Hozzávalók
Grízgaluska:
- 1 db tojás
- 3-4 evőkanálnyi gríz
- késhegynyi szódabikarbóna
Zöldségleves:
- 2 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- ½ fej karalábé
- ½ fej zeller
- só
- bors
- friss petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
Ha grízgaluskát készítünk, akkor mindig előre kell dolgoznunk, hogy a tészta legalább 30 percet pihenjen a főzés előtt.
A tojást kettéválasztjuk, és külön-külön felhabosítjuk a sárgáját és a fehérjét is. Nem kell gépet használnunk, bőven elég, ha egy kézi habverővel felverjük őket. Ha elkészültünk, óvatosan összekeverjük őket, majd hozzáadunk három-négy evőkanál búzadarát. Fontos, hogy sűrű, tejfölsűrűségű keveréket kapjunk! Közben hozzáadjuk a szódabikarbónát is. Ezután a keveréket lefedjük, majd hagyjuk pihenni, hogy a gríz jól beszívja a nedvességet, és kissé felpuhuljon.
Közben elkészítjük a levest. A zöldségeket megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Az olajon megdinszteljünk elsőként a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a karalábét, a fehérrépát és a zellert. Adunk hozzá egy gerezd karikára vágott fokhagymát is, és addig dinszteljük a zöldségeket, amíg a fehérrépa is kissé átveszi a sárgarépa sárgás színét, illetve míg el nem kezdjük érezni a zöldségek pirult illatát. Ekkor felöntjük a levest vízzel, ízlés szerint sózzuk, majd tetszés szerint zöldfűszerekkel ízesítjük.
Amikor a grízgaluska tésztája összeállt, akkor gyöngyöző, de nem lobogó, sós vizet forralunk. Vízbe mártott kanállal egyforma méretű galuskákat szaggatunk a tésztából, és kis lángon 10-15 percig főzzük. A levessel tálaljuk.
Ajánljuk még: