Gasztro

Svéd gombasaláta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 2 db babérlevél
  • só, bors
  • 1 db biocitrom
  • 1 ek balzsamecet
  • 1,5 dl hámozott paradicsom
  • 1 ek cukor

 

Tovább olvasok

Apróra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon egy kevés sóval üvegesre dinszteljük. Csak addig pároljuk a hagymát, amíg a csípős íze eltűnik. Adunk hozzá egy evőkanálnyi sűrített paradicsomot, amit óvatosan megpirítunk a hagymával elkeverve. Mikor elkezd pirulni a paradicsom, hozzáadjuk a felaprított gombát, ízlés szerint megsózzuk. Addig dinszteljük a gombát, amíg a kiengedett víz el nem párolog. Adunk hozzá egy nagy csipetnyi borsot és 2 db babérlevelet. Mikor a víz már elpárolgott, adunk hozzá hámozott paradicsomot, melyeket szétnyomkodunk.  Adunk hozzá egy kevés citromhéjat és egy kevés balzsamecetet. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges, és egy kevés cukrot is adunk hozzá. Melegen, langyosan és hidegen is tálalható.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

Ajánljuk még:

Vörös hússal, kagylóval és tofuval a vashiány ellen

Az életkorunktól, az egészségi állapotunktól és az életmódunktól is függ, hogy szervezetünknek mennyi vasra van szüksége a különböző szövetek megfelelő oxigénellátásához. A babavárás vagy az aktív sportolás is indok lehet arra, hogy fokozottabban figyeljünk a vas pótlására. A vörös húsok, a máj és a kagyló mellett egyes zöldségek is segítségünkre lehetnek ebben.