Hozzávalók
A sóskafagylalthoz:
- 125 g 35%-os tejszín
- 100 g tej
- 50 g cukor
- 4 db tojás
- 150 g sóska
A joghurthabhoz:
- 250 g görögjoghurt
- 20 g porcukor
- 5 g bodzaszörp
- 100 g tejszín
- 1 csipet só
A tálaláshoz:
- eperkönny
- epersó
- aszalt eper
- friss madársóska
- fenyőrügy
Elkészítés
Az eperkönnyhöz 25 dkg epret egy tálba rakunk, frissen tartó fóliával lefedjük, majd gyöngyöző víz fölé tesszük. 2,5-3 órán át hagyjuk így, hogy kiadja a levét. A megmaradt epret leaszaljuk a sütőben 50 fokon.
A sóskát alaposan megmossuk, majd nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a tejet, és hozzáadjuk az aszkorbinsavat. Ez segít benne, hogy gyönyörű, élénk színű maradjon a sóska. Miután leturmixoltuk, a biztonság kedvéért szűrjük is át.
A fagylaltalaphoz a tejszínt felforraljuk. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral. Ha a tejszín egyet forrt, óvatosan a tojásos keverékhez csorgatjuk. Közben folyamatosan kevergetjük. Ezután az egészet visszaöntjük a főzőedénybe, és közepes lángon addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne kapjon le. Ha látjuk, hogy elkezd megváltozni az állaga, és sűrűsödik, akkor lehúzzuk a tűzről, és vízfürdőbe tesszük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd összekeverjük a sóskával. Ezután fagyigépbe vagy fagyasztóba rakjuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor csak fagyasszuk le, majd turmixoljuk át, így krémes lesz.
A joghurthabhoz a joghurtot összekeverjük a tejszínnel, a bodzasziruppal, a porcukorral és egy csipet sóval. Ezután szifonba rakjuk, és jól összerázzuk.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a fagyit a habbal, az eperkönnyel és a többi kiegészítővel.
Ajánljuk még: