Alaplé:
- 1 kg orjacsont
- 4 db sertésnyelv
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk egész bors
- só
- 50 g gyömbér
Az összeállításhoz:
- 1 liter alaplé
- 1 fej salottahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 30 g vaj
- 1 citromnád
- 2 lime-levél
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 1 fél citrom leve
- 1 marék petrezselyemzöld
- 2 dl tejszín
- 0,2 g sáfrány
- 30 g gyömbér
- 50 ml fehérbor
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
Burgonyagombóc:
- 250 g főtt, áttört burgonya
- 50 g liszt
- 2 tojássárgája
- 15 g keményítő
- só
- szerecsendió
- 1 tk petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az alapléhez a csontot 230 fokos sütőben 30 percig sütjük. A nyelveket feltesszük főni hideg vízbe, és amikor felforrt, leszűrjük, és lemossuk a nyelveket. Hideg vízben újra feltesszük a megsült csontokkal együtt. Amikor felforrt, leszedjük a habját, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket. 2-2,5 óra hosszat főzzük, amíg a nyelv meg nem puhul. Ezután leszűrjük róla a levet, a nyelveket pedig hideg víz alatt megmossuk. Ezután ízlés szerint daraboljuk.
A leveshez a szeletekre vágott salottahagymát és fokhagymát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gyömbért, citromnádat és a sáfrányt. Amikor a bor elforrt, hozzáadjuk az alaplevet és a tejszínt. Sóval ízesítjük, ha kell. Kb. 30 percig főzzük alacsony lángon, majd leszűrjük.
A gombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, egyforma méretűre daraboljuk, és hideg, sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, áttörjük, és kihűtjük. Minden hozzávalót a burgonyához adunk, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Kis gombócokat formázunk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
Az egy-egy szál sárgarépát és fehérrépát egyformára daraboljuk, és enyhén sós – cukros vízben megfőzzük. Tálaláskor ezt is a leveshez adjuk a burgonyagombócokkal és a darabolt nyelvvel együtt.
Ajánljuk még: