A klasszikus aranygaluska

Gasztro

A klasszikus aranygaluska

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 0,5 kk só
  • fél citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 2 tk cukor

A szóráshoz:

  • 20 dkg cukros darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg vaj

A sodóhoz:

  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl zsíros tej
  • 1 db vaníliarúd

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, és jól elkeverjük benne a csipet sót, a citromhéjat és a cukrot. Közben az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy kis cukorral és liszttel, a puha vajat pedig habosra keverjük a tojások sárgájával. Mindkettőt a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. A tejet apránként adagoljuk hozzá. Ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz és jó levegős, letakarjuk, majd 30-40 percig meleg helyen kelesztjük.

Közben előkészítünk egy 26 cm-es tortaformát vagy tortakarikát. Jól megkenjük vajjal, és az oldalát is megszórjuk liszttel.

20 dkg vajat felolvasztunk, a diót ledaráljuk, és összekeverjük a kristálycukorral fele-fele arányban, majd hozzáadjuk a citromhéjat is.

Ha a tésztánk megkelt, ujjnyi vékonyra nyújtjuk a lisztezett gyúródeszkán, majd egy apró pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk. Nem szükséges teljesen szabályos köröket szaggatnunk, a lényeg, hogy felhasználjuk az összes tésztát. Ezután kezdhetjük rétegezni. Mindegyik darabot beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a cukros dióba, és a sütőformába egymás mellé helyezzük őket, amíg beterítik a forma alját. Ezt követően újabb réteg következik a kiszaggatott tésztából egészen addig, míg elfogynak a galuskák. Próbáljuk úgy tervezni a rétegeket, hogy a legfelső sor is teljes legyen. Sütés előtt hagyjuk 20 percig kelni, majd előmelegített sütőben 180 °C-on, legalább 30 percig süssük. Ha nagyon elkezdene pirulni a teteje, akkor levehetjük 170 °C-ra a sütőt.

Amíg sül az aranygaluskánk, elkészítjük a sodót. A tejet a tojások sárgájával, a vaníliával és a cukorral teljesen egyneműre keverjük, majd gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.