Sertéstarja bakonyi módra

Gasztro

Sertéstarja bakonyi módra

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3 szelet tarja
  • 4-5 ek finomliszt
  • 15 dkg mangalicaszalonna
  • 1 db kápia paprika
  • 2 szem paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 40 dkg gomba vegyesen
  • 1,5 dl zsíros tejszín

A nokedlihez:

  • 25 dkg liszt
  • 0,5 dl víz
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dkg vaj

Elkészítés

A mangalicaszalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy nagyobb, mély serpenyőben a zsírját lassú tűznél kisütjük. Ezután kiszedjük a pörcöket. A tarjaszeleteket megsózzuk, majd lisztbe forgatjuk, és a szalonna kisült zsírján a húsok mindkét oldalát pirosra sütjük. Ezután a húsokat kivesszük az edényből, és félretesszük. A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a serpenyőben megdinszteljük. Közben megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát. Ha megpuhultak a zöldségek, visszarakjuk a húsokat az edénybe. Ezután lefedve puhára pároljuk. Figyeljünk, hogy a hús mennyi szaftot enged, és ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet.

Semmi esetre se hígítsuk fel túlságosan a szaftot. Maradjon szép sűrű. Közben a gombákat megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk, majd egy forró serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk. Ha gomba elfőtte a levét, akkor a szaftos tarjához adjuk, és készre főzzük. Ha megpuhult a hús, ráöntjük az ételre a tejszínt, majd sűrűre forraljuk. Közben meg is kóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk. 

A nokedlihez a vizet, a lisztet, a tojást és a sót simára kikeverjük, majd forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha feljöttek a víz tetejére a galuskák, már készen is vannak. Miközben főnek, egy edényben felmelegítjük a vajat és a tejfölt, és a kifőtt nokedlit rögtön erre szedjük rá. Gyorsan elkeverjük, hogy a tejföl bevonja a kis galuskákat, és máris tálaljuk a tarjával.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.