„Nálad gyönyörűbb, ízletesebb áltermést nem találni a világ semelyik akárhány holdas pagonyában sem!”
Vírusellenes csodaszer? Használjunk mi is cápabőr reszelőt? A vasabihamisítók alapanyaga? Valójában édes gyökér? Számtalan kérdés és válasz a tormáról.
„Vérré válik, mint barátban a lencse.”
Nagy ám itt a kettősség – és abban az egység. Mert hát Babszem Jankó és az égig érő paszuly bizony egy tőről fakad, utóbbi még fává is nemesedik a mi égtájunkon. És ahogy a vándormotívumok a mesékben találkoznak; összekötnek korokat, népeket s földrajzi helyeket az idők homályán, úgy teszi azt a bab is.
A téma nálunk úgy került elő, hogy a család rajong a krémlevesekért. Azt hiszem, ez lehet a jól kitaposott útja annak, hogy megszerettessük a felcseperedő generációval a zöldségféléket… Persze segít az ügyön egy kis házi praktika is. Legalábbis nálunk segített!
Tudod, miért csöröge a csöröge? A legegyszerűbb magyarázatok szerint a forgácsfánk, avagy a herőce közkeletű neve a kisülő vagy már elkészült tésztadarabok hangjára utal. Más vélemény szerint arra, ahogy az összegyúrt alapanyagokat a forró zsiradékba helyezés előtt hajtogatják, csűrik, csavarják...Voltak azután, akik addig tekergették a szót, hogy török eredetet véltek felfedezni.
Hogy nem ismeritek a jamot? Hohó! Igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan.
Mindent a csicsókáról!
Mesének tűnhet, de az írás minden szava komoly: az eper ugyanis sokkal több, mint elsőre gondolnánk. Picike, és ránézésre talán annyira nem jelentős, mégis: az egyik legjobb, legízletesebb és legszebb gyümölcs, amit a nyár hozhat. Arról nem is beszélve, hogy a világ mindenféle táján mindenféle komoly emberek, mit meg nem próbáltak vele! Gasztrotörténelmet feltáró írásunk az eperről!
A téma nálunk úgy került elő, hogy a család rajong a krémlevesekért. Azt hiszem, ez lehet a jól kitaposott útja annak, hogy megszerettessük a felcseperedő generációval a zöldségféléket… Persze segít az ügyön egy kis házi praktika is. Legalábbis nálunk segített!
Vírusellenes csodaszer? Használjunk mi is cápabőr reszelőt? A vasabihamisítók alapanyaga? Valójában édes gyökér? Számtalan kérdés és válasz a tormáról.
Egy jó orjaleves mibenlétét ismered?