Rumtopf lekvár

Gasztro

Rumtopf lekvár

Dédnagyapám minden nyár elején elővett egy hatalmas, öblös üveget. A veranda kisasztalára állította, és szépen belerakosgatta a frissen szedett eperszemeket. Pipiskedve értem fel az asztalt, néztem, ahogyan megszórja vastagon cukorral, aztán valami aranyszínűt öntött rá egy üvegből. Letakarta egy kistányérral. Nem szabad gyereknek hozzányúlni – mondta –, csak nézni. Néztem is minden nap, mert délelőtt éppen odasütött, és olyan jó volt látni, ahogyan napról napra kevesebb lesz benne a cukor. Eltűnt!

Aztán egy hét múlva üveggolyóként ragyogó ribizliszemeket ejtett az üvegbe, és jött megint a cukor, meg az a varázsfolyadék. Amint megértek a gyümölcsök, a cseresznye, a szeder, a meggy, sorban kerültek az üvegbe, aztán aprított bele még lédús barackot, illatos körtekockákat.

Nyár végére belekerültek a legelső szőlőszemek, megtelt az üveg, engem meg hazavittek a szüleim, így sose tudtam meg, mi lett ennek a gyönyörűséges és misztikus üvegnek a sorsa. Mert következő nyáron újra kezdődött, az üres üvegben, és tudtam, hogy gyereknek hozzányúlni nem szabad. Aztán ahogyan cseperedtem, lassacskán megtudtam, hogy

ennek a gyümölcsözönnek a levét iszogatják hétfő délutánonként a fehérhajú nénik a lugasban, csinos üvegből öntik valószínűtlenül apró pohárba.

El is tudtam már olvasni: Rumtopf-likőr. Hogy hová lett a benne érlelődött sok gyümölcs? Eltűnt a szilveszteri bóléban, a gyümölcskenyérben, vagy eleszegette dédapám télidőn.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Eltelt jó sok év, és fiatalasszonyként az osztrák rokonoktól egy szép, hasas, szürkemázas edényt kaptam, hozzáillő fedéllel. Legyen saját rumtopfod, mondták. Örömmel és izgatottan készültem, hogy azon a télen már nekem is legyen saját agglegénykompótom. Mert addigra már tudtam, hogy ez a becsületes magyar neve ennek az egész nyáron készülő, rumba tett gyümölcsnek.

A nagy dilemma az volt, hogy most akkor mibe kezdjem el a rétegezést? A félretett, nagy uborkás üvegbe, vagy ebbe a kifejezetten erre a célra feltalált edénybe? Mert ha szebb színt szeretnék, akkor fénytől védve, a vadonatúj rumtopfba kellene tenni. De ha szeretnék nap nap után gyönyörködni a gyümölcsök átváltozásának, az olvadó cukorkristályok tűnődésének, akkor az üveget kell választanom. Végül maradtam az üvegnél, hogy lássam, nem rontok-e el valamit.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Nem lehet persze elrontani, mert ha elegendő cukor kerül bele, ha a rumos lé teljesen elzárja a gyümölcsöt a levegőtől, akkor nem romlik meg, hanem szépen, folyamatosan érik. Amikor nyár végére megtelt, a kamrába állítottam. Karácsony előtt szépen leszűrtem, a levét kis üvegekbe palackoztam.

A gyümölcsből került a bóléba, a gyümölcskenyérbe, és olykor, ha betoppantak a barátok, kistányérba mertem belőle, és elcsemegéztük.

Igen, vigyázni kellett vele, mert az édes gyümölcs eteti magát, és gyorsan a fejünkbe szállhat a bogyókba zárt, láthatatlan rum.

Aztán szintén az ausztriai nagynénik tanítottak meg arra, hogy a gyümölcsből csodás lekvár készülhet! Kell hozzá adni valami pépes gyümölcsöt: reszelt almát, sült birsalmát vagy krémesre kevert tököt, cukkinit. Így nem lesz olyan ütős, de az íze kikerekedik!

Szépen átjön rajta a rum, a nyári napsütés minden íze.

Több-kevesebb cukrot még elbír, és néhány percnyi rotyogtatás után lehet is az üvegekbe merni. Kellemes a téli vasárnapokon kalácsra kenni, vagy csinos üvegben, felcímkézve ajándékba is adhatjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az idei nyár jó édes gyümölcsöket ajándékozott, így alig kellett hozzá plusz édességet tenni. Épp tegnap készültek az ajándékba szánt rumtopf-lekvárok, mert jól bebugyolálva dobozban fognak messzi útra kelni. Oda, ahol még csak hírét hallották ennek a furcsa varázslatnak, és még sohasem kóstolták.

Pedig a recept, valamikor, régen, abból a házból indult el, hogy meghódítsa a családnak ezt az ágát.

És most visszatér majd oda, ahol a recept született. Bízom benne, hogy megnyalják majd mind a tíz ujjukat utána, és nagy szeretettel gondolnak azokra az elődökre, akik időt, fáradságot nem kímélve készítettek maguk, maguknak majdnem mindent, le is jegyezték, hogy utánozhassuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.