Gasztro

Szalontüdő

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • két tenyérnyi tüdő
  • 30 dkg szív, vese és nyelv

Az abáláshoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek egész feketebors
  • 2-3 babérlevél
  • 1 tk borókabogyó

A mártáshoz:

  • 2 ek cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 1-2 ek mustár
  • 3-4 db savanyú gomba és a leve
  • 1 kis üveg kapribogyó és a leve
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek liszt

Zsemlegombóc:

  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • liszt
  • víz
  • petrezselyem
  • fél citrom héja

Elkészítés

A tüdőt főzés előtt néhány órával hideg vízbe áztatjuk. 2-3 alkalommal cseréljük is ki rajta a vizet, hogy jól ki tudjon ázni belőle a vér.

Ezután még egyszer átmossuk, majd egy késsel átszurkáljuk, és a megtisztított vesével és nyelvvel, illetve, ha van, akkor szívvel együtt feltesszük egy kuktában főni kb. 2 órára. A főzővizet ízesítjük sóval, vöröshagymával, fokhagymával, borssal, babérlevéllel és borókabogyóval. Ha letelt a főzési idő, akkor megvárjuk, hogy a kuktában a nyomás lecsökkenjen, és csak akkor nyitjuk ki. Semmiképpen ne nyissuk ki, amíg sziszeg, mert a forró lé kicsaphat az edényből.

A főzőlevet félretesszük, a megfőtt belsőségeket pedig falatnyi darabokra vágjuk.

Egy mélyebb serpenyőben egy evőkanálnyi cukrot karamellizálunk. Ha a cukor elolvadt, rádobjuk a vajat. Ha megfelelő színt kapott, akkor dobjuk rá a hagymát, és adunk hozzá egy csipetnyi sót, hogy a hagyma kiadja a benne lévő nedvességet.

Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a tejfölt, a tejszínt és a mustárt. Adunk hozzá a gomba és a kapribogyó levéből is.

Ha a hagymánk szépen megpirult, felengedjük 5-6 merőkanálnyi alaplével. A meleg léből aztán kiveszünk egy kicsit, és hozzáadjuk a tejfölös keverékhez, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket. Ezután bele is öntjük a főzőedénybe, majd a belsőségeket is hozzáadjuk. Ezután jön a kapribogyó és a savanyított gomba. Ha nagyon sűrűsödik, adjunk még hozzá főzőlevet. A lényeg, hogy krémes, selymes szaftja maradjon. Ezután kb. 10 percet főzzük. Megkóstoljuk, majd beállítjuk a savakat, ha kell, egy pici citromlével.

A zsemlegombóchoz a zsemléket apró kockára vágjuk, majd egy nagyobb tepsire terítjük, és 180 fokos sütőben megpirítjuk. Közben a tojásokat kikeverjük a vízzel és a liszttel, és ízesítjük sóval. A végeredmény egy híg galuskatészta legyen. Ehhez adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és a zsemlekockákat. Adunk hozzá egy kis citromhéjat is. Az egészet összedolgozzuk, és hagyjuk, hogy a zsemle meg tudja magát szívni. Ezután nagyobb gombócokat formázunk belőle, és lassú forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt készre főzzük.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.