Alaplé:
- 1 kg orjacsont
- 4 db sertésnyelv
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk egész bors
- só
- 50 g gyömbér
Az összeállításhoz:
- 1 liter alaplé
- 1 fej salottahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 30 g vaj
- 1 citromnád
- 2 lime-levél
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 1 fél citrom leve
- 1 marék petrezselyemzöld
- 2 dl tejszín
- 0,2 g sáfrány
- 30 g gyömbér
- 50 ml fehérbor
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
Burgonyagombóc:
- 250 g főtt, áttört burgonya
- 50 g liszt
- 2 tojássárgája
- 15 g keményítő
- só
- szerecsendió
- 1 tk petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az alapléhez a csontot 230 fokos sütőben 30 percig sütjük. A nyelveket feltesszük főni hideg vízbe, és amikor felforrt, leszűrjük, és lemossuk a nyelveket. Hideg vízben újra feltesszük a megsült csontokkal együtt. Amikor felforrt, leszedjük a habját, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket. 2-2,5 óra hosszat főzzük, amíg a nyelv meg nem puhul. Ezután leszűrjük róla a levet, a nyelveket pedig hideg víz alatt megmossuk. Ezután ízlés szerint daraboljuk.
A leveshez a szeletekre vágott salottahagymát és fokhagymát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gyömbért, citromnádat és a sáfrányt. Amikor a bor elforrt, hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt. Sóval ízesítjük, ha kell. Kb. 30 percig főzzük alacsony lángon, majd leszűrjük.
A gombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, egyforma méretűre daraboljuk, és hideg, sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, áttörjük, és kihűtjük. Minden hozzávalót a burgonyához adunk, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Kis gombócokat formázunk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
Az egy-egy szál sárgarépát és fehérrépát egyformára daraboljuk, és enyhén sós – cukros vízben megfőzzük. Tálaláskor ezt is a leveshez adjuk a burgonyagombócokkal és a darabolt nyelvvel együtt.
Ajánljuk még:
Hitek és tévhitek az időskori táplálkozásról
Ismered olyan jól a zöldségeket, mint hiszed? Kvízezz!
Revitada, egy különleges görög fogás csicseriborsóval
Aszalt almával kerekebb az élet, és a fogyás is könnyebb
Ma már egyre többen keresik az egészséges étkezés lehetőségét, számos speciális, diétával is felérő étrendet próbálnak ki, miközben szem előtt vannak azok az alapanyagok, amelyek fogyasztása elősegítené az egészséges táplálkozást.