Sóskafagylalt, eper, joghurthab

Gasztro

Sóskafagylalt, eper, joghurthab

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

A sóskafagylalthoz:

  • 125 g 35%-os tejszín
  • 100 g tej
  • 50 g cukor
  • 4 db tojás
  • 150 g sóska

A joghurthabhoz:

  • 250 g görögjoghurt
  • 20 g porcukor
  • 5 g bodzaszörp
  • 100 g tejszín
  • 1 csipet só

A tálaláshoz:

  • eperkönny
  • epersó
  • aszalt eper
  • friss madársóska
  • fenyőrügy

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

Az eperkönnyhöz 25 dkg epret egy tálba rakunk, frissen tartó fóliával lefedjük, majd gyöngyöző víz fölé tesszük. 2,5-3 órán át hagyjuk így, hogy kiadja a levét. A megmaradt epret leaszaljuk a sütőben 50 fokon.

A sóskát alaposan megmossuk, majd nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a tejet, és hozzáadjuk az aszkorbinsavat. Ez segít benne, hogy gyönyörű, élénk színű maradjon a sóska. Miután leturmixoltuk, a biztonság kedvéért szűrjük is át.

A fagylaltalaphoz a tejszínt felforraljuk. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral. Ha a tejszín egyet forrt, óvatosan a tojásos keverékhez csorgatjuk. Közben folyamatosan kevergetjük. Ezután az egészet visszaöntjük a főzőedénybe, és közepes lángon addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne kapjon le. Ha látjuk, hogy elkezd megváltozni az állaga, és sűrűsödik, akkor lehúzzuk a tűzről, és vízfürdőbe tesszük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd összekeverjük a sóskával. Ezután fagyigépbe vagy fagyasztóba rakjuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor csak fagyasszuk le, majd turmixoljuk át, így krémes lesz.

A joghurthabhoz  a joghurtot összekeverjük a tejszínnel, a bodzasziruppal, a porcukorral és egy csipet sóval. Ezután szifonba rakjuk, és jól összerázzuk.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a fagyit a habbal, az eperkönnyel és a többi kiegészítővel.