Gasztro

Sós sajttorta

Segal Viktor receptje

Hozzávalók (20 cm-es formához)

Omlós tészta:

  • 150 g liszt
  • 70 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 50 g tejföl

A töltelékhez:

  • 350 g natúr krémsajt
  • 100 g tejföl
  • 1 nagyobb méretű tojás
  • 2 tojássárgája
  • 50 g császárszalonna

A zöldségekhez:

  • 1 cukkini
  • 10 db barna csiperkegomba
  • 2 szál újhagyma
  • 2 szál feketegyökér
  • só, bors
  • 2 ek. olívaolaj

Szárított fűszerkeverék:

  • majoranna, kakukkfű, bors, gyömbér, csili, ánizsmag keveréke

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A tésztához a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval. Belemorzsoljuk a vajat, beleütjük a tojást, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Nem kell tökéletesen kidolgozni a tésztát, nem baj, ha maradnak benne vajdarabok. Nem szabad túlmelegíteni sem, mert akkor a végeredmény törős lesz. Ha elkészültünk, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ha lehűlt a tészta, lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vastagra kinyújtjuk, majd átemeljük a sütőformába. A túllógó részeket levágjuk, és szépen beigazítjuk a tésztát az éleknél is. Villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt terítünk rá, és lesúlyozzuk. Ehhez alkalmas egy maréknyi szárazbab vagy lencse is. 200 fokos sütőbe rakjuk, és 15 percet elősütjük. Akkor jó, ha már elkezd pirulni, de még szép világosbarna színe marad. Ha elkészültünk, kivesszük a sütőből, és hagyjuk hűlni. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 170 fokra.

Amíg a tészta kihűl, bekeverjük a sajtkrémet. Óvatosan elkeverjük a tojásokkal és a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk, majd a keveréket a kihűlt tésztába öntjük.

15-20 perc alatt készre sütjük.

A tálaláshoz a zöldségeket megtisztítjuk felvágjuk csíkokra vagy cikkekre, és serpenyőben megpirítjuk egy kevés olajon. A fűszerkeverékkel ízesítjük.  A császárszalonnát vékonyra szeletelve serpenyőben megpirítjuk, majd kisebb darabokra törjük. A feketegyökeret megtisztítjuk, vékonyan leszeleteljük és megsózzuk. 100 fokos sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra kiszárítjuk.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a sajttortát. Érdemes várni, hogy hűljön, úgy tudjuk szépen szeletelni és tálalni.

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.