Vadas marhanyelv és fehérpecsenye

Gasztro

Vadas marhanyelv és fehérpecsenye

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 1 egész marhanyelv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
  • 50 dkg marha fehérpecsenye

A mártáshoz:

  • 6-7 szál sárgarépa
  • 4-5 szál fehérrépa
  • 1 fej zeller
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 3-4 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek cukor
  • 2 ek mustár
  • 1 nagy marék kapribogyó
  • 2 szardella
  • ½ citrom leve
  • 1 nagy ek tejföl
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 dkg hideg vaj
  • ½ citrom héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A marhanyelvet alaposan megmossuk, majd megfőzzük. A vízbe teszünk sót, borsot, babérlevelet, egy fej fokhagymát és egy fej vöröshagymát. Körülbelül 3 óra alatt puhul meg a hús. Ezután kivesszük a főzőléből, és hagyjuk hűlni. Ha már hozzá tudunk nyúlni, akkor lehúzzuk róla a külső kérges réteget. Ezután felszeleteljük.

A mártáshoz a zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Nem kell apróra vágni, hiszen a végén le kell majd turmixolni. Kevés olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát. Közben meg is sózzuk. Ha a hagymából kifőtt nedvesség már majdnem eltűnt, hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, zellert. Ezeket is megpirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, áttesszük a zöldségeket egy nagy fazékba, felöntjük őket a nyelv főzővizével, és elkezdjük főzni.

A fehérpecsenyét felszeleteljük, majd forró serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén hirtelen megkérgezzük. Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a zöldséghez. A serpenyőben maradt pörzsanyagot egy kis fehérborral feloldjuk, és ezt is a raguhoz adjuk. A marhanyelvszeleteket is a fazékba rakjuk. Fűszerezzük babérlevéllel, durvára őrölt borssal és fokhagymával. Ha szükséges, sót is adunk hozzá.

Közben karamellt készítünk. A cukrot lassan felolvasztjuk, hozzáadjuk a mustárt, jól elkeverjük, majd a raguhoz adjuk. Nem baj, ha ilyenkor még csomós, a forró lében fel fog oldódni. Így főzzük az egészet készre. Közben a kapribogyót és a szardellát is hozzátesszük. A nyelvet negyed óra múlva, a fehérpecsenyét maximum fél óra múlva kiszedjük.  

Ezután a zöldségeket a lével együtt turmixgépbe rakjuk. Adunk hozzá citromlevet, egy nagy kanál tejfölt, és teljesen krémesre turmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a tejszínt is, és egyet forralunk rajta.  Ekkor jöhet hozzá még egy pici hideg vaj. Ezzel már nem forraljuk tovább. Végül reszelünk hozzá egy kevés citromhéjat.

 Zsemlegombóccal tálaljuk, aminek receptjét ITT TALÁLJÁTOK.

 

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X