Rizsfelfújttól a tejberizsig: 4 rizses desszert

Gasztro

Rizsfelfújttól a tejberizsig: 4 rizses desszert

A rizs legtöbbször köretként kerül az asztalra, pedig desszertben is megállja a helyét. Különösen érdemes számolni vele akkor, ha gluténmentes finomságra áhítozunk! Ráadásul mindig van otthon, és viszonylag gyorsan és egyszerűen készíthető belőle édesség. Változatos ízekkel gazdagíthatjuk, és gyümölcsökkel házasíthatjuk, a receptekben pedig a tej lecserélhető növényi tejre is!

Stefi néni tejberizse

Hozzávalók

  • 12,5 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • a tálaláshoz: csokoládéöntet vagy reszelt csokoládé
rizzsel-keszult-desszertek-rizses-sutemenyek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A tejből egy bögrényit kimérünk, és a keményítőt simára keverjük benne. A megmosott rizst a cukorral együtt a többi tejbe tesszük, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Ekkor beletördeljük a csokoládét, hozzáöntjük a pudingporos tejet, és újból felforraljuk. Behűtjük, majd üvegtálkákba porciózva kínáljuk csokoládéöntettel vagy reszelt csokoládéval a tetején.

Rizsfelfújt almaköntösben

Hozzávalók

  • 2 dl rizs
  • 8 dl tej
  • 10 dkg mazsola
  • fél dl rum
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 szép nagy alma

Az eperöntethez:

  • 40 dkg eper
  • 1 kiskanál citromlé
  • 3 evőkanálnyi méz
rizzsel-keszult-desszertek-rizses-sutemenyek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A mazsolát rumba áztatjuk. A rizst folyó vízzel leöblítjük, majd a tejben puhára főzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra verjük, ízesítjük vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát és a tejberizst. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A megtisztított, négybe vágott almákat hajszálvékonyan felszeleteljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, kibéleljük az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást. A rizses masszát belesimítjuk az alma-ágyba. Előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon körülbelül fél óra alatt aranyszínűre sütjük. Eközben elkészítjük az eperöntetet. A megtisztított epret egy kis citromlével és a mézzel simára turmixoljuk. A megsült rizsfelfújtat a formából kiborítva, porcukorral megszórva, eperöntettel meglocsolva kínáljuk. Eperöntet helyett természetesen bármilyen gyümölcsöntet szóba jöhet, vagy gyümölcslével, esetleg rummal hígított lekvár.

Rizskoszorú

Hozzávalók

  • 10 dkg mazsola
  • 2 dl brandy
  • 1,2 l tej
  • 25 dkg rizs
  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 2 kiskanál zselatin
  • 1 dl kakaólikőr
  • 1 dl tejszín

A tetejére:

  • 2-2 szelet fehér- és étcsokoládé
  • reszelt szerecsendió
rizzsel-keszult-desszertek-rizses-sutemenyek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A mazsolára ráöntjük a brandyt, s hagyjuk, hogy az aszalt szőlőszemek kigömbölyödjenek. A zselatint a kakaólikőrben feloldjuk. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a rizst, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig főzzük, amíg rizs megpuhul. Ekkor beleszórjuk a pudingport, a cukrot, és még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve beleöntjük a likőrbe áztatott zselatint, a mazsolát a levével együtt, és szorgalmasan kevergetjük, míg teljesen egyenletesen eloszlik benne minden. Végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk, és az egészet egy másfél liter űrtartalmú, hideg vízzel kiöblített kuglóf- vagy pudingformába töltjük. Fóliával lefedjük, legalább 5 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A formából tálra borítva fehér- és fekete csokoládét, szerecsendiót reszelünk rá, s ha kedvünk úgy tartja, kandírozott virágszirmokkal díszítjük. Szeletekre szelve tálaljuk, s kínáljunk mellé külön tejszínhabot is! 

Rizs-smarni szilvaöntettel

Hozzávalók

  • 15 dkg hosszúszemű rizs
  • 6 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg mazsola
  • fél dl rum
  • 4 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj

A szilvaöntethez:

  • 1 üveg szilvabefőtt
  • 2 evőkanálnyi búzakeményítő
rizzsel-keszult-desszertek-rizses-sutemenyek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A mazsolát rumba áztatjuk. A rizst folyó víz alatt leöblítjük, majd a felforralt tejbe szórjuk. Cukorral ízesítjük, és lassú tűzön, olykor-olykor megkeverve puhára főzzük. Fedő alatt, saját gőzében hagyjuk pihenni. A szilvabefőttet lecsepegtetjük, a szilvákat kimagozzuk. A befőttlevet a fele szilvával és búzakeményítővel felfőzzük, majd habosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a többi szilvát. A tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a leszűrt mazsolát a rizshez adjuk, azután a fehérjékből vert kemény habot is óvatosan beleforgatjuk. (A visszamaradt mazsolás rummal a szilvaöntetet gazdagíthatjuk). Egy méretes serpenyőben a vajat felforrósítjuk. Belesimítjuk a massza harmadát, aranysárgára sütjük. Lapáttal darabokra vágjuk, átfordítjuk, és rázogatva tovább pirítjuk. Ha körös-körül szép színt kapott, tálra borítjuk és a sütést addig folytatjuk, míg a rizses masszából tart. A meleg szilvaöntettel táljuk, esetleg kínáljunk mellé külön porcukrot. Maradék tejberizsből is elkészíthető, akár meleg reggelinek is!

 Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.