Vajrumtól a pumpkin spice lattéig: 7+1 különleges forró ital télire

Gasztro

Vajrumtól a pumpkin spice lattéig: 7+1 különleges forró ital télire

Ha némiképp lassan is, de csak beköszöntött a várva várt hideg tél, és ezzel együtt megannyi szuper lehetőség. Mert hideg ide, hideg oda, minden évszaknak megvannak a maga különlegességei, amik miatt szeretni lehet őket. A hó különleges fehérségén és a téli sportok kalandjain túl ne feledkezzünk meg az összebújós esti pillanatokról sem! És hogy ezt az együtt töltött időt egy kicsit meg is fűszerezzük, készültünk pár különleges recepttel a forró italok világából.

Indiai gyömbéres tea

A hagyományos indiai gyömbéritalt a friss rozmaring, édeskömény, kardamom és menta illata járja át. Ideális tea lehet a stresszes téli hétköznapokra, egy lélekkitáró beszélgetéshez, a fáradt gőz kieresztéséhez. Elkészítése egyszerű: forraljunk fel egy liter vizet, majd tegyük bele a következő összetevőket: négy kávéskanál zúzott kardamom, egy teáskanál édeskömény és rozmaring apróra vágva, egy közepes darab friss gyömbér megtisztítva és apróra vágva és hat egészséges mentalevél. Ezeket fedő alatt öt percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, és töltsük meg bögréinket.

Chai latte

A karácsonyi illatok kedvelőinek kitűnő választás lehet ez a különleges forró ital. Hozzávalók: egy liter víz, hat teáskanál fekete tea, fél liter zsírdús tej (amennyiben lehet, 3,5 %-os zsírtartalommal), hat teáskanál nádcukor és hat teáskanál porrá őrölt fűszerkeverék fahéjból, csillagánizsból, gyömbérből és szerecsendióból. Ha valaki nem szeretne külön-külön bajlódni az összekészítéssel, akkor választhat mézeskalács fűszerkeveréket is, de ez esetben a csomagoláson mindenképpen ellenőrizze az összetevők listáját, hogy adalék- és cukormentes legyen a fűszerkeverék!

Tovább olvasok

Az elkészítéshez forraljuk fel a vizet, öntsük le vele a teát és a fűszereket és hagyjuk állni pár percig. Közben a tejet gőzöljük, vagy lábosban hevítsük forrásig. Figyeljünk oda, hogy ne forrjon fel! Ha a tejet lábosban melegítjük, akkor mielőtt hozzáadjuk a többi összetevőhöz, habosítsuk fel! A fűszeres teát szűrjük le, édesítsük a cukorral, osszuk el a bögrékben, majd kanalazzuk rá a tejhabot!

Forralt cider

Elkészítése egyszerű: fél liter cidert felteszünk főni két deciliter almalével (lehetőleg 100 százalékos gyümölcslevet válasszunk), és a hozzá illő fűszerekkel ízesítjük. Szórhatunk bele szegfűszeget, tehetünk bele fahéjrudat vagy akár friss gyömbért is. Ha felforrt, alacsony lángon tíz percig tovább főzzük, majd forrón, leszűrve bögrékbe öntjük. Alkoholtartalma miatt csak felnőtteknek ajánljuk!

Pumpkin spice latte

Elsőként készítsük el az ital lelkét, a fűszerkeveréket: keverjünk össze négy evőkanál fahéjat és két evőkanál őrölt gyömbért, négy teáskanál szerecsendiót és két teáskanál szegfűborsot, illetve szegfűszeget. Az így elkészült fűszerkeveréket bármikor felhasználhatjuk, az italunkhoz csak fél teáskanálnyi mennyiségre lesz szükségünk belőle.

Főzzünk le két eszpresszónyi kávét, majd keverjünk bele egy evőkanál sütőtökpürét, egy evőkanál mézet, egy csipet vaníliakivonatot, egy nagyon kis csipet sót és a fél teáskanálnyi fűszerkeveréket. Öntsük az így kapott fűszeres sütőtökös kávét bögrékbe, és adjunk hozzá felforrósított, habosított tejet. Az édes ízek kedvelői tejszínhabbal és egy kis plusz fahéjjal is ízesíthetik. Koffeintartalma miatt inkább kora délután fogyasszuk, vagy egy hétvégi ebéd után, amikor a gyerekek lefeküdtek aludni, és a szülők végre maguk közt lehetnek!

Új őrület: a vajrum

Meghódította az ínyencek világát a Harry Potter-mesékből ismertté vált vajsör rokona, az izgalmas ízeket hozó vajrum. Elkészítéséhez először keverjünk el 100 gramm vajat kicsit több, mint fél bögre barnacukorral, és fűszerezzük egy csipet sóval, szegfűszeggel, fél teáskanál fahéjjal, negyed teáskanál szerecsendióval. Italunk akkor lesz igazán élvezetes, ha a vajat jó habosra keverjük.

Tegyünk két evőkanál vajat minden bögrébe, és adjunk hozzá bögrénként fél deciliter rumot illetve két deciliter forrásban lévő vizet. Addig keverjük, amíg a vaj el nem olvad, végül tejszínhabbal és fahéjjal turbózzuk fel. De ne feledjük: ez csak felnőtteknek ajánlott ital!

italok telre

 

Birsalmapuncs

Hét deciliter almalevet forraljunk fel ugyanennyi vörösborral, egy rúd vanília kikapart belsejével, és főzzünk bele 4 birsalmát (megtisztítva, felkockázva). Adjuk hozzá egy bionarancs héját (Csak olyan narancsot válasszunk, aminek héja igazoltan emberi fogyasztásra alkalmas!), és olvasszunk fel benne kicsit több mint tíz dekagramm barnacukrot. Ha az ízek összeforrtak, tegyük bögrébe, és forrón kínáljuk!

Egyszerű de nagyszerű: a gőzös tej

Egy kivételesen kellemes, megnyugtató ital, ami tökéletes választás lefekvés előtt, vagy nassolás helyett az esti órákban. A gőzös tej elkészítéséhez forraljuk fel a tejet hat evőkanál mézzel, egy teáskanál őrölt fahéjjal, pár darab szegfűszeggel és egy kevés szerecsendióval. Habosítsuk, töltsük bögrébe, és szórjunk egy kevés fűszert a tetejére is. Tehetünk bele vaníliát, fehércsokit vagy akár narancsot is.

Narancsos grog

Hozzávalók: egy darab tojássárgája, három deciliter narancslé, egy tasak vaníliáscukor, egy presszókávé, egy felesnyi rum és egy csipetnyi fahéj, szerecsendió, kakaó, vanília fűszerek ízlés szerint. A tojássárgát keverjük ki a cukorral, a narancslevet forraljuk fel a kávéval és a rummal, majd öntsük hozzá a cukorral kikevert tojáshoz. Keverjük össze, töltsük bögrékbe, és szórjuk meg a fűszerekkel. Egészen különleges ízélmény lesz belőle!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X