Savanyú, sáfrányos nyelvleves

Gasztro

Savanyú, sáfrányos nyelvleves

Bacsa Gábor, az Input Kitchen&Bar séfjének receptje

Alaplé:

  • 1 kg orjacsont
  • 4 db sertésnyelv
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk egész bors
  • 50 g gyömbér

Az összeállításhoz:

  • 1 liter alaplé
  • 1 fej salottahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 30 g vaj
  • 1 citromnád
  • 2 lime-levél
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 1 fél citrom leve
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • 2 dl tejszín
  • 0,2 g sáfrány
  • 30 g gyömbér
  • 50 ml fehérbor
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
Tovább olvasok

Burgonyagombóc:

  • 250 g főtt, áttört burgonya
  • 50 g liszt
  • 2 tojássárgája
  • 15 g keményítő
  • szerecsendió
  • 1 tk petrezselyemzöld

Elkészítés:

Az alapléhez a csontot 230 fokos sütőben 30 percig sütjük. A nyelveket feltesszük főni hideg vízbe, és amikor felforrt, leszűrjük, és lemossuk a nyelveket. Hideg vízben újra feltesszük a megsült csontokkal együtt. Amikor felforrt, leszedjük a habját, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket. 2-2,5 óra hosszat főzzük, amíg a nyelv meg nem puhul. Ezután leszűrjük róla a levet, a nyelveket pedig hideg víz alatt megmossuk. Ezután ízlés szerint daraboljuk.

A leveshez a szeletekre vágott salottahagymát és fokhagymát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gyömbért, citromnádat és a sáfrányt. Amikor a bor elforrt, hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt. Sóval ízesítjük, ha kell. Kb. 30 percig főzzük alacsony lángon, majd leszűrjük.

A gombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, egyforma méretűre daraboljuk, és hideg, sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, áttörjük, és kihűtjük. Minden hozzávalót a burgonyához adunk, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Kis gombócokat formázunk, és enyhén sós vízben megfőzzük.

Az egy-egy szál sárgarépát és fehérrépát egyformára daraboljuk, és enyhén sós – cukros vízben megfőzzük. Tálaláskor ezt is a leveshez adjuk a burgonyagombócokkal és a darabolt nyelvvel együtt.

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?