Gasztro

Szalonnás sós kalács

Azt, hogy a kelt tészta kiváló a füstölt hússal együtt, azt egyetlen gourmandnak sem kell bizonygatni. Ha együtt sül e két remek alapanyag, még izgalmasabb ízeket fog szülni! Faszénparázs felett, vagy sütőben is megsüthető, családi vagy baráti összejövetelen, akár a farsangi mulatságban is biztos sikert arathatunk vele!

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5-3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg bacon
  • 1 dl olaj
  • köménymag

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A lisztet egy mély tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, beleöntjük a meglangyosított tej felét, belemorzsoljuk az élesztőt. Ha az élesztő felhabosodott, hozzáadjuk a puha vajat, a sót, és a többi tejet apránként adagolva lágy kalácstésztává dagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.

A kürtőskalács-sütő kúpos dorongokat olajjal megkenjük. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra elnyújtjuk, és kétujjnyi széles csíkokra metéljük. A tésztacsíkokat a dorongra tekerjük úgy, hogy a tésztával együtt a hajszálvékony szalonnaszeleteket rögzítjük is.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A feltekert dorongokat szépen megsodorjuk, hogy egyenletes legyen a szalonnás tészta felülete. Olajjal megkenjük, köménnyel megszórjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Legjobb parázs felett sütni, lassan forgatva, szép aranyszínűre, de sütőben, tepsire fektetve és olykor megfordítva is elkészíthető. Akkor jó, ha a tészta piros, a szalonna pedig ropogósra sült. Fél percnyi pihentetés után egy mozdulattal leüthetjük a dorongról.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho