Egy az élet - ezt kell jól csinálni Egy.hu logó
Friss
Nagy György András
Nagy György András

Szolnokon nőttem fel, pályámat Debrecenben kezdtem, jelenleg Zuglóban élek. Két évtizeden át rádióztam, most telekommunikációval foglalkozom, mindeközben gyermekkorom óta főzök. Érdekel a történelem és próbálkozom az irodalommal, de igyekszem minőségi időt tölteni feleségemmel és gyermekeinkkel is…

„Nálad gyönyörűbb, ízletesebb áltermést nem találni a világ semelyik akárhány holdas pagonyában sem!”

Vírusellenes csodaszer? Használjunk mi is cápabőr reszelőt? A vasabihamisítók alapanyaga? Valójában édes gyökér? Számtalan kérdés és válasz a tormáról.

„Vérré válik, mint barátban a lencse.”

Nagy ám itt a kettősség – és abban az egység. Mert hát Babszem Jankó és az égig érő paszuly bizony egy tőről fakad, utóbbi még fává is nemesedik a mi égtájunkon. És ahogy a vándormotívumok a mesékben találkoznak; összekötnek korokat, népeket s földrajzi helyeket az idők homályán, úgy teszi azt a bab is.

A téma nálunk úgy került elő, hogy a család rajong a krémlevesekért. Azt hiszem, ez lehet a jól kitaposott útja annak, hogy megszerettessük a felcseperedő generációval a zöldségféléket… Persze segít az ügyön egy kis házi praktika is. Legalábbis nálunk segített!

Tudod, miért csöröge a csöröge? A legegyszerűbb magyarázatok szerint a forgácsfánk, avagy a herőce közkeletű neve a kisülő vagy már elkészült tésztadarabok hangjára utal. Más vélemény szerint arra, ahogy az összegyúrt alapanyagokat a forró zsiradékba helyezés előtt hajtogatják, csűrik, csavarják...Voltak azután, akik addig tekergették a szót, hogy török eredetet véltek felfedezni.

Hogy nem ismeritek a jamot? Hohó! Igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan.

Mindent a csicsókáról!

Mesének tűnhet, de az írás minden szava komoly: az eper ugyanis sokkal több, mint elsőre gondolnánk. Picike, és ránézésre talán annyira nem jelentős, mégis: az egyik legjobb, legízletesebb és legszebb gyümölcs, amit a nyár hozhat. Arról nem is beszélve, hogy a világ mindenféle táján mindenféle komoly emberek, mit meg nem próbáltak vele! Gasztrotörténelmet feltáró írásunk az eperről!

A téma nálunk úgy került elő, hogy a család rajong a krémlevesekért. Azt hiszem, ez lehet a jól kitaposott útja annak, hogy megszerettessük a felcseperedő generációval a zöldségféléket… Persze segít az ügyön egy kis házi praktika is. Legalábbis nálunk segített!

Vírusellenes csodaszer? Használjunk mi is cápabőr reszelőt? A vasabihamisítók alapanyaga? Valójában édes gyökér? Számtalan kérdés és válasz a tormáról.

Egy jó orjaleves mibenlétét ismered?

Ugrás az oldal tetejére
Menü