Savanyú, sáfrányos nyelvleves

Gasztro

Savanyú, sáfrányos nyelvleves

Bacsa Gábor, az Input Kitchen&Bar séfjének receptje

Alaplé:

  • 1 kg orjacsont
  • 4 db sertésnyelv
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk egész bors
  • 50 g gyömbér

Az összeállításhoz:

  • 1 liter alaplé
  • 1 fej salottahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 30 g vaj
  • 1 citromnád
  • 2 lime-levél
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 1 fél citrom leve
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • 2 dl tejszín
  • 0,2 g sáfrány
  • 30 g gyömbér
  • 50 ml fehérbor
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
Tovább olvasok

Burgonyagombóc:

  • 250 g főtt, áttört burgonya
  • 50 g liszt
  • 2 tojássárgája
  • 15 g keményítő
  • szerecsendió
  • 1 tk petrezselyemzöld

Elkészítés:

Az alapléhez a csontot 230 fokos sütőben 30 percig sütjük. A nyelveket feltesszük főni hideg vízbe, és amikor felforrt, leszűrjük, és lemossuk a nyelveket. Hideg vízben újra feltesszük a megsült csontokkal együtt. Amikor felforrt, leszedjük a habját, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket. 2-2,5 óra hosszat főzzük, amíg a nyelv meg nem puhul. Ezután leszűrjük róla a levet, a nyelveket pedig hideg víz alatt megmossuk. Ezután ízlés szerint daraboljuk.

A leveshez a szeletekre vágott salottahagymát és fokhagymát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gyömbért, citromnádat és a sáfrányt. Amikor a bor elforrt, hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt. Sóval ízesítjük, ha kell. Kb. 30 percig főzzük alacsony lángon, majd leszűrjük.

A gombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, egyforma méretűre daraboljuk, és hideg, sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, áttörjük, és kihűtjük. Minden hozzávalót a burgonyához adunk, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Kis gombócokat formázunk, és enyhén sós vízben megfőzzük.

Az egy-egy szál sárgarépát és fehérrépát egyformára daraboljuk, és enyhén sós – cukros vízben megfőzzük. Tálaláskor ezt is a leveshez adjuk a burgonyagombócokkal és a darabolt nyelvvel együtt.

Ajánljuk még:

Aszalt almával kerekebb az élet, és a fogyás is könnyebb

Ma már egyre többen keresik az egészséges étkezés lehetőségét, számos speciális, diétával is felérő étrendet próbálnak ki, miközben szem előtt vannak azok az alapanyagok, amelyek fogyasztása elősegítené az egészséges táplálkozást.