Gyógyhatása miatt is érdemes fogyasztani: vér- és vesetisztító, serkenti a bélműködést, enyhe hashajtó hatású. A rebarbarából készült kompót leve vitamindús üdítő ital, de készíthetünk a zamatos levélnyelekből levest, mártást, tehetjük sütemények töltelékébe, de sós ételekben, zöldségekkel társítva is jól érvényesül pikáns íze.
Télire lekvár, befőtt készülhet belőle, akár gyöngéden fűszerezve, avagy banánnal, eperrel, cseresznyével házasítva.
Kedves szomszédunk kertjében hatalmas tő rebarbara terpeszkedik. Bő másfél méter átmérőjű, harsány-zöld levelei méltóságteljesen övezik a nyár közepén kimagasló virágszárakat. Az öntözést, a trágyázást meghálálja, láthatóan jól érzi magát: szomszédaim dísznövénynek nevelik ezt, a számukra ismeretlen nevű "virágot". Szavaim hallatán szinte felháborodtak: sosem tennének olyat, hogy levágják, hát még, hogy elfogyasszák ezt az évek során szinte családtaggá előlépett termetes növényt.
Hatalmas leveli nem fogyaszthatók, ám a kertben hasznát vehetjük. A levágott leveleket és a hámozásnál megmaradt növényi részeket forrázzuk le, és ha kihűlt, leszűrve permetezzük vele a zöldségféléket, virágokat.
Atkák, hagymalégy ellen remek biokerti szer a rebarbara forrázata.
Rebarbara-krémleves pirított daragaluskával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rebarbara-krémleves pirított daragaluskával
Hozzávalók
- 40 dkg rebarbara
- 20 dkg cukor
- 1 citrom
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál búzakeményítő
- 2 dl tej
- 2 evőkanál búzadara
- 4-5 evőkanál olaj
Elkészítés
A rebarbarát megtisztítjuk, húsát 2 cm-es darabokra vágjuk. Egy liternyi vízzel felöntjük, cukorral, citromlevével és a citrom lereszelt sárga héjával ízesítve puhára főzzük. A búzakeményítővel elkevert tejföllel besűrítjük. Még egyszer átforraljuk, végül a tűzről levéve botmixerrel pépesítjük. A galuskához a tejet felforraljuk, csipetnyi cukorral ízesítjük, majd folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a búzadarát és sűrűre főzzük. A masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk, és kevés felforrósított olajon megpirítjuk őket.
Forrón tálaljuk a levest a daragaluskával, de forró napokon behűtve is kitűnő. Akácvirágzás idején néhány akácvirág a levesbe keverve különleges ízt ad.
Rebarbarapite
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 30 dkg rebarbara
- 5 dkg cukor
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 8 dkg vaj
A töltelékhez:
- 2 tojás
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál búzakeményítő
Rebarbara – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A rebarbarát megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és annyi cukros vízben, amennyi éppen ellepi, 3 percen át főzzük, majd lefödve hűlni hagyjuk. Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, majd a lisztet apránként hozzáadva, rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarva legalább fél órán át pihentetjük. Azután lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28-30 cm átmérőjű formát. A tojásokat a tejföllel meg a mézzel elkeverjük, beledolgozzuk a keményítőt és szépen elegyengetjük a tésztán. Rátesszük a lecsöpögtetett rebarbarát – a levét üdítő italként elfogyaszthatjuk vagy gyümölcsleveshez adhatjuk. A pitét előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Rebarbaradesszert levendulával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rebarbaradesszert levendulával
Hozzávalók
- 30 dkg rebarbaraszár
- 12-15 dkg cukor
- 8-10 szál levendula
- 1 dl félédes fehérbor
- 2 evőkanál búzakeményítő
Elkészítés
A rebarbarát megtisztítjuk: héját vékonyan lehámozzuk, a szárakat darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. A búzakeményítőt elkeverjük a borban, és a levendulával együtt a forrásban lévő rebarbarához adjuk. Szüntelen kevergetés mellett felfőzzük. Ha szükséges, utána ízesítjük (a levendulát esetleg el is távolíthatjuk belőle), és üveg kelyhekbe porciózva behűtjük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot, levendulás kekszet is ehhez az üdítő, nyári desszerthez.
Attól függően, hogy zöld, vagy vöröses színű rebarbaránk van, más-más színű desszertet fogunk kapni, lágy pasztell zöldet vagy kellemes halvány rózsaszínűt.