissé kihűtjük, héját lehúzzuk. A levét leöntjük, a húsát összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt, az összezúzott fokhagymát, sóval őrölt borssal ízesítve habosra keverjük. Kivajazott tűzálló tálba töltjük és vízzel telt tepsiben előmelegített sütőbe téve 35-40 perc alatt kigőzöljük. Hidegen vagy melegen tálaljuk.
Padlizsánpuding – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Makrancos sütőtökfelfújt
Hozzávalók
- 30 dkg sült sütőtök
- 3 dkg étkezési búzakeményítő
- 4 tojás
- 30 dkg tehéntúró
- 2 evőkanál citromlé
- csipetnyi őrölt fahéj és őrölt koriander
A forma kikenéséhez: vaj
Elkészítés
A megsült tök húsát kikanalazzuk, összetörjük. A mézet, a búzakeményítőt, a tojások sárgáját meg az áttört túrót hozzáadjuk. A citromlével, az őrölt fahéjjal és korianderrel fűszerezzük, végül a tojások fehérjéből vert habot is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent formákba vagy tűzálló tálba töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 35-40 perc alatt megsütjük.
Makrancos sürőrökfelfújt – – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Céklapuding füstölt makrélával
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- só
- reszelt szerecsendió
- 8 dkg reszelt sajt
- 50 dkg cékla
- 25 dkg burgonya
- kömény
- 1-2 babérlevél
- 2 dkg vaj
- só
- őrölt fehérbors
- 1 kiskanál ételízesítő por
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál zselatin
- 4 db, egyenként kb. 20 dkg-os füstölt makréla
Elkészítés
A tojássárgákat csipetnyi sóval és a puha vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. A papírt lehúzzuk róla és hűlni hagyjuk. Az alaposan megmosott céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a még forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk. Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd a tejföl felével elkeverjük. Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk. A kisült tésztalapot egy magas falú kistepsibe fektetjük, a céklás masszát rásimítjuk, fóliával lefedjük és legalább 4 órán át dermesztjük.
Tálalás előtt a céklapudingot négyzetes darabokra vágjuk, sűrű tejföllel megkenegetjük. A füstölt, fűszeres halat salátalevélre helyezzük, és máris tálalhatjuk.
Ajánljuk még: