Olcsóbb és jobb is: Így készíts levesgolyót helyettesítő kenyérkockákat házilag

Gasztro

Olcsóbb és jobb is: Így készíts levesgolyót helyettesítő kenyérkockákat házilag

A téma nálunk úgy került elő, hogy a család rajong a krémlevesekért. Azt hiszem, ez lehet a jól kitaposott útja annak, hogy megszerettessük a felcseperedő generációval a zöldségféléket… Persze segít az ügyön egy kis házi praktika is. Legalábbis nálunk segített!

A gyermekek talán ösztönösen ráéreznek bizonyos ételpárosításokra, így hát nyomás alá helyezett szülőként zacskószám vettünk ilyen-olyan betétet azok alakjától függetlenül.

Amikor aztán valaki szememre hányta a franciás nagyzolást (ugye, kruton) figyelmébe ajánlottam eleink ételleírásait: vajon ők hogy merték mindenféle lévüket pirított kenyérre (karéj, darabok, kockák) merni- csak úgy magyarosan?!

Tovább olvasok

Innen már csak egy lépés volt, hogy ez is készüljön itthon – különösen akkor, ha a közös ebéd rögtönítélő bírósága szerint még finomabb is, mint a bolti. Ráadásul: 

  1. Te döntesz arról, mennyi E-t engedélyezel, mi legyen pontosan az ételbe. Ennek köszönhetően tudsz ügyelni arra, ha bármilyen „mentes” diétát kell tartani!
  2. Az is értékes lesz így, ami szikkadt és „a la nature” már nem lenne gusztusos, szóval megmentheted a kenyeret a kidobástól!
  3. Jóval olcsóbban jöhetsz ki így a dologból, mintha megvásárolnád a kész terméket.
  4. A saját alakodra (és a családtagokéra) még inkább figyelhetsz: a serpenyős pancsolás helyett itt a gyors zuhany is működik az olajozásnál…
  5. Te lehetsz az az anya/apa, feleség/férj, aki még ezt IS tudja! 

És hogy készítsd el? 

A pékárut (nálunk csak garantáltan tejmentes jöhet szóba) héjától megfosztva kockára vágom (a felhasználók igényeihez igazodó méretben). Az olívaolajat először sózom. Ezután nálunk két irány van: az egyik a bazsalikomos-római köményes, a másik a rozmaring(por)os-fokhagymás. Utóbbinál előfőzés, sütés is szóba jöhet. A fűszeres zsiradékot kiskanállal oszlatom el a viszonylag lapos tálban heverésző kockákon, egyenletes eredményre törekedve.

A sütőt előmelegítem, nekem leginkább a 200 Celsius fok körüli hőmérséklet vált be. A pizzára – kekszre méretezett tepsit sütőpapírral kibélelem. A végén aztán a kenyérdarabok színe és állaga alapján láthatjuk is, hogy kész.

Az illata utánozhatatlan és hát egyesek mifelénk képesek magában is elropogtatni. Vigyázat: másnál is fenyegethet ez a veszély!

Ajánljuk még:

AMIBEN LEHETETLEN CSALÓDNI: CSODAKIFLI BORBÁS MARCSITÓL

A KLASSZIKUS ARANYGALUSKA

EGÉSZSÉGES REGGELI TURMIX (VIDEÓ)

 

Már követem az oldalt

X