Régimódi szilvás lepény

Gasztro

Régimódi szilvás lepény

Amikor a szilva elkezdett potyogni a fáról, már tudtam, hogy a nyári szünidő felén túl vagyunk. Ilyenkor kosárba kellet szednem: a potyogósat a földről, a fáról a puhákat. Forgattam őket a kezemben, körmömmel mintát rajzoltam a hamvas héjára. Mire becipeltem a konyhába, már javában gyúrta a tésztát a dédnagyanyám. Morgolódott, hogy megint olyan soká elvoltam, mindig elvacakolok a fák alatt.

Felkuporodtam a hokedlire, segítettem szilvát felezni, rakosgatni a tepsiben nyújtózó tésztára. A cukorszórást sosem engedte nekem, de a mandulákat mindig nekem hagyta, azokat egyenként illesztettem a szilvákra.

Míg sült, ott ültem, nem tágítottam a sütő elől, élveztem az egyre jobban gomolygó, meleg, fűszeres illatot. Legszívesebben már azon elegében ettem volna belőle, de a tepsihez hozzányúlni szigorúan tilos volt.

Abrosszal letakarva hűlt a kredencen, aztán dédnagyanyám szép egyforma szeletekre vágta, egy ezüst tálra sorakoztatta és betette a könyvszekrénybe. Hogy miért hívták könyvszekrénynek a nagy, faragott ajtajú szekrényt, az mindig is rejtély maradt előttünk. Talán valamikor, a régmúlt időben könyvek laktak benne, de a háborúban kitört belőle az üveg, helyére vékony vásznat feszítettek. A vászon mögött volt a mindig a pite meg a lepény. A keret és a vászon között befért a kezem, és olykor, amikor a dédiék lágyan szundikáltak ebéd után, elcsentünk egy-egy szilvás lepényt.

Biztos észrevették, de sosem tették szóvá. A hamvas héjú, liláskék, magvaváló szilvák mindig megdobogtatják a szívemet! A fahéjjal, vaníliával, reszelt citromhéjjal színesített szilvás lepény egy csodálatos költemény, a régi recept szerint készül azóta is.

Fotó: Pixabay / Couleur

Tovább olvasok

Régimódi szilvás lepény

Hozzávalók

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1-1 csomag vaníliás cukor és sütőpor
  • 1 citrom
  • 80 dkg szilva
  • 20 dkg mandula
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg fahéjas porcukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A lisztet a cukorral elvegyítjük, majd a vaníliás cukorral, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk. Elmorzsoljuk a vajjal, és a tojássárgákkal alaposan összegyúrjuk.  Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, és egy kisebb tepsibe fektetjük. A mandula felét apróra törjük, és a zsemlemorzsával együtt a tésztára hintjük. Szorosan egymás mellé állítgatott, kimagozott, elfelezett szilvákkal teli rakjuk. Citromlével megcsepegtetjük, fahéjas porcukorral megszórjuk. A többi mandulát vékony lapokra szeljük, s a szilvák tetején egyenletesen elosztjuk. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és 190 fokon megsütjük. Melegen felszeleteljük.

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.