Vadas marhanyelv és fehérpecsenye

Gasztro

Vadas marhanyelv és fehérpecsenye

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 1 egész marhanyelv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
  • 50 dkg marha fehérpecsenye

A mártáshoz:

  • 6-7 szál sárgarépa
  • 4-5 szál fehérrépa
  • 1 fej zeller
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 3-4 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek cukor
  • 2 ek mustár
  • 1 nagy marék kapribogyó
  • 2 szardella
  • ½ citrom leve
  • 1 nagy ek tejföl
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 dkg hideg vaj
  • ½ citrom héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A marhanyelvet alaposan megmossuk, majd megfőzzük. A vízbe teszünk sót, borsot, babérlevelet, egy fej fokhagymát és egy fej vöröshagymát. Körülbelül 3 óra alatt puhul meg a hús. Ezután kivesszük a főzőléből, és hagyjuk hűlni. Ha már hozzá tudunk nyúlni, akkor lehúzzuk róla a külső kérges réteget. Ezután felszeleteljük.

A mártáshoz a zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Nem kell apróra vágni, hiszen a végén le kell majd turmixolni. Kevés olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát. Közben meg is sózzuk. Ha a hagymából kifőtt nedvesség már majdnem eltűnt, hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, zellert. Ezeket is megpirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, áttesszük a zöldségeket egy nagy fazékba, felöntjük őket a nyelv főzővizével, és elkezdjük főzni.

A fehérpecsenyét felszeleteljük, majd forró serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén hirtelen megkérgezzük. Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a zöldséghez. A serpenyőben maradt pörzsanyagot egy kis fehérborral feloldjuk, és ezt is a raguhoz adjuk. A marhanyelvszeleteket is a fazékba rakjuk. Fűszerezzük babérlevéllel, durvára őrölt borssal és fokhagymával. Ha szükséges, sót is adunk hozzá.

Közben karamellt készítünk. A cukrot lassan felolvasztjuk, hozzáadjuk a mustárt, jól elkeverjük, majd a raguhoz adjuk. Nem baj, ha ilyenkor még csomós, a forró lében fel fog oldódni. Így főzzük az egészet készre. Közben a kapribogyót és a szardellát is hozzátesszük. A nyelvet negyed óra múlva, a fehérpecsenyét maximum fél óra múlva kiszedjük.  

Ezután a zöldségeket a lével együtt turmixgépbe rakjuk. Adunk hozzá citromlevet, egy nagy kanál tejfölt, és teljesen krémesre turmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a tejszínt is, és egyet forralunk rajta.  Ekkor jöhet hozzá még egy pici hideg vaj. Ezzel már nem forraljuk tovább. Végül reszelünk hozzá egy kevés citromhéjat.

 Zsemlegombóccal tálaljuk, aminek receptjét ITT TALÁLJÁTOK.

 

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.