Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 0,5 kk só
- fél citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 2 tk cukor
A szóráshoz:
- 20 dkg cukros darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg vaj
A sodóhoz:
- 5 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 3 dl zsíros tej
- 1 db vaníliarúd
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és jól elkeverjük benne a csipet sót, a citromhéjat és a cukrot. Közben az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy kis cukorral és liszttel, a puha vajat pedig habosra keverjük a tojások sárgájával. Mindkettőt a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. A tejet apránként adagoljuk hozzá. Ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz és jó levegős, letakarjuk, majd 30-40 percig meleg helyen kelesztjük.
Közben előkészítünk egy 26 cm-es tortaformát vagy tortakarikát. Jól megkenjük vajjal, és az oldalát is megszórjuk liszttel.
20 dkg vajat felolvasztunk, a diót ledaráljuk, és összekeverjük a kristálycukorral fele-fele arányban, majd hozzáadjuk a citromhéjat is.
Ha a tésztánk megkelt, ujjnyi vékonyra nyújtjuk a lisztezett gyúródeszkán, majd egy apró pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk. Nem szükséges teljesen szabályos köröket szaggatnunk, a lényeg, hogy felhasználjuk az összes tésztát. Ezután kezdhetjük rétegezni. Mindegyik darabot beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a cukros dióba, és a sütőformába egymás mellé helyezzük őket, amíg beterítik a forma alját. Ezt követően újabb réteg következik a kiszaggatott tésztából egészen addig, míg elfogynak a galuskák. Próbáljuk úgy tervezni a rétegeket, hogy a legfelső sor is teljes legyen. Sütés előtt hagyjuk 20 percig kelni, majd előmelegített sütőben 180 °C-on, legalább 30 percig süssük. Ha nagyon elkezdene pirulni a teteje, akkor levehetjük 170 °C-ra a sütőt.
Amíg sül az aranygaluskánk, elkészítjük a sodót. A tejet a tojások sárgájával, a vaníliával és a cukorral teljesen egyneműre keverjük, majd gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Ajánljuk még: