Szentivánéji vajgyertya finom füvekkel

Gasztro

Szentivánéji vajgyertya finom füvekkel

A napfordulóhoz, Szent Iván éjszakájához számos néphagyomány kötődik. Ha nem élünk velük, ha nem járkálunk a réten holdfényben mezítelenül harmatcseppeket gyűjteni, ha nem gyújtunk örömtüzet a hegyen, ha nem ugrunk át a lángok felett egymás kezét fogva, attól még ünnepelhetjük odahaza. Egy kellemes vacsorához kettesben vagy a barátokkal, éjszakába nyúló beszélgetésekhez ajánlom a finomfüves vajgyertyát.

Mert ebben benne lesz a tűz, a növények gyógyereje, hiszen a napforduló jelzi az idejét annak is, hogy elkezdhetjük a növényeink begyűjtését.

A vajgyertya alapja egy fűszervaj lesz, amihez válogathatunk kedvenc, zamatos fűszer- és gyógynövényeink közül.

Lehet benne kakukkfű, rozmaring, zsálya, bazsalikom, szurokfű. Amelyik éppen virágzásban van, természetesen azzal együtt kerülhet bele. Csinossá teszi néhány apró, ehető virág, például vadárvácska, borágóvirág, a méhbalzsam színes szirmai. Aki szereti, finomra reszelt fokhagymával is gazdagíthatja, a hiedelmek szerint az a rosszat is elűzi.

 

Tovább olvasok

Az elkészítéshez szükség lesz egy formája, amiben a vajat gyertya-formára megdermesztjük. Ez lehet kissé kúpos falú pohár üvegből, akár papírpohár. Valamint szüksége lesz a kanóchoz konyhai kötözőspárgára vagy vékony, tiszta kenderzsinegre, és egy pálcikára.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A vajat olvasszuk meg, és keverjük vele a felaprított növényeket. A zsinegből vágjunk egy megfelelő hosszúságú darabot, kössük rá a pálcikára, amely majd biztosítja, hogy szépen megálljon, amíg a vaj megdermed. A zsineget merítsük meg az olvadt vajban, majd egy kis fém- vagy porcelán tálra téve tegyük a mélyhűtőbe néhány percre. Ezalatt a vaj is hűl valamennyit.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A megkeményedett vajas zsineget állítsuk a formába, ha jól kötöttük rá, akkor a pálcika éppen ráfekszik a forma tetejére. Ha hosszabb lenne, ollóval vágjuk méretre. Töltsük meg a fűszeres vajjal, és hűtsük be.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Néhány óra alatt megdermed, ekkor szedjük ki a formából.

Ha papírpohárral dolgoztunk, az egyszerűen vágjuk le a vajgyertyáról, a pálcikát is távolítsuk el. Az üvegpoharat egy pillanatra mártsuk forró vízbe, így könnyen kicsusszan a vajgyertyánk belőle.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Meggyújtva, esetleg egy frissen sült cipó közepébe állítva tegyük az asztalra. A láng szép lassan olvasztja a vajat, amit kenyérdarabkákkal kitunkolhatunk. Kínálhatunk mellé kiflikarikákat, sós süteményt, tulajdonképpen bármit, ami illik ehhez az estéhez, a finom fűszervajhoz.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho