Hozzávalók (20 cm-es formához)
Omlós tészta:
- 150 g liszt
- 70 g vaj
- 1 tojássárgája
- 50 g tejföl
- só
A töltelékhez:
- 350 g natúr krémsajt
- 100 g tejföl
- 1 nagyobb méretű tojás
- 2 tojássárgája
- 50 g császárszalonna
A zöldségekhez:
- 1 cukkini
- 10 db barna csiperkegomba
- 2 szál újhagyma
- 2 szál feketegyökér
- só, bors
- 2 ek. olívaolaj
Szárított fűszerkeverék:
- majoranna, kakukkfű, bors, gyömbér, csili, ánizsmag keveréke
Elkészítés
A tésztához a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval. Belemorzsoljuk a vajat, beleütjük a tojást, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Nem kell tökéletesen kidolgozni a tésztát, nem baj, ha maradnak benne vajdarabok. Nem szabad túlmelegíteni sem, mert akkor a végeredmény törős lesz. Ha elkészültünk, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ha lehűlt a tészta, lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vastagra kinyújtjuk, majd átemeljük a sütőformába. A túllógó részeket levágjuk, és szépen beigazítjuk a tésztát az éleknél is. Villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt terítünk rá, és lesúlyozzuk. Ehhez alkalmas egy maréknyi szárazbab vagy lencse is. 200 fokos sütőbe rakjuk, és 15 percet elősütjük. Akkor jó, ha már elkezd pirulni, de még szép világosbarna színe marad. Ha elkészültünk, kivesszük a sütőből, és hagyjuk hűlni. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 170 fokra.
Amíg a tészta kihűl, bekeverjük a sajtkrémet. Óvatosan elkeverjük a tojásokkal és a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk, majd a keveréket a kihűlt tésztába öntjük.
15-20 perc alatt készre sütjük.
A tálaláshoz a zöldségeket megtisztítjuk felvágjuk csíkokra vagy cikkekre, és serpenyőben megpirítjuk egy kevés olajon. A fűszerkeverékkel ízesítjük. A császárszalonnát vékonyra szeletelve serpenyőben megpirítjuk, majd kisebb darabokra törjük. A feketegyökeret megtisztítjuk, vékonyan leszeleteljük és megsózzuk. 100 fokos sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra kiszárítjuk.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a sajttortát. Érdemes várni, hogy hűljön, úgy tudjuk szépen szeletelni és tálalni.
Ajánljuk még: