Rigolettó

Gasztro

Rigolettó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor

A krémhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg zsíros tejszín

A díszítéshez:

  • 5 dkg olvasztott étcsokoládé
  • durvára aprított tökmag vagy pisztácia

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csokoládérajongók álma ez az aprósütemény, bátran készítsük ajándékba minden szerettünknek.

A tésztához a puha vajat kihabosítjuk a cukorral és a tojásokkal. Ezután hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet. Simára kikeverjük, majd habzsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire hüvelykujjnyi nagyságú, hosszúkás hurkákat nyomunk ki a masszából. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt meg is sül. Figyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki a süteményt, így a belseje omlós, a külseje pedig roppanós lesz.

A krémhez a tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a felaprított csokoládéra, majd botmixerrel jól megdolgozzuk. Ezután letakarjuk, majd hagyjuk kenhető állagúra hűlni.

Ha a krém készen áll, kettesével összeragasztjuk vele a lapocskákat. Ne spóroljunk a krémmel! Szebb lesz a végeredmény, ha a csokoládékrémet habzsákból nyomjuk ki egy kisebb csillagcsővel.

Ezután egy rácsra sorakoztatjuk a rigolettókat, és gőz fölött felolvasztott csokoládéval becsíkozzuk őket. Amíg még ragadós a csoki, addig szórjuk meg a tetejét durvára aprított tökmaggal vagy pisztáciával, mert így a magok bele tudnak ragadni a csokiba.

Ajánljuk még:

„Minden örökségelem mögött élő közösség van, amely ma is tartja ezt a hagyományt” – Örökség Ünnepre készülnek a Skanzenben

Hagyományos kultúránk legjavának sűrítményét vonultatja fel idén is a Szentendrei Néprajzi Múzeum az idei Pünkösd alkalmából – immár 13. alkalommal. Két napon át szokásbemutatók, színpadi produkciók, zenés és táncos programok várják a látogatókat a szabadtéri múzeumban, ahol minden évben egyszer egy helyen találkoznak az ország szellemi kulturális örökségeit őrző közösségek.