Felkuporodtam a hokedlire, segítettem szilvát felezni, rakosgatni a tepsiben nyújtózó tésztára. A cukorszórást sosem engedte nekem, de a mandulákat mindig nekem hagyta, azokat egyenként illesztettem a szilvákra.
Míg sült, ott ültem, nem tágítottam a sütő elől, élveztem az egyre jobban gomolygó, meleg, fűszeres illatot. Legszívesebben már azon elegében ettem volna belőle, de a tepsihez hozzányúlni szigorúan tilos volt.
Abrosszal letakarva hűlt a kredencen, aztán dédnagyanyám szép egyforma szeletekre vágta, egy ezüst tálra sorakoztatta és betette a könyvszekrénybe. Hogy miért hívták könyvszekrénynek a nagy, faragott ajtajú szekrényt, az mindig is rejtély maradt előttünk. Talán valamikor, a régmúlt időben könyvek laktak benne, de a háborúban kitört belőle az üveg, helyére vékony vásznat feszítettek. A vászon mögött volt a mindig a pite meg a lepény. A keret és a vászon között befért a kezem, és olykor, amikor a dédiék lágyan szundikáltak ebéd után, elcsentünk egy-egy szilvás lepényt.
Biztos észrevették, de sosem tették szóvá. A hamvas héjú, liláskék, magvaváló szilvák mindig megdobogtatják a szívemet! A fahéjjal, vaníliával, reszelt citromhéjjal színesített szilvás lepény egy csodálatos költemény, a régi recept szerint készül azóta is.
Fotó: Pixabay / Couleur
Régimódi szilvás lepény
Hozzávalók
- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1-1 csomag vaníliás cukor és sütőpor
- 1 citrom
- 80 dkg szilva
- 20 dkg mandula
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg fahéjas porcukor
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A lisztet a cukorral elvegyítjük, majd a vaníliás cukorral, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk. Elmorzsoljuk a vajjal, és a tojássárgákkal alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, és egy kisebb tepsibe fektetjük. A mandula felét apróra törjük, és a zsemlemorzsával együtt a tésztára hintjük. Szorosan egymás mellé állítgatott, kimagozott, elfelezett szilvákkal teli rakjuk. Citromlével megcsepegtetjük, fahéjas porcukorral megszórjuk. A többi mandulát vékony lapokra szeljük, s a szilvák tetején egyenletesen elosztjuk. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és 190 fokon megsütjük. Melegen felszeleteljük.
Ajánljuk még: